Top 7 distribuții bazate pe Debian de încercat dacă doriți o alternativă Ubuntu

Debian Logo
⏱️ 16 min read

Ubuntu este de departe cea mai populară distribuție pentru cei care doresc să încerce Linux pentru prima dată. Fără îndoială, este unul dintre cele mai ușor de utilizat, este generos versatil într-o gamă largă de situații și totul, de la instalare până la configurarea inițială, este „atingeți și mergeți”. Managerul de pachete APT puternic și setul larg de funcții care atrage utilizatorii Linux din toate categoriile sociale oferă tuturor distribuțiilor Debian un avantaj semnificativ față de altele. Oferim o scurtă prezentare a mai multor distribuții bazate pe Debian pentru cei care caută o alternativă Ubuntu.

1. Kubuntu

Ubuntu folosește mediul desktop GNOME cu un shell personalizat dezvoltat de editorul său. Deși oferă un mediu vizual plăcut, kilometrajul dvs. poate varia dacă încercați să îl personalizați pentru a se potrivi fluxului dvs. de lucru.

Dacă doriți o experiență desktop curată și una pe care să o puteți personaliza după conținutul inimii dvs., puteți încerca Kubuntu Ca o alternativa.

Debian Kubuntulogo

Kubuntu folosește nucleul Ubuntu, dar cu un mediu desktop KIDE Plasma. Acest DE oferă poate cea mai granulară personalizare de acolo!

Personalizare Debian

Un avertisment: dacă sunteți obișnuit să lucrați cu Ubuntu și GNOME, s-ar putea să găsiți că stilul KDE de a face lucrurile este puțin neliniștitor la început. Te aruncă atât de mult încât s-ar putea să fii copleșit de cantitatea mare de lucruri pe care le poți face.

Pro:

 • Ubuntu direct cu un mediu desktop diferit.
 • Includerea KDE Plasma în mod implicit oferă o platformă curată cu care să lucrați și minimizează o parte din încrucișarea aplicațiilor care se întâmplă la instalarea unei Plasma peste GNOME implicit al Ubuntu.
 • „Discover” de la KDE vă oferă o interfață de utilizare mai curată și mai modernă decât managerul de software implicit al Ubuntu.

Contra:

 • Suprafața de sistem mai mare a Ubuntu este încă prezentă în Kubuntu.
 • Numeroasele opțiuni de personalizare din Plasma pot duce la oboseala de alegere pentru noii utilizatori.

2. Linux Mint

Cu excepția cazului în care utilizați hardware-ul cel mai de ultimă generație, mare parte din ceea ce obțineți în kernel-urile și software-ul mai noi nu este absolut necesar.

Linux Mint este o distribuție bazată pe Debian care se mândrește cu respectarea mantrei „Dacă nu este stricat, nu o repara”. Fiecare pachet din arhivele sale, inclusiv desktop-ul emblematic Cinnamon cu care este livrat, este menit să fie pe termen lung, determinând o actualizare numai atunci când este absolut necesar.

Debian scorțișoară

Dezavantajul este că unele funcții cu care ați putea fi obișnuit în unele aplicații ar putea să nu fie acolo.

De exemplu, RetroArch (un centru popular de emulare a jocului) pe Linux Mint apare ca versiunea 1.7.3, iar managerul de pachete compartimentează multe dintre activele disponibile programului. În comparație cu cea mai recentă versiune (un fel de) stabilă 1.10.0, acesteia îi lipsesc câteva opțiuni importante de meniu, iar navigarea sa este mai puțin intuitivă.

Pe de altă parte, este o distribuție Linux remarcabil de stabilă, care nu are nevoie de atâtea modificări ca celelalte, atâta timp cât îți păstrezi activitățile simple.

Pro:

 • Platformă de încredere, stabilă, condusă de comunitate, pe care este ușor de construit.
 • La fel ca Ubuntu, Mint are o bază masivă de utilizatori și o comunitate extrem de activă, dispusă să ofere suport pentru orice problemă pe care o întâlniți.
 • Este puțin probabil să vă lovească cu modificări radicale ale software-ului său, ceea ce face mai ușor să rămâneți la un singur mod de a face lucrurile.

