Tmux vs. Screen: Care este cel mai bun terminal multiplexor?

Tmux vs. Screen: Care este cel mai bun terminal multiplexor?
⏱️ 7 min read

Când lucrați des cu terminale în Linux, sunteți obligat să vă confruntați cu anumite dificultăți atunci când doriți să efectuați mai multe sarcini. Mai multe ferestre sau file sunt în regulă, dar când sunteți conectat la un server la distanță sau la alt sistem, nu aveți întotdeauna acces la file sau la mai multe ferestre de terminal. Acolo sunt membrii puternici ai lumii administrării sistemului Linux tmux și screen intră. Dar, la fel ca în toate lucrurile din comunitatea open source, alegerea de aici nu este clară cu privire la care dintre aceste comenzi este mai bună pentru utilizarea ta. Astăzi, vă plimbăm tmux vs. screen pentru a decide care este cel mai bun terminal multiplexor.

Caracteristici ale multiplexoarelor terminale

Pentru că amândouă tmux și screen sunt multiplexoare terminale, există câteva caracteristici principale despre care vreau să vorbesc, deoarece asta face diferențele dintre ele puțin mai evidente. În general, veți apăsa o anumită combinație de taste care nu se înregistrează nicăieri altundeva în sistem pentru a utiliza diferite caracteristici ale multiplexorului.

Desprinderea și atașarea la loc

Puteți începe o sesiune într-un terminal multiplexor, puteți face unele lucrări și o puteți detașa pentru a o scoate de pe ecran. Acest lucru va menține acea sesiune în viață, dacă vă deconectați, ceea ce împiedică pierderea datelor sensibile. Apoi îl puteți reatașa odată ce sunteți gata și trebuie să începeți din nou să lucrați acolo.

Ecran divizat

De asemenea, puteți împărți sesiunea terminalului în dale, creând mai multe sesiuni de terminal vizibile simultan. Acest lucru este minunat dacă țineți evidența câtorva aspecte diferite ale utilizării resurselor sistemului, cum ar fi alimentarea, RAM, CPU și IO pe disc și doriți să utilizați diferite monitoare pentru a urmări aceste lucruri diferite. Sau, puteți urmări un monitor de sistem în timp ce compilați sau comprimați un proiect mare, ceea ce face mai ușor să țineți evidența încărcării dacă ceva nu merge bine.

Managementul sesiunii

Există câteva modalități prin care multiplexorii de terminal vă ajută să vă urmăriți sesiunile. Una este că atunci când detașezi mai multe sesiuni, le poți vedea pe toate dintr-o privire. Acest lucru este frumos dacă începeți mai multe sesiuni, apoi nu sunteți sigur la care ar trebui să reveniți. În plus, puteți denumi sau eticheta sesiunile, ceea ce face mai ușor să urmăriți spațiile de lucru. Încep să devină un pic ca desktopurile virtuale pe un sistem de operare tipic pentru desktop.

Caracteristicile tmux

Una dintre caracteristicile principale care îmi plac foarte mult la tmux este că puteți controla sesiunile de la solicitarea dvs. normală de shell fără a fi nevoie să introduceți sesiunea pe care ați creat-o. (Puteți afla despre utilizarea tmux aici.) Un exemplu excelent sunt sesiunile de ucidere, care se pot face prin tmux kill-session comanda. Dacă știți cu siguranță că ați terminat cu o anumită sesiune tmux, o puteți ucide din promptul shell.

Tmux Vs Screen Tmux Detach 1
Tmux Vs Screen Tmux Ls 1
Tmux Vs Screen Tmux Attach 1
Tmux Vs Screen Tmux Split Vertical 1
Tmux Vs Screen Tmux Split Vertical Redimensionare Stânga 1
Tmux Vs Screen Tmux Split Vertical Resize Right 1
Tmux Vs Screen Tmux Split Horizontal 1

Există, de asemenea, o bară de stare frumoasă în partea de jos a ecranului, mai degrabă decât să preia promptul terminalului din partea de sus a ferestrei. Este puțin mai ușor să vizualizați un flux de lucru tmux decât este cu ecranul. În plus, sesiunile se redenumesc automat pe baza comenzii pe care o executați, ceea ce este util dacă uitați să le denumiți.

Caracteristicile ecranului

Pentru a începe cu ecranul, consultați tutorialul nostru aici. Există o caracteristică principală a ecranului care îl ajută să iasă în evidență de tmux: partajarea sesiunii cu alți utilizatori, care poate fi excelentă pe sistemele multi-utilizator care au mai mulți administratori care lucrează la el simultan în scopuri de depanare.

Ecran Tmux Vs Screen 1
Tmux Vs Screen Screen Detach 1
Tmux Vs Screen Screen Ls 1
Tmux Vs Screen Screen Reatașați 1
Ecranul ecranului Tmux Vs denumit sesiunea 1
Tmux Vs Screen Screen Splitscreen 1

Un alt plus este că, dacă utilizați un Mac, nu trebuie să vă deranjați cu homebrew pentru a vă instala ecranul – este încorporat chiar în terminal.

ecran vs. tmux pe scurt

Dacă ar trebui să sugerez una, aș sugera tmux. Există câteva lucruri care fac tmux mai bun. Un exemplu excelent este modul în care puteți comuta attach cu kill-session și încheiați o sesiune fără a fi nevoie să reveniți, terminați comanda, apoi tastați exit. În plus, bara de stare este mai ușor de citit, iar comenzile sunt puțin mai ușor de citit de om.

Pentru un utilizator macOS, ecranul poate fi mai convenabil, deoarece nu este nevoie ca homebrew să înceapă.

Asigurați-vă că consultați câteva dintre celelalte articole despre instrumentele noastre Linux, cum ar fi comenzile de 15 ls pe care trebuie să le cunoașteți, ghidul pentru începători pentru git și ghidul pentru variabilele bash și cum să le utilizați.

Legate de:

  • Utilizați nnn ca Manager de fișiere pentru terminalul Linux
  • Cum să copiați și să lipiți text, fișiere și foldere în terminalul Linux
  • Actualizați terminalul Linux cu Tilix

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...