Testat: SSD-ul dvs. NVMe are nevoie de radiator?

Testat: SSD-ul dvs. NVMe are nevoie de radiator?

În timp ce unitățile SSD, sau SSD-urile, au devenit mult mai ieftine în ultimii ani, aceste SSD-uri de 2,5 inci sunt acum înlocuite de SSD-urile NVMe PCI Express. Noile unități în stare solidă sunt mult mai compacte (8 × 2,2 cm) și se plasează chiar pe placa de bază prin slotul M.2.

Nu numai că aceste unități M.2 sunt mai rapide și mai compacte, dar și ele evită nevoia de cabluri de alimentare și de date dificile. Prețurile SSD-urilor NVMe au scăzut brusc în ultimul an, până la punctul în care sunt doar marginal mai scumpe decât SSD-urile lor relativ mai lente de 2,5 inci.

Viteze mari, temperaturi ridicate, durată de viață mai mică

Cu toate acestea, densitatea lor extraordinară de stocare duce la supraîncălzire. Puțini oameni își dau seama că SSD-urile NVMe pot atinge rapid și ușor temperaturi care depășesc 80 ° C (domeniul de funcționare prevăzut pentru majoritatea SSD-urilor NVMe este între 0 ° C și 70 ° C).

Pierderea performanței nu este singura cădere a supraîncălzirii. Facebook studiu cuprinzător din centrele sale de date au ajuns la concluzia că supraîncălzirea are efecte negative asupra integrității și longevității datelor SSD-urilor. Unitatea dvs. va dura mai mult dacă rămâne sub 50 ° C. Deși cheltuirea a zece dolari în plus pe SSD-urile PCI-E NVMe peste alternativele lor obișnuite de 2,5 inci are sens având în vedere viteza și comoditatea lor fără cablu, în mod ideal nu ar trebui să coste performanța și longevitatea.

SSD-urile NVMe au nevoie de radiatoare?

Pentru a verifica dacă un radiator este util, am investigat cât de grav se supraîncălzește un SSD NVMe gol. De asemenea, am testat trei radiatoare SSD M.2 diferite și cât de eficiente sunt acestea pentru a menține unitățile răcite. Primul candidat la test vine gratuit cu cele mai decente plăci de bază moderne, al doilea este o soluție aftermarket de la o marcă de renume, iar al treilea este de la un brand chinez care este mai ieftin.

Accelerator termic Xx fără radiator

Am folosit SSD Samsung PM981 NVMe în testele noastre de tortură termică. Unitatea a fost instalată în același slot M.2 cu lățime de bandă mare chiar deasupra GPU-ului pentru a menține coerența între rulări. Am supus unitatea la trei rulări continue de Crystal Disk Mark 6 pe metodă de răcire, fiecare durând aproximativ cinci minute. Temperaturile de mers în gol au fost înregistrate înainte de testele de tortură, urmate de temperaturi maxime pentru fiecare rulare. Temperatura ambiantă a fost menținută la 22 ° C pentru consistență.

Echipamentul nostru de testare se bazează pe cea mai recentă platformă Ryzen 2nd Gen (microarhitectură Zen 2), care nu ar trebui să provoace blocaje de performanță, deoarece noua platformă X570 este inerent supra-proiectată pentru a susține standardul PCI-E 4.0 mai rapid. Iată specificațiile computerului utilizat pentru teste:

  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600
  • Cooler CPU: Cooler Master MasterLiquid ML240R
  • Motherbard: Asus TUF Gaming X570-Plus
  • Memorie: 16 GB ADATA XPG D41 DDR 3600MHz RAM
  • GPU: Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER GAMING OC
  • Caz: NZXT H700i

Rularea SSD M.2 NVMe fără radiator

Grafic combinat Nvme Heatsink

Graficul principal de mai sus dezvăluie singurul avantaj al utilizării discului NVMe SSD fără radiator. Având controlerul și blițul NAND expuse la fluxul de aer din carcasa PC-ului, permite unității goale să funcționeze mai rece la ralanti în comparație cu două din cele trei radiatoare. Tampoanele termice utilizate pentru a cupla termic radiatoarele din aluminiu cu componentele de acționare nu sunt eficiente la disiparea căldurii la temperaturi mai scăzute. Acest lucru este nesigur, deoarece câteva grade aici și acolo nu contează atâta timp cât unitatea rămâne sub 50 ° C la ralanti.

Nvme Radiator Nu Radiator

Cu toate acestea, victoria este de scurtă durată, deoarece Samsung PM981 NVMe SSD trage până la 94 ° C colosal după mai puțin de un minut în testul de stres Crystal Disk Mark 6. Monitorizarea diodei de temperatură a controlerului Phoenix arată în mod clar că unitatea a fost limitată termic. Modulele de bliț NAND ating, de asemenea, o temperatură de 61 ° C în prima rundă. Cele două curse ulterioare văd mecanismul de protecție termică al controlerului care își face treaba și stabilizează temperatura la 96 ° C cu prețul unei ușoare scăderi a performanței. Cu toate acestea, memoria flash NAND continuă să urce până se apropie periculos de temperatura maximă de funcționare la 69 ° C.

Inutil să spun că acest lucru este departe de a fi optim. Deși unitățile NVMe au o marjă de performanță suficientă pentru a face ca cineva să nu fie conștient de limitarea termică, acest lucru nu poate fi bun pentru sănătatea unității de mult timp.

Utilizarea radiatorului furnizat împreună cu placa de bază

Placă de bază Nvme Heatsink

Cele mai bune plăci de bază și aproape toate cele Ryzen 2nd Gen, vin cu cel puțin un radiator M.2 pentru răcirea unității M.2 primare. Din păcate, majoritatea acestor radiatoare nu au suficient metal sau suprafață. Mai mult, plăcile de bază care oferă doar una dintre acestea te obligă să plasezi SSD-ul tău NVMe în locații incomode, cum ar fi slotul M.2 ascuns sub GPU. Nu este o situație ideală în ceea ce privește fluxul de aer.

Nvme Heatsink Mobo Heatsink

În mod surprinzător, chiar și foaia de aluminiu subțire și dezamăgitoare, furnizată cu placa de bază ASUS, este cazul clasic al ceva, este mai bine decât nimic. În toate cele trei curse, radiatorul SSD al plăcii de bază a reușit să mențină unitatea cu mult sub plafonul termic de 70 ° C pe care îl recomandă majoritatea producătorilor. Acesta este un alt motiv pentru a evita skimping-ul pe placa de bază pentru următorul computer.

Radiator EKWB EK-M.2 NVMe

Nvme Heatsink Ekwb Anodisation

EKWB este un nume respectat în spațiul pasionat de hardware pentru PC și destul de bine apreciat pentru produsele sale personalizate de răcire cu lichid. Cu toate acestea, aproape Radiator SSD de 20 USD de la același producător te face să te întrebi dacă acest produs este o problemă rapidă și murdară de rebadge. Radiatorul nu are niciunul dintre materialele EKWB caracteristice și calitatea construcției. Este ca și cum marca ar fi dat contractul OEM celui mai mic ofertant și s-ar fi spălat pe mâini cu produsul.

Nvme Radiator Ekwb Radiator

Dacă sună dur, aruncați o privire la finisarea superficială și la calitatea de anodizare a laturii care ar trebui să interfețe termic cu SSD. Calitatea și densitatea aluminiului nu sunt nici pe departe atât de bune pe cât prețul cerut te-ar face să crezi. Și acest lucru se reflectă în performanța sa. Radiatorul de 20 de dolari este puțin mai bun decât banda de aluminiu spartan care vine gratuit cu o placă de bază Ryzen X570 de buget. Își face treaba, dar cu siguranță nu merită prima pe care o solicită.

Radiator Barrow M.2 OLED

Nvme Heatsink Barrow Oled Heatsink

Barrow este echivalentul chinezesc al EKWB, cu excepția produselor sale personalizate de răcire lichidă la prețuri semnificativ mai mici decât ofertele EKWB. Radiator M.2 OLED nu este atât de ieftin decât concurentul său sloven la 18 USD, dar oferă mai multe clopote și fluiere. Pentru acest preț, veți obține un afișaj OLED clar asociat cu diode de detectare a temperaturii încorporate în radiator. O singură privire prin panoul lateral din sticlă securizată este tot ce trebuie să verificați pe SSD-ul dvs. M.2 apreciat.

S-ar putea argumenta că afișajul va împiedica fluxul de aer prin radiator și va afecta negativ termicele. Aceasta este, totuși, compensată de greutatea și densitatea ridicată a aluminiului utilizate pentru modelarea radiatorului. Se simte semnificativ mai greu decât radiatorul EKWB și se mândrește cu o finisare a suprafeței mult mai bună și o calitate a anodizării. Plăcuțele termice furnizate par, de asemenea, să aibă o calitate mult mai bună. Acest lucru se reflectă pe deplin în performanță, deoarece radiatorul SSD Barrow este cel mai bun pe tot ceea ce a fost testat înainte cu o marjă suficient de decentă.

Nvme Radiator Radiator Radiator

Radiatorul este cel mai lent de încălzit datorită densității sale ridicate. Faptul că citirile temperaturii blițului NAND sunt relativ mai mari comparativ cu radiatorul plăcii de bază arată că face o treabă bună de a îndepărta căldura de la controler. Acest lucru este de fapt grozav deoarece, contrar credinței populare, NAND flash funcționează optim și este cel mai sigur la temperaturi de 50 ° C sau mai mari, atâta timp cât rămâne sub 70 ° C, dincolo de care integritatea datelor poate fi compromisă.

Concluzie: placa de bază sau piața de schimb, aveți nevoie de o radiator

SSD-urile NVMe au nevoie de radiatoare? Răspunsul nostru ar fi DA răsunător. Deși este ușor să instalați și să uitați de SSD-ul dvs. NVMe, aceste unități pot și se vor supraîncălzi critic chiar și în timpul utilizării normale de zi cu zi. Plafonul de înaltă performanță al acestor unități face dificilă simțirea efectelor strangulării termice, dar expunerea prelungită la temperaturi atât de ridicate nu prezintă un bun augur pentru longevitate.

Dacă placa dvs. de bază nu vine cu un radiator SSD M.2, vă recomandăm să vă uitați la opțiunile de piață. La 18 USD și livrare gratuită, radiatorul Barrow M.2 OLED este un caz convingător. Ecranul strălucitor al temperaturii OLED este o cireșă pe tort. O investiție de 18 USD nu sună rău dacă v-ați forțat deja de peste zece ori mai mult pe un nou SSD M.2 NVMe.

Scroll to Top