Contra:

 • Nucleul implicit al Mint poate rămâne în urma altor distribuții cu până la trei ani! Acest lucru ar putea cauza probleme cu compatibilitatea hardware dacă intenționați să utilizați componente mai noi în sistemul dvs. Acest lucru poate fi atenuat selectând o altă versiune de kernel din programul de actualizare și pornind cu acesta.
 • Software-ul disponibil în depozitele oficiale poate fi puțin învechit în comparație cu ceea ce ați găsi în Ubuntu sau chiar Debian.

3. Pop!_OS

Ți-ai dorit vreodată să folosești Linux fără să atingi un terminal? Tânjiți după tipul de tratament VIP pe care l-ați primi de la Apple?

Dacă ați răspuns „da” la ambele, este posibil să găsiți Pop!_OS pentru a fi distro de care te îndrăgostești. Deși încă are toate clopotele cu care utilizatorii sunt obișnuiți, oferă, de asemenea, poate cea mai ușoară experiență dintre orice distribuție de acolo.

Debian Poplogo

Proiectată de System76 pentru linia sa de computere și laptop-uri pre-construite, această distribuție prezintă o revizuire semnificativă a standardului Debian/Ubuntu, care include o selecție vastă de software în depozitele sale oficiale și o interfață de manager de software complet renovată, care este mai modernă și mai intuitivă.

Debian Popshop

Pop!_OS folosește o versiune modificată a desktop-ului GNOME care ar putea fi familiară persoanelor obișnuite cu macOS.

Pro:

 • O suită incredibil de puternică de software actualizat, cu tot ceea ce este necesar pentru tot felul de utilizatori, de la jucători hardcore la profesioniști desăvârșiți.
 • Mediul desktop Pop este foarte orientat spre fluxul de lucru și ușor de personalizat, cu posibilitatea de a adăuga extensii pentru a îmbunătăți funcționalitatea.
 • Managerul de software este mult mai intuitiv.
 • Stil vizual coeziv, care arată profesional și modern.
 • Hardware-ul NVIDIA este mult mai ușor de configurat cu versiunea NVIDIA de la Pop.

Contra:

 • Rularea pe o mașină virtuală precum VirtualBox ar putea prezenta probleme de actualizare cu driverul de adăugiri pentru invitați DKMS. Puteți elimina temporar driverul pentru a actualiza sistemul de operare și puteți utiliza terminalul pentru a face întreținere.
 • Experiența de instalare a altor medii desktop este mai puțin decât ideală. Pop!_OS este condus puternic de GTK/GNOME.

4. Zorin

Zorin este o distribuție bazată pe Debian, cu un accent foarte clar: să imite sistemul de operare Windows cât mai mult posibil. Dacă ați decis să treceți de la Windows la Linux, aceasta ar putea fi prima alegere a distribuției.

Deși linkul de descărcare are o etichetă de preț, nu este un program de plată. Derulați puțin mai jos pe pagina de descărcare și veți vedea două ediții gratuite: Zorin Core și Zorin Lite. Prima opțiune vă oferă distribuția fără nicio condiție atașată. Acesta din urmă vă oferă o versiune mai ușoară, despre care întreținătorul sugerează că va reda viață sistemelor mai vechi.

Debian Zorinlogo

Există totuși un mic avertisment cu acest argument de vânzare: testarea atât a Zorin Core, cât și a Zorin Lite dezvăluie că există o diferență foarte mică în cantitatea de resurse pe care le folosesc. Este normal, deoarece aplicațiile pe care le adăugați (cum ar fi browserele) vor ocupa cea mai mare parte din supraîncărcarea RAM a sistemului dumneavoastră.

Mediul desktop este o versiune puternic modificată a GNOME, făcută pentru a arăta ca Windows și, ca atare, poate fi dificil de modificat în modul în care sunteți obișnuit dacă ați folosit GNOME în trecut.

