Tehnologia ne izolează sau ne apropie?

Tehnologia ne izolează sau ne apropie?
⏱️ 4 min read

Încă din anii 90 – un deceniu în care computerele personale au început să se infiltreze în gospodăriile din întreaga lume – a existat o dezbatere constantă cu privire la faptul dacă prezența tot mai mare a internetului și a tehnologiei de calcul în viața noastră au fost un beneficiu net sau o piedică pentru interacțiunea socială. Unii spun că devenim mai izolați din cauza incapacității noastre de a ne îndepărta ochii de ecranele noastre. Alții spun că Internetul ne pune în situații în care putem interacționa și schimba idei cu culturi care până acum câteva decenii erau aproape inaccesibile. Pentru a analiza corect aceste argumente trebuie mai întâi să explorăm raționamentul lor.

Factorul izolator

Articole precum Aceasta scris de Rebecca Harris pentru The Telegraph oferă un argument solid pentru teza conform căreia tehnologia a introdus mai multă izolare socială. În piesa sa, ea citează rapoartele Bisericii Angliei despre o izolare socială sporită în comunitățile lor locale. Institutul Stanford pentru Studiul Cantitativ al Societății este de acord cu acest lucru, menționând în analiza sa despre SUA că oamenii care petrec o cantitate semnificativă de timp pe Internet interacționează cu familiile lor mai puțin cu o medie de șaptezeci de minute. Oamenii care susțin că tehnologia ne izolează social definesc adesea izolarea socială ca o reducere accentuată a relațiilor mai profunde cu oameni care sunt mai susceptibili să aibă o preocupare reală cu privire la viața lor de zi cu zi.

Factorul de unire

socializare-rețea

Renumitul sociolog Charles Cooley a spus: „Ce practică ciudată este, când te gândești la asta, că un bărbat să se așeze la masa de mic dejun și, în loc să discute cu soția și copiii, să țină în fața lui un fel de ecran pe care este inscripționată o bârfă la nivel mondial! ” Poate părea relatabil dacă nu pentru faptul că aceasta a fost scrisă în 1909 referitor la livrarea cotidianului. Deși este o comparație destul de tăiată cu cuțitul, încă nu face prea multe pentru a demonstra că tehnologia de astăzi (care este foarte diferită prin natura sa de ziar) ne unește social. Cu toate acestea, ar trebui să se afirme că oamenilor li se oferă acum posibilitatea de a păstra legătura cu prietenii mai în vârstă și mai îndepărtați în moduri care înainte erau de neimaginat.

Concluzie: totul depinde de tine

Îmi place să echivalez actul de verificare a smartphone-ului dvs. cu mâncare. Cu moderație, este bine, dar odată ce începeți să o faceți excesiv, deschideți drumul către un obicei nesănătos. Oamenii care au o dependență de smartphone-urile lor tind să devină foarte neliniștiți când bateria se epuizează sau uită să o aducă pe o plimbare de zece minute.

În ceea ce privește izolarea socială, totul depinde de alegerea individuală. Internetul și tehnologia nu i-au izolat pe oameni; le oferea un mijloc de a se izola. Pe cealaltă parte a monedei, aceasta vă oferă și șansa de a vă îmbunătăți relațiile personale și de a păstra legătura cu familia. O contactez în mod regulat pe mama mea la 9.000 km distanță datorită abonamentelor fără fir avantajoase ale Facebook și ale României. Acum câteva decenii, cel mai convenabil mod de a face acest lucru ar fi fost prin telegraf. În urmă cu un secol, am fi scris scrisori care ar dura foarte mult până să ajungă la destinație.

Internetul oferă fiecăruia dintre noi șansa de a stabili relații cu oameni care altfel ar fi rămas în amintirile noastre. Prietenii vechi ai liceului și chiar și cei cu care am fost de la școala primară sunt toți pe platforme precum Facebook. Acest lucru se aplică și verilor cu care am crescut și pe care nu i-am mai văzut de când eram tineri băieți și fete. Avem ocazia să o luăm.

Continuați și schimbați filele pentru a contacta pe cineva care vă lipsește chiar acum, apoi reveniți și să purtăm o discuție plăcută despre ce efect credeți că a avut tehnologia asupra dvs.!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x