Tot ce trebuie să știți despre registrul Windows, crearea de chei și valori

Tot ce trebuie să știți despre registrul Windows, crearea de chei și valori
⏱️ 5 min read

Windows Registry este una dintre părțile misterioase ale sistemului de operare Windows care ne permite să modificăm și să modificăm aproape toate secțiunile Windows. Chiar dacă lucrăm tot timpul cu registrul, majoritatea oamenilor înțeleg doar puțin ceea ce este cu adevărat și nu sunt siguri de cum să creeze chei și valori personalizate. Deci, să aflăm un lucru sau două despre registrul Windows și componentele sale.

Ce este Registrul Windows

Windows Registry nu este altceva decât o colecție de configurații și setări diferite legate de sistemul de operare, programe și utilizatori. Vă puteți gândi la asta ca la o bază de date care stochează practic toate informațiile importante. Aceste informații includ orice element legat de hardware-ul sistemului, setările aplicației, programele instalate, profilurile utilizatorilor etc. Deoarece toate informațiile importante sunt stocate într-un singur loc, Windows se referă la registru tot timpul și este de fapt mai ușor și mai rapid pentru Windows pentru a gestiona diferite părți ale sistemului de operare fără a vă deranja cu tone de fișiere de configurare individuale situate în locații diferite.

Componente ale registrului Windows

Registrul Windows constă din trei componente principale – cheile de nivel rădăcină, cheile și valorile. “Tastele la nivel de rădăcină” găzduiește toate “Cheile”, iar “Cheile” vor avea propriul set de “Valori”. Vă puteți gândi la asta ca “LocalDrive -> Folder -> File” în sistemul dvs.

Există cinci chei diferite de nivel rădăcină care au propriul lor scop specific în registru. Iată un esențial al acestor chei rădăcină.

HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR): Această cheie Root este utilizată de Windows pentru a gestiona legarea și încorporarea obiectelor (OLE) și asocierile de tipuri de fișiere. Aceasta este cheia în care Windows conectează toate fișierele dvs. la programele lor relevante, astfel încât să le puteți deschide și să interacționați cu acestea.

HKEY_CURRENT_USER (HKCU): Această secțiune din Registrul Windows găzduiește toate datele, setările la nivel de utilizator și configurațiile asociate cu utilizatorul conectat în prezent. Nu numai sistemul de operare Windows, ci și alte programe stochează și date relevante pentru utilizatorul actual.

HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM): Indiferent de starea utilizatorului, această secțiune conține toate cheile legate de sistem, inclusiv orice setări hardware, setări software etc. Deoarece această cheie găzduiește majoritatea informațiilor la nivel de sistem, HKLM este una dintre cele mai accesate chei rădăcină din registrul Windows.

HKEY_USERS (HKU): După cum puteți vedea din nume, această cheie rădăcină găzduiește toate setările tuturor utilizatorilor