Telefonul dvs. este impermeabil sau este doar „rezistent la stropire?” Un ghid rapid pentru evaluarea apei în tehnologie

Telefonul dvs. este impermeabil sau este doar „rezistent la stropire?”  Un ghid rapid pentru evaluarea apei în tehnologie
⏱️ 6 min read

Am un protector de ecran și o carcasă rezistentă la telefon, care probabil spune ceva despre mine ca persoană. Dar termeni precum „rezistent la stropire”, „rezistent la apă” și chiar „militar” sunt termeni care există pe un spectru – câte „stropi” poate rezista ceva? La ce adâncime este ceva impermeabil? Și dacă unul dintre gradele militare este „F?” Din fericire, între standardele reale IP (protecție la intrare) care există și mii de oameni care aruncă telefoane în apă pe YouTube, putem avea o idee destul de bună despre ceea ce înseamnă acești termeni.

Evaluări de protecție la intrare

Puteți găsi mai multe detalii despre evaluările IP aici, dar tabelul de mai sus (versiune de înaltă calitate aici) este cheia dvs. pentru a afla ce înseamnă IPXX când îl vedeți listat în specificațiile dispozitivului. Există două tipuri diferite de rating IP – solid / praf și lichid. Primul număr se referă la nivelul de protecție împotriva prafului, iar al doilea se referă la nivelul de protecție împotriva lichidului. De exemplu:

  • IP6X = complet sigilat împotriva prafului (6), netestat împotriva apei (X)
  • IPX6 = nu este testat împotriva prafului (X), poate fi pulverizat cu multă apă
  • IP68 = complet sigilat împotriva prafului (6), poate fi scufundat în peste un metru de apă (8)

Majoritatea componentelor electronice au cel puțin un nivel cinci în ceea ce privește praful, dar apa este puțin mai greu de dat seama. Nivelurile unu până la șase acoperă numai apa care este pulverizată pe dispozitiv, iar la nivelurile șapte și opt telefonul poate fi scufundat în până la / peste un metru de apă.

Dar doar pentru că poate fi scufundat nu înseamnă că poate fi pulverizat. Testele sunt diferite, deci capacitățile sunt diferite. Dacă un dispozitiv poate face o pulverizare decentă și poate fi scufundat, va obține de fapt două ratinguri, cum ar fi IPX6 / IPX8.

Deci, este timpul pentru o traducere: ce înseamnă cuvintele de pe pachet în ceea ce privește utilizarea efectivă și evaluările IP?

Rezistent la stropire / rezistent la stropire

impermeabilizare-stropire

Dacă aveți un telefon, un ceas, difuzor Bluetooth sau alt dispozitiv care spune că este rezistent la stropire, acesta poate fi de oriunde de la IPX1 la IPX4, sau chiar până la IPX6 în unele cazuri (deși acest lucru va fi publicat probabil dacă este adevărat) . Cu aceste dispozitive probabil că sunteți în regulă să le folosiți în ploaie câteva minute sau să vărsați puțină apă pe ele. Dintre toate categoriile generale, aceasta tinde să fie cea mai slabă, totuși, deoarece bara pentru rezistența la stropire este destul de scăzută.

Rezistent la apă

rezistent la impermeabilizare

Aceasta este cea mai largă categorie, deci este cea mai greu de dat seama. Din punct de vedere tehnic, rezistența la apă ar trebui să însemne că un dispozitiv poate supraviețui o mică scufundare, dar în practică, mai ales pe telefoanele mai ieftine, înseamnă doar că poate lua un pic de spray. De obicei, denotă o creștere față de rezistența la stropire, astfel încât aceste dispozitive vor avea adesea fie un grad de stropire IPX5 sau IPX6 (poate suporta ploi puternice / scurgeri mari), fie un grad de imersiune IPX7 sau IPX8. Totuși, dacă dispozitivul spune „rezistent la apă” și nu are o clasificare IP, ar trebui să vă referiți la „rezistent la stropire” de mai sus, pentru că probabil asta este.

Rezistent la apă

hidroizolatie-imersie

Dacă doriți să fiți un pic pedant în legătură cu aceasta, aproape nimic nu este cu adevărat „impermeabil”, deoarece aproape orice lucru care ajunge suficient de adânc se va prăbuși sub presiune. Pentru scopurile noastre, totuși, un dispozitiv care se face publicitate ca rezistent la apă ar trebui să fie IPX7 (evaluat pentru imersie în mai puțin de un metru) sau IPX8 (evaluat pentru peste un metru, cu standarde variabile în funcție de producător).

Deoarece este o afirmație mai specifică decât „rezistent la apă”, „impermeabil” înseamnă aproape întotdeauna că puteți scufunda telefonul în siguranță în apă. În general, totuși, nu ar trebui să mergeți prea adânc sau să îl păstrați în apă mai mult de o jumătate de oră. Ca mai sus, dacă ceva se numește impermeabil și nu oferă un rating IP, ar trebui să fii sceptic.

Militar

impermeabilizare-militară

Dacă vedeți ceva comercializat ca fiind de nivel militar, probabil că vorbiți în marketing pentru „mai dur decât media”. Nu există un standard universal și, din câte știți, armata pe care o folosesc ca referință ar putea fi armata inexistentă a Vaticanului. Un standard mai bun în acest caz ar putea fi clasa Popemobile.

Gradele militare există – vor avea numere precum MIL-STD-810, care sunt standarde reale elaborate de Departamentul Apărării al SUA. Cu toate acestea, spre deosebire de standardul IP, nu există un test set sau organism de certificare care să verifice metodele de testare, ceea ce înseamnă că, chiar dacă o companie spune că a trecut ceva prin testul de imersie MIL-STD-810 (un metru, cu dispozitivul încălzit deasupra temperatura apei pentru a se asigura că presiunea modificată din interiorul dispozitivului nu aspiră apa din interior), este posibil să nu îndeplinească standardele Departamentului Apărării. Dacă ceva se numește „ceva militar”, verificați dacă este susținut de o terță parte.

Concluzie: fără înot în capătul profund

Cu excepția cazului în care un dispozitiv specifică că poate rezista la imersia activă, probabil că nu ar trebui să-l luați la înot. Indiferent cât de mare este ratingul IP al telefonului dvs., nu este o idee grozavă să îl expuneți la o cantitate mare de apă în mod regulat. Rețineți mai ales că rezistența la apă este testată folosind apă proaspătă, nu apă clorurată din piscină, apă sărată de ocean, sodă zaharată și alte lichide pe care le întâlnim în viața reală. Expunerea la tipuri dure de apă poate degrada sigiliile care păstrează multe telefoane rezistente la apă.

De asemenea, amintiți-vă că majoritatea acestor telefoane sunt evaluate doar pentru ~ 1 metru de presiune. Dincolo de asta, riscați să obțineți scurgeri. Dacă aveți un telefon frumos rezistent la apă cu rating IP68, este minunat – dar probabil a fost un telefon scump, deci tratați rezistența ca pe o poliță de asigurare, nu ca o trecere pe viață la parcul acvatic.

Credit de imagine: Deci, da, este rezistent la apă , EC4U

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x