Tot ce trebuie să știți despre meniurile contextuale Windows 11

Tot ce trebuie să știți despre meniurile contextuale Windows 11

⌛ Reading Time: 8 minutes

Meniul pentru clic dreapta din Windows 10 a fost așteptat de mult pentru o îmbunătățire a designului. Deoarece elementele sale de comandă sunt aranjate nelimitat de-a lungul liniilor verticale, ele se pot adăuga rapid pentru a aglomera desktopul. Meniurile contextuale Windows 11 urmăresc să rezolve această problemă într-un mod atrăgător din punct de vedere vizual: prin utilizarea elementelor trunchiate și prioritizarea comenzilor de care aveți cu adevărat nevoie față de cele pe care nu le utilizați atât de des. Iată tot ce trebuie să știți despre această nouă setare implicită în Windows 11, precum și despre cum să reveniți la meniurile clasice Windows 10.

Ce sunt meniurile contextuale Windows 11?

Meniurile contextuale Windows 11 sunt o funcționalitate cheie a desktopului Windows 11, a File Explorer, a fișierelor, folderelor, aplicațiilor și a altor elemente de interacțiune. Accesibile dintr-un simplu clic dreapta, aceste meniuri servesc o listă completă de comenzi referitoare la oricare dintre aceste elemente. Multe astfel de comenzi sunt indispensabile operațiunilor de bază cu fișiere: Tăiați, Copiați, Lipiți, Reîmprospătați, Partajați, Deschideți cu, Trimiteți către, Proprietăți etc. Dar există și comenzi auxiliare care nu sunt utilizate frecvent.

Marea schimbare vizuală în Windows 11 față de Windows 10 este că meniurile contextuale au urmat o abordare minimalistă pentru a vă arăta mai întâi cele mai importante și mai des utilizate opțiuni. Aveți multe opțiuni de meniu esențiale exact acolo unde aveți nevoie de ele. În trecut, nu exista o schemă logică pentru a combina comenzile de clic dreapta. Acum există – dar într-un format trunchiat.

Meniuri contextuale trunchiate în Windows 11

În mod implicit, Windows 11 prezintă majoritatea elementelor noi de meniu contextual într-o formă trunchiată. Deși poate fi inițial enervant, deoarece unii dintre acești pași trunchiați pot fi necesari la primul clic dreapta, noul design este mai productiv pe termen lung în comparație cu meniul contextual clasic Windows.

Principalele avantaje ale meniurilor contextuale Windows 11 sunt:

 • Articole globale în partea de sus: cele mai comune comenzi globale – tăiați, copiați, lipiți, ștergeți și redenumiți – sunt ordonate aranjate deasupra și aproape una de alta.
 • Gruparea comenzilor asociate: cu Windows 10, „Deschide” și „Deschide cu” au fost distanțate, ceea ce nu este util. Meniurile contextuale Windows 11 au remediat acest neajuns pentru a economisi timp.
 • Meniul de proprietăți accesibil în mod vizibil: în Windows 10, dacă doriți să accesați „Proprietăți” dintr-un clic dreapta pe un fișier, ar trebui să derulați în jos până în partea de jos a ecranului. În Windows 11, se numără printre primele cinci elemente de meniu distanțate uniform de celelalte comenzi esențiale.

Deoarece copiarea căii și comprimarea fișierului în ZIP sunt opțiuni frecvent utilizate, și ele au fost afișate vizibil în partea de sus.

În comparație cu Windows 10, Windows 11 nu a șters nicio intrare din meniul contextual cu clic dreapta. Există multe comenzi specifice folderelor, fișierelor și aplicațiilor care sunt acum grupate sub „Afișați mai multe opțiuni” sau comandă rapidă Schimb + F10. Odată ce faceți clic acolo, opțiunile suplimentare pot fi accesate cu ușurință ca un al doilea pas.

Meniuri contextuale Win11 Desktop Afișează mai multe opțiuni

Meniul contextual trunchiat din Windows 11 este o îmbunătățire uriașă față de Windows 10, care a acceptat un meniu contextual complet. Când continuați să adăugați aplicații noi pe un dispozitiv Windows 10, multe dintre ele vor începe să completeze intrările de context din clic dreapta de-a lungul unei linii verticale nesfârșite. Nu puteți accesa meniul „Proprietăți” fără să derulați în jos până în partea de jos a ecranului.