Debian Zorinapariție

Pe de altă parte, Zorin este un sistem grozav pentru cei care doresc să pășească în Linux din Windows care nu vor să complice prea mult lucrurile.

Pro:

 • Design elegant, cu aspect modern.
 • Interfața similară Windows oferă un anumit nivel de familiaritate.
 • Extrem de ușor să intri și să începi să folosești.

Contra:

 • Software Manager nu este nimic ieșit din comun; este aproape același lucru oferit de Ubuntu și Mint.
 • Managerul de actualizare al lui Zorin te supără imediat ce pornești sistemul. Pentru unii, acesta poate fi un avantaj, dar sistemul de notificare implicit al GNOME este mai puțin intruziv.
 • Fără acces rapid la terminal din meniul de aplicații.
 • Personalizarea vizuală este limitată. Este mai bine să folosiți ceva de genul Pop!_OS sau Ubuntu dacă doriți mai multă flexibilitate.

5. MX Linux

MX Linux este creat de două comunități (antiX și MEPIS) care își pun capetele împreună pentru o distribuție curată și încorporează un stil vizual unic care reflectă munca lor cea mai iubită.

Debian Mxlogo

Spre deosebire de alte distribuții care introduc un mediu desktop modificat, MX este disponibil în trei variante principale: XFCE, KDE Plasma și Fluxbox.

Deși MX nu este prezentat ca o distribuție deosebit de ușoară, se mândrește cu o utilizare impresionant de scăzută de 0,5 GB de RAM la pornirea cu KDE Plasma, ceva ce alte distribuții din această listă nu pot ajunge.

Debian Mxapps

MX Linux a fost din istorie o distribuție remarcabil de stabilă, care s-a dovedit a fi o alternativă excelentă la Linux Mint. Software-ul disponibil în depozitele sale este puțin mai actualizat decât ceea ce oferă Mint, făcându-l mai confortabil pentru cei care rulează hardware ulterioară sau care caută ceva care rămâne puțin mai puțin în urma altor distribuții.

Pro:

 • Platformă extrem de stabilă, cu o mentalitate de „termină”.
 • Se livrează cu unul dintre cele trei medii desktop, cu mai multe disponibile în spin-off.
 • Mai puțin datat decât Linux Mint, dar păstrează niveluri similare de stabilitate.
 • Lumină asupra resurselor sistemului.

Contra:

 • În afara XFCE, stilul vizual poate fi oarecum inconsecvent (de exemplu, nepotrivirea culorilor în tema MX pe Plasma).
 • Vă ține de mână mai puțin decât alte distribuții și nu pentru persoanele fără experiență cu terminalul.

6. Lubuntu

Dacă nu vă pasă de nimic altceva decât de capacitatea de a performa într-un sistem mai vechi, Lubuntu este cea mai bună opțiune din lumea Debian. În testarea noastră, această distribuție a folosit doar 376 MB de RAM la pornire. Acest lucru poate fi redus și mai mult prin rularea acestuia în afara unui mediu virtual și dezactivând lucruri precum pictogramele din tavă și serviciile de gestionare a energiei.

Debian Lubuntulogo

Pentru majoritatea oamenilor, Lubuntu nu va fi probabil cel mai atrăgător din punct de vedere vizual dintre toate distribuțiile de aici, dar acesta este prețul pe care îl plătiți pentru câștigurile incredibile de performanță pe hardware-ul vechi.

Debian Lubuntuapps

Nucleul său, depozitele de software și mediul desktop (LXQt) sunt toate orientate spre furnizarea unui flux de lucru utilizabil fără a compromite pe ce hardware poate rula. Puteți pune Lubuntu pe aproape orice sistem și îl puteți pune în funcțiune în câteva minute.

Acestea fiind spuse, această distribuție nu este pentru cei slabi de inimă. Trebuie să fii familiarizat cu terminalul și să fii răbdător cu interfața pentru a profita la maximum de el.

