de Jake Prins

Tehnologii web interesante de urmat în 2019

Tendinte de tehnologii web de urmat in 2019
Fotografie de Hannah Wei pe Unsplash

Lumea dezvoltării web este în continuă schimbare și este o provocare să urmăriți cu atenție tot ceea ce se întâmplă. Ce cadre vor mai fi relevante în anul următor? Și ce limbaj de programare este cel mai potrivit pentru aplicația dvs. web? Să discutăm șase tehnologii interesante pentru dezvoltarea web.

În acest articol, facem distincția între tehnologia front-end și back-end. Începem cu trei cadre de dezvoltare front-end și apoi discutăm trei cadre de dezvoltare back-end.

Cadruri frontale

1. React.js

Cu React.js, dezvoltatorii pot construi componente reutilizabile, fiecare cu propria „stare”. Dacă o componentă trebuie actualizată pe pagină (de exemplu, utilizatorul face clic pe un buton de like), doar acea parte este modificată de React (degetul mare crește) fără a fi nevoie să reîmprospătați pagina completă.

React folosește un „DOM virtual” pentru aceasta. Aceasta este o reprezentare a unei interfețe cu utilizatorul care este stocată în memorie și este sincronizată constant cu DOM-ul „real”. Nu contează ce browser utilizați, DOM-ul virtual al React va reda întotdeauna mai repede, deoarece funcționează într-un mod mai eficient.

Companii mari, precum Airbnb și Netflix, folosesc React.js de câțiva ani și vedem că tehnologia este îmbrățișată de tot mai multe companii. Interesul pentru React în rândul dezvoltatorilor este imens și asta îl face o tehnologie care va câștiga popularitate doar în următorii ani.

Pe lângă React există, de asemenea Reactive native, un cadru care face posibilă dezvoltarea de aplicații mobile atât pentru iOS, cât și pentru Android cu un singur set de cod sursă. Cadrul are aceeași bază tehnică ca React și, cu aceasta, a devenit brusc mult mai ușor pentru dezvoltatorii de web să dezvolte aplicații mobile în plus față de site-uri web și aplicații web și aceasta a fost o dezvoltare interesantă pentru companii.

2. Vue.js

Un alt nou venit important în dezvoltarea front-end este Vue.js, cadrul Javascript cu cea mai rapidă creștere și poate cea mai entuziastă comunitate de dezvoltatori din acest moment. Cu o documentație foarte detaliată și o curbă de învățare destul de redusă, Vue.js este o alegere potrivită atunci când doriți să experimentați un nou cadru ca dezvoltator.

Datorită asemănării cu React și Angular din punct de vedere al arhitecturii, este o tranziție ușoară de la alte cadre. Iubit pentru dimensiunile reduse (doar 20 KB), viteza și flexibilitatea, Vue.js oferă chiar și performanță mai bună comparativ cu alte cadre frontend.

Vue.js are în prezent o cotă de piață destul de mică în comparație cu React sau Angular. Găsirea dezvoltatorilor cu experiență în Vue.js poate fi, prin urmare, puțin mai dificilă. Indiferent dacă Vue va deveni la fel de popular ca React sau Angular, va trebui să așteptăm și să vedem, dar datorită opiniilor pozitive din partea comunității de dezvoltatori și a creșterii utilizării Vue, se pare că Vue.js va continua să se dezvolte pozitiv .

3. jQuery

Dar ce zici de jQuery? Ei bine, se pare că comunitatea dezvoltatorilor se îndepărtează încet de cea mai faimoasă bibliotecă JavaScript. Unul dintre motive poate fi că jQuery nu merge bine cu bibliotecile mai noi precum React. În prezent, browserele moderne acceptă multe funcții asemănătoare jQuery, ceea ce, în multe cazuri, face ca jQuery să fie de prisos. Din acest motiv, vedem că se utilizează mult mai mult JavaScript pur. De exemplu, GitHub recent a anunțat că a înlocuit toate jQuery cu JavaScript pur.

Este posibil ca jQuery să nu fie întotdeauna prima alegere la începerea unui nou proiect, cu 300.000 de descărcări pe zi, totuși a atins o creștere bună de 300% comparativ cu începutul anului 2017. Poate chiar mai surprinzător: 90% din primele 500.000 de site-uri web folosesc încă jQuery! Acest lucru arată că o bibliotecă nu trebuie neapărat să fie nouă și cool pentru a rămâne relevantă. Alegerea de a utiliza o anumită bibliotecă depinde în totalitate de tipul de proiect pentru care doriți să o utilizați.

Schimbările în dezvoltarea web front-end au loc incredibil de repede. Pare imposibil să urmăm totul, dar monitorizând și înțelegând cele mai importante cadre, putem obține o perspectivă și putem face alegeri mai bune la începutul unui nou proiect.

Fiecare dintre cadrele / bibliotecile are o filozofie diferită și fiecare are propria sa forță, dar un lucru de care putem fi siguri este că JavaScript este baza tuturor acestor evoluții. Prin urmare, o echipă de dezvoltare care are cunoștințe și experiență puternice cu JavaScript este esențială pentru crearea de site-uri web și aplicații web moderne.

Back-Frame-uri

4. Kotlin

Un limbaj de programare care a crescut enorm în popularitate în ultimii ani este Kotlin. Este o alternativă modernă la Java ușor de învățat. Limba open source a început să crească în special anul trecut, când Google a anunțat că este o limbă acceptată oficial pentru Android. Multe companii au început să își scrie aplicațiile Android cu Kotlin, precum Slack și Netflix. Rob Fletcher, dezvoltator de software senior la Netflix, a scris:

„Kotlin nu este revoluționar, dar se simte ca o fuziune foarte atentă a unora dintre cele mai bune caracteristici ale altor limbi.”

Este interesant de văzut, așa cum o cercetare a lui Pusher a arătat că Kotlin a fost utilizat în principal de dezvoltatori experimentați în primii ani (din 2011), dar de la anunțul Google, tinerii dezvoltatori, în special studenții, sunt cei care provoacă o creștere enormă. În plus, nu este deloc surprinzător faptul că majoritatea dezvoltatorilor folosesc acum Kotlin pentru a construi aplicații Android, chiar dacă poate fi folosit și pentru dezvoltarea de aplicații back-end sau de pe server.

5. Elixir și Phoenix

Phoenix, construit în limbajul de programare funcțional Elixir, este un cadru relativ nou despre care se vorbește tot mai mult în comunitatea dezvoltatorilor. Unul dintre motivele pentru care dezvoltatorii sunt atât de interesați de Phoenix este că este cunoscut pentru performanța sa rapidă. De exemplu, procesarea unei cereri JSON mari, care durează aproximativ 1,5 secunde în Rails, costă doar 400 ms în Phoenix.

Rămâne important să verificați dacă o tehnologie este potrivită pentru tipul de proiect în care doriți să o aplicați. De exemplu, Elixir și Phoenix sunt puternice în aplicațiile în timp real, în care multe conexiuni trebuie procesate simultan (de exemplu, aplicații de chat). Dar pentru aplicațiile care necesită multă putere de calcul, Elixir ar putea fi mai puțin potrivit.

Numărul dezvoltatorilor Elixir este în prezent destul de limitat. Elixir și Phoenix sunt relativ noi și nu există multe companii care să lucreze deschis cu cadrul. Acest lucru se poate schimba cu siguranță în viitor și de aceea ar trebui să urmăriți cu atenție Elixir și Phoenix.

6. GraphQL

Poate ai auzit de GraphQL, un limbaj de interogare open-source dezvoltat de Facebook și unul dintre cele mai moderne moduri de a construi API-uri. Popularitatea GraphQL crește rapid și companii mari precum Twitter, Shopify și Amazon au început deja să lucreze cu tehnologia.

GraphQL oferă soluții pentru unele probleme foarte reale pe care dezvoltatorii le luptă foarte mult, deoarece facilitează încărcarea și prelucrarea datelor. Una dintre diferențele importante dintre un API REST și GraphQL este că GraphQL oferă posibilitatea de a specifica exact ce date doriți să obțineți din API. Se asigură că software-ul care apelează API primește toate datele de care are nevoie într-o singură cerere.

Acest lucru este util când aplicația conține multe modele și asociații imbricate. GraphQL ajută, de exemplu, atunci când dezvoltă aplicații mobile, să încarce doar datele relevante și să reducă astfel încărcarea în rețeaua mobilă. GraphQL are grijă de o mulțime de cheltuieli generale pe care le au API-urile REST și care oferă beneficii atât backend-ului cât și frontend-ului.

Concluzie

În calitate de dezvoltator, este important să fii la curent cu evoluțiile tehnologice actuale cât mai mult posibil. Ar trebui să vă uitați la oportunități, dar să luați în considerare și posibilele riscuri pe care le implică noile tehnologii. Experimentarea regulată cu diferite cadre ajută la experimentarea potențialelor beneficii, dar și a limitărilor.

Munca unui dezvoltator constă în principal în rezolvarea provocărilor tehnice și de aceea este foarte important să lucrezi cu tehnologie dovedită, care este productivă pentru a lucra și are o comunitate mare în spate.

Mulțumesc pentru lectură! Sper că informațiile au fost utile. Urmăriți-mă pe Medium pentru mai multe articole legate de tehnologie sau pe Twitter și Instagram @jakeprins_nl.