Subwooferul nu funcționează în Linux? Încercați aceste trucuri!

Linuxaudio Speakers
⏱️ 8 min read

Tocmai ați terminat de instalat Linux pe computer. Îl pornești și observi că tot sunetul tău sună ca și cum ar ieși dintr-un telefon. Îți pui mâna pe subwoofer și nu funcționează deloc – chiar și atunci când pui o melodie care ar avea în mod normal un bas foarte puternic.

Majoritatea distribuțiilor Linux majore folosesc atât arhitectura avansată de sunet Linux (ALSA) cât și PulseAudio pentru gestionarea sunetului. Deși ambele sunt componente excelente de software, configurația implicită poate fi destul de simplă. Dacă utilizați o configurație mai complexă a difuzoarelor care are mai mult de două canale (de exemplu, un sistem de sunet surround 5.1), este posibil să pierdeți intrarea subwooferului din cauza modului în care PulseAudio amestecă intrarea/ieșirea în mod implicit sau din diverse alte motive.

Iată cum să remediați problema subwooferului care nu funcționează în Linux.

Să începem cu începutul

Înainte de a începe să vă încurcați cu sistemul dvs. de operare, verificați toate cablurile pentru a vă asigura că toate difuzoarele sunt conectate corect. De asemenea, dacă aveți un alt sistem de operare pe computer în care difuzoarele dvs. au funcționat ultima dată, acum este momentul potrivit să le testați din nou.

Cabluri Linuxaudio

Doriți să vă asigurați că ați eliminat toate celelalte cauze ale problemei, astfel încât să fiți sigur că problema constă în modul în care distribuția dvs. Linux gestionează audio așa cum este configurat în prezent.

Testarea difuzoarelor pe Linux

În distribuția dvs. Linux, ar trebui să puteți găsi o modalitate de a accesa setările sistemului. Dacă nu aveți o astfel de aplicație în meniu, deschideți terminalul și instalați „gnome-control-center”.

Pentru sisteme bazate pe Debian, cum ar fi Ubuntu/Kali/Mint/MX:

sudo apt install gnome-control-center

Pentru distribuțiile Arch precum Manjaro/EndeavourOS/Garuda:

sudo pacman -S gnome-control-center

Acum că avem acest lucru la îndemână, este timpul să rulăm aplicația și să mergeți la „Sunet”. Verificați ieșirea și asigurați-vă că este selectat dispozitivul audio potrivit. După aceea, asigurați-vă că canalul „Subwoofer” are un volum adecvat. Pentru mine, este maxim.

Nivelul Linuxaudio

De asemenea, asigurați-vă că configurația dispozitivului de ieșire se potrivește cu tipurile de difuzoare pe care le utilizați. Dacă utilizați un sistem surround 5.1 cu șase canale, ar trebui să alegeți „Ieșire Analog Surround 5.1” din „Configurare”.

Ieșire Linuxaudio

După ce aveți toate aceste rațe la rând, este timpul să faceți clic pe butonul „Test”. Faceți clic pe fiecare difuzor și ascultați de unde vine sunetul. Dacă nu auziți deloc sunet de la un difuzor, chiar și atunci când vă apropiați de el cu urechea, este aproape o certitudine că aceasta este o problemă de conexiune și că difuzoarele nu funcționează corect la nivel hardware dintr-un motiv oarecare.

Dacă auziți un sunet provenind de la difuzorul central în timp ce faceți clic pe „Subwoofer” și invers, v-ați confruntat cu o problemă destul de comună pe care o întâlnesc unele sisteme de sunet și aceasta va fi prima prioritate.

Centrul și subwooferul s-au amestecat? Acest lucru ar trebui să ajute!

Deoarece modul în care sunt construite sistemele de sunet nu este complet standardizat, unele companii aleg să facă niște cablaje fanteziste care ajung să schimbe canalele centrale și subwoofer. Acest lucru face ca computerul să încerce să redea audio central prin woofer și invers.

În terminalul dvs., tastați următoarea comandă:

sudo gedit /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/default.conf

În fișierul de configurare, derulați în jos până când găsiți o grămadă de secțiuni care încep cu „[Mapping …].” Veți dori să căutați ceva care să se potrivească cu profilul audio al difuzoarelor dvs. De exemplu, dacă doriți să configurați difuzoarele surround 5.1, trebuie să căutați o secțiune intitulată astfel:

[Mapping analog-surround-51]

Configurați un sistem 7.1 în schimb? Căutați „analog-surround-71”.

Variabila pe care dorim să o schimbăm în această mică secțiune este „harta-canal”. În mod implicit. este listat astfel pentru un sistem surround 5.1:

channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe

În orice sub un sistem surround 7.1, subwoofer-ul este ultimul în mapare pentru majoritatea sistemelor de operare. Când subwooferul și ieșirile centrale sunt comutate de către producătorul difuzoarelor, trebuie să inversați acest lucru.

Schimbați pozițiile „centru față” cu „lfe” și gata! Dacă mă urmăriți în configurarea unui sistem surround 5.1, ar trebui să arate așa:

channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,lfe,front-center

Dacă configurați un sistem surround 7.1, ar trebui să schimbați „harta canalului” din aceasta:

channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe,side-left,side-right

La acest:

channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,lfe,front-center,side-left,side-right

Salvați și ieșiți din fișier. După o repornire, sunetul ar trebui să fie transmis pe canalul corect.

Audio subwoofer nu funcționează? Iată ce să faci!

Dacă trucul de mai sus nu funcționează, asigurați-vă că ați testat sunetul așa cum a fost descris anterior. Vezi dacă subwoofer-ul răspunde. Dacă primiți un răspuns, dar tot nu auziți ceva asemănător unui bas provenind de la difuzoare, indiferent de ceea ce cântați pe ele, va trebui să mai adulmecați.

Mai întâi, instalați „alsa-utils” dacă nu ați făcut-o deja.

În sistemele bazate pe Debian:

sudo apt install alsa-utils

În sistemele bazate pe Arch:

sudo pacman -S alsa-utils

Acum doar fugi alsamixer în terminalul dvs. Aceasta va afișa nivelurile de pe fiecare canal al dispozitivului dvs. de sunet. presa F6 de pe tastatură pentru a selecta ieșirea audio corespunzătoare. Pentru mine, este cardul HD-Audio Generic.

Linuxaudio Alsamixer

Navigați la LFE folosind tastele săgeți stânga și dreapta și asigurați-vă că nivelul său este la 100 sau oricare ar fi preferința dvs.:

Nivel de nivel Linuxaudio

Dacă încă nu auziți niciun bas de la difuzoare, atunci este posibil să încercați să redați ceva care nu are un canal de intrare nativ pentru subwoofer. Din fericire, PulseAudio are o caracteristică care sintetizează un semnal filtrat trece-jos pentru a ține seama de acest lucru.

Pentru a obține acest bas delicios pe sistemul dvs., trebuie să editați fișierul de configurare „daemon.conf” pentru PulseAudio.

sudo gedit /etc/pulse/daemon.conf

Căutați două rânduri în fișierul de configurare:

; remixing-produce-lfe = no
; remixing-consume-lfe = no

Eliminați punctele și virgulă de la începutul fiecărei linii și schimbați fiecare „nu” cu „da”.

Linuxaudio Pulseaudio

Salvați fișierul și reporniți PulseAudio de la terminal:

pulseaudio -k

Dacă subwoofer-ul încă nu funcționează după aceasta, încercați o repornire. Ar trebui să fii setat acum!

Luând lucrurile cu un pas mai departe

Când vine vorba de gestionarea audio, opțiunea implicită în Linux este un pic barebones. Lucrul bun este că poate fi configurat cu ușurință pentru a remedia problema subwooferului care nu funcționează în Linux. Între timp, consultați acest ghid uimitor de utilizare a PulseEffects pentru a stoarce totul din platforma dvs. dulce!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x