Pro:

 • Extrem de ușor, potrivit pentru sisteme vechi de un deceniu sau chiar pentru cele mai vechi.
 • Funcționează cu cele mai simple elemente esențiale și vă permite să construiți pe el.

Contra:

 • Stilul vizual și personalizarea lasă mult de dorit. Pare mai puțin modern decât alte distribuții, dar la ce vă așteptați de la ceva care folosește doar 400 MB RAM la pornire?
 • Opțiuni limitate de interfață grafică pentru managementul sistemului.

7. Deepin

Proiectat în China, Adânc în este un sistem de operare Linux complet care oferă o experiență de preparare acasă cu o multitudine de caracteristici și software unic. Când vine vorba de unicitate, nimic din lumea Debian nu se apropie!

Debian Deepinlogo

Mediul desktop poartă același nume și este singurul din această listă care este făcut de la zero pentru distribuția în sine. La pornirea distribuției pentru prima dată, veți observa imediat că totul, de la software-ul de bază la experiența utilizatorului, este departe de ceea ce obișnuiți să vedeți.

Debian Deepinapps

La pornire, am constatat că folosea 623 MB de RAM, ceea ce îl face relativ ușor. Dar, după câteva minute de testare, această cifră a crescut până la 1,26 GB fără alte câștiguri. Nu suntem pe deplin siguri ce s-a întâmplat aici, dar se pare că mediul desktop în sine nu reușește să arunce o parte din memoria pe care a alocat-o în timp ce personalizam panoul și tema. Acest lucru a fost rezolvat prin simpla repornire și continuarea utilizării sistemului în mod normal.

În ciuda faptului că nu se vinde ca atare, Deepin este un sistem neobișnuit de rapid și de receptiv. Totul este rapid și se încarcă într-o perioadă rezonabilă de timp – chiar și atunci când rulează pe un hard disk. Sistemul aproape pare a fi conceput pentru a rula pe sisteme cu specificații inferioare, păstrând în același timp interfețele grafice elegante și moderne ale distribuțiilor mai grele.

Pro:

 • Vine cu un browser personalizat foarte ușor, care nu pare învechit.
 • Extrem de rapid și stabil.
 • Funcționează bine pe sisteme cu specificații inferioare, cu memorie limitată.
 • Mediu desktop unic și experiență de utilizator.

Contra:

 • Problemele cu memoria la personalizarea desktopului sunt rezolvate prin repornire.
 • Arhivele oficiale sunt orientate către utilizatorii chinezi, prezentând unele limitări care necesită obținerea de software din alte surse.

întrebări frecvente

1. De unde să încep?

Dacă doriți să intrați în Linux pentru prima dată, încercați fie Pop!_OS, fie Zorin. Ambele sunt extrem de ușor de utilizat și oferă o platformă ușoară pentru a vă familiariza. Totuși, Pop!_OS este mai dezvoltat și reprezintă standardul de aur pentru cazurile de utilizare avansate.

Arată foarte diferit de Windows, dar nu vă lăsați să vă intimideze! Veți descoperi că, după câteva minute de a căuta prin interfață, vă veți parcurge ziua.

2. Pot instala aplicații prin fișiere .deb pe toate aceste sisteme?

Absolut! Deoarece totul din această listă se bazează pe Debian, puteți instala cu ușurință fișiere .deb pe sistemul dumneavoastră.

3. Dacă o distribuție are o versiune LTS și o versiune non-LTS, pe care ar trebui să o descarc?

Unele dintre distribuțiile din această listă au două ramuri de lansare: „serviciu pe termen lung” (LTS) și non-LTS sau obișnuit. LTS înseamnă că puteți fi sigur că sistemul va continua să primească asistență sub formă de actualizări de securitate și software pentru o perioadă mai lungă de timp (de obicei doi sau trei ani, dacă nu mai mult).

Instalați o ramură LTS dacă doriți să utilizați un sistem de operare stabil care doar funcționează. Instalați o sucursală non-LTS dacă doriți să utilizați cea mai recentă versiune de software și nu vă deranjează să actualizați/actualizați în mod regulat.

Credit imagine: EKSIpaper

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x