Tot ce trebuie să știți despre LineageOS

lineage-os-header
⏱️ 4 min read

Regele de lungă durată al sistemelor de operare open-source pentru Android, CyanogenMod, a luat sfârșit la sfârșitul anului 2016, după ce a petrecut șapte ani oferind serviciile sale gratuit către cincizeci de milioane de utilizatori de Android care și-au înrădăcinat telefoanele pentru a obține mai mult control peste sistemele lor de operare.

Dar nu vă temeți, pentru că din cenușa iubitului CM apare LineageOS, care este locul natural pentru acei oameni cu pierderi despre cum să treacă de la Cyanogen. Iată tot ce trebuie să știți despre asta.

De ce CyanogenMod nu mai este?

Chiar dacă aceasta este întrebarea pe care mulți o vor pune, este un pic înșelător să spunem că CyanogenMod este mort – pur și simplu nu va mai funcționa sub marca Cyanogen deoarece este separat de Cyanogen Inc, compania care deține numele. Marea majoritate a dezvoltatorilor rămân în continuare cu proiectul, nu cu compania.

Deci, de ce s-a întâmplat? Nu cunoaștem detaliile complete, dar lucrurile pot fi probabil urmărite până când CyanogenMod s-a transformat dintr-un proiect non-profit în unul comercial când a devenit o companie sub numele Cyanogen Inc. în 2013. Au existat nemulțumiri în rândul dezvoltatorilor și comunitate în legătură cu acest lucru, dar compania a rămas încrezătoare, cofondatorul Kirt McMaster spunând infam că sistemul de operare „va pune un glonț în capul Google”. El a refuzat chiar și o ofertă de cumpărare de 1 miliard de dolari de la Google, deoarece adoptarea sistemului de operare a crescut atât de puternic.

Dar în următorii câțiva ani, Cyanogen nu a reușit să atragă interesul pe care îl spera de la producătorii de hardware Android. (Și în 2015 și-a încheiat infamul relația ca sistem de operare oficial al popularului producător chinez de smartphone-uri, OnePlus, când Cyanogen Inc. a acordat unui OEM indian drepturi exclusive pentru sistemul de operare aparent în spatele OnePlus.) În 2016, echipa de dezvoltare Cyanogen a suferit numeroase disponibilizări, precum și demisia fondatorilor proiectului, Kirt McMaster și Steve Kondik.

Proiectul a fost acuzat, printre altele, de Kondik că a pierdut legătura cu comunitatea sa și cu principiile open-source. Pe 23 decembrie 2016, CyanogenMod a încetat să fie susținut, deși echipa de dezvoltare a fost clar pregătită pentru acest lucru, deoarece câteva zile mai târziu a anunțat că va continua să lucreze independent la proiect – sub numele LineageOS – promițând să revină la „Origini de bază”.

Deci LineageOS este noul CyanogenMod?

lineage-os-homepage

Exact. LineageOS este, în acest moment, un fork direct al CyanogenMod, utilizând exact aceleași fișiere și surse ca și predecesorul său. Evident, de aici înainte, LineageOS va continua să evolueze alături de sistemul de operare Android Google, la fel ca CM înainte, în timp ce CM rămâne inevitabil în urmă.

Trebuie să instalez LineageOS Fresh dacă am CM?

Este recomandat. LineageOS nu este direct compatibil cu CyanogenMod și are propriul set de nopți și fișiere pe care le puteți descărca de pe Site-ul LineageOS. Deci, dacă veți instala Lineage OS, va trebui să faceți o copie de siguranță a datelor pe CM înainte de ao face.

lineage-os-downloads-page

Dezvoltatorii au lansat o versiune experimentală care ar trebui, teoretic, să vă permită să migrați date de la CM13 sau CM14 la versiunea corespunzătoare LineageOS, dar subliniază că acest lucru nu este stabil și există posibilitatea ca lucrurile să meargă prost sau să obțineți probleme de performanță în linie.

Deci, sfatul meu este să faceți o copie de siguranță a datelor, apoi să introduceți LineageOS pe telefonul dvs. așa cum ați face orice ROM personalizat și să nu vă deranjați cu lucrurile experimentale.

Concluzie

Într-un fel, acesta nu este sfârșitul călătoriei CyanogenMod, ci doar un nou capitol. (Orice jucător de acolo își amintește când Championship Manager a devenit Football Manager? Lucru similar.) Vestea bună aici este că LineageOS readuce sistemul de operare la un proiect pur necomercial, la care lucrează o comunitate pasionată de dezvoltatori care acum nu au să vă faceți griji cu privire la puterile care fac afaceri negrețate cu producătorii de telefoane indiene.

LineageOS este o întoarcere la principiile care au fondat Cyanogen în primul rând, iar pentru cei care simt cu tărie că rămân open-source și fără balonare, aceasta este o veste minunată.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x