Meniuri contextuale Windows11 Meniul clasic Windows10 vechi

Diferite tipuri de meniu contextual în Windows 11

 • Meniuri contextuale globale: acestea vor apărea în toate fișierele, folderele și aplicațiile și vor acoperi acțiuni universale Windows, cum ar fi tăierea, copierea, lipirea, redenumirea și partajarea.
 • Meniuri contextuale pentru fișiere: unele meniuri contextuale sunt specifice anumitor tipuri de fișiere. De exemplu, opțiunile meniului contextual pentru un document PDF diferă foarte mult de cele pentru un editor video precum VLC.
 • Meniurile contextuale ale aplicației: diferiți dezvoltatori de aplicații creează meniuri contextuale pentru Windows 11, deci opțiunile disponibile sunt mai specifice aplicației.

Cum să afișați meniurile contextuale complete în Windows 11

Poate doriți să înlocuiți meniurile contextuale trunchiate Windows 11 cu versiunea originală cu afișare completă. Soluțiile noastre depind de dacă doriți o afișare temporară a meniurilor contextuale complete într-un folder dat sau o soluție mai permanentă pentru întregul desktop.

1. Afișați meniul contextual complet într-un folder

 1. Pentru a afișa un meniu contextual complet într-un dosar la alegere, accesați pictograma cu trei puncte din panglica de sus și selectați „Opțiuni pentru foldere”.
 2. Un element de meniu „Lansează ferestrele folderului într-o fereastră separată” este debifat. Trebuie să verificați o singură dată și să faceți clic pe „Aplicați” pentru a confirma.
Win11 Meniuri contextuale Folder Options Lansați Windows Separat
 1. Acest lucru va duce la o gamă mai completă de opțiuni, cum ar fi fixarea fișierelor/aplicațiilor.
Meniuri contextuale Win11 Meniul clasic în foldere

2. Schimbați ordinea citirii contextului pentru butoane și alte controale

Dacă nu sunteți mulțumit de meniul contextual trunchiat, puteți schimba nivelul de context pentru butoane și comenzi într-o categorie superioară. Acest lucru vă va afișa mai multe opțiuni.

 1. Din meniul de căutare Windows 11, deschideți opțiunea pentru nivel de context pentru butoane și comenzi.
Meniuri contextuale Win11 Context în căutare
 1. În mod implicit, citirea contextului este setată la „context imediat”. Schimbați-l în „context complet al comenzilor vechi și noi”, cel mai înalt nivel.
Meniurile contextuale Windows11 Context complet de vechi și nou

3. Meniul contextual complet Windows 11 folosind CLSID

Aveți nevoie de o soluție mai permanentă pentru afișarea celui mai complet meniu contextual pe un dispozitiv Windows 11? Un hack de registru popular folosind CLSID face truc. Se referă la un ID unic pentru orice aplicație a unui dispozitiv Windows. Va trebui să actualizăm unele dintre intrările de registru CLSID pentru cele mai bune rezultate.

 1. Mergi la Victorie + R pentru a deschide editorul de registru.
 2. Mergeți pe următoarea cale:
 1. Faceți clic dreapta pe CLSID pentru a genera o nouă cheie. Dați-i următorul nume:
Meniuri contextuale Win11 Regedit Clsid Newkey
 1. Valoarea datelor sale nu este stocată. Faceți dublu clic pentru a schimba valoarea. Adăugați „InprocServer32” ca o cheie nouă.
 2. Valoarea ar trebui să fie „nu setată”. Faceți dublu clic pe cheia implicită.
Meniuri contextuale Win11 Regedit Inprocserver32 Set de valori
 1. Editați șirul. Nu tastați nimic și apăsați pe „OK” pentru a continua.
Meniuri contextuale Win11 Regedit Inprocserver32 Valoare Gol
 1. După o repornire, va apărea meniul contextual complet pentru Windows 11.
 2. Unele dintre opțiunile de context pe care le puteți accesa acum direct sunt rularea aplicației sau a fișierului ca administrator, deschiderea locației fișierului și fixarea acestuia la Start.
Meniurile contextuale Win11 Meniul clasic a fost restaurat
 1. Aveți multe noi opțiuni suplimentare și pe un desktop simplu, cum ar fi Personalizare, Setări de afișare, Reîmprospătare și Comandă rapidă Lipire. Este cel mai apropiat lucru de meniul contextual clasic Windows 10.
Meniuri contextuale Win11 Meniul clasic de pe desktop

Cum să reveniți la noile meniuri contextuale în Windows 11

Pentru a reveni la noul stil de meniuri contextuale în Windows 11, trebuie doar să ștergeți cheia de registry care a fost creată mai devreme. După repornirea sau relansarea Windows Explorer.exe, noul stil de meniu contextual va fi vizibil din nou.

Meniurile contextuale Win11 Regedit Clsid Key a fost ștearsă

Aplicații ale meniurilor contextuale Windows 11

Meniurile contextuale Windows 11 sunt lent acceptate atât de Microsoft, cât și de aplicațiile externe. Iată câteva exemple mai jos.

1. Vopsea

În Windows 11, Paint a primit funcționalități mai simplificate în meniurile contextuale afișate într-un antet de panglică. Toate opțiunile – cum ar fi tăierea, copierea, partajarea, ștergerea, redenumirea și proprietățile – sunt acum accesate din pictograme minime de pe panglică.

Meniuri contextuale Win11 Paint Menusjpg

2. File Explorer

Accesați orice dosar pentru a accesa opțiunile meniului contextual – cum ar fi tăierea, copierea, lipirea, mutarea și noi documente/dosare zip – din tabloul de bord de sus. Datorită mult mai puțin efort de defilare, această opțiune suplimentară este o economie reală de timp dacă doriți să lucrați cu mai multe fișiere dintr-un folder.

Win11 Meniuri contextuale Opțiuni folder Meniuri contextuale

3. VLC

VLC este unul dintre primele programe externe care acceptă meniurile contextuale Windows 11. Când instalați VLC în Windows 11, veți vedea o nouă opțiune clară pentru activarea meniurilor contextuale.

Instalare Vlc pentru meniuri contextuale Win11

Noile meniuri contextuale din Windows 11 sunt vizibile vizibil în playerul media VLC.

Win11 Meniuri contextuale Vlc

La momentul redactării acestui articol, alți dezvoltatori de aplicații îmbrățișează încet noul stil de meniu contextual în Windows 11. În următoarele câteva luni, vom vedea mai mulți dintre ei adaptându-se la o experiență de utilizator Windows 11.

4. Fotografii

Meniurile contextuale Windows 11 sunt acceptate în aplicația Fotografii. Cu pictogramele de meniu relevante peste tot, este mai atrăgător din punct de vedere vizual să editați fotografii/videoclipuri cu acest software.

Meniurile contextuale Win11 în aplicația Fotografii

întrebări frecvente

1. Cum elimin intrările din meniul contextual specifice aplicației în Windows 10/11?

De multe ori, intrările din meniul contextual Windows 10/11 specifice aplicației pot ocupa spațiu suplimentar. Cu cât adăugați mai multe programe, cu atât mai multe astfel de intrări sunt create. Pentru a minimiza impactul, accesați „Editorul de registru” și urmați următoarea cale:

Odată ajuns acolo, ștergeți toate intrările specifice aplicației.

Meniuri contextuale Win11 Regedit Shellex

2. Pot folosi utilitare freeware pentru a edita meniurile contextuale cu clic dreapta în Windows 11?

Da, poti. Multe descărcări de la terți obțin rezultate similare sau personalizate. Dar, cu modificările de registry, este de preferat să utilizați instrumentele Microsoft încorporate, cum ar fi Notepad, Command-line și Windows Terminal.

Noul meniu contextual Windows 11 este mai mult decât doar completări estetice. Ele oferă, de asemenea, unele funcționalități necesare pe care le-am acoperit aici.

Windows 11 câștigă popularitate generală. Dacă doriți să îl descărcați și să îl instalați pe computerul dvs. cu Windows 10, consultați ghidul nostru detaliat și câteva lucruri de făcut înainte și după instalarea Windows 11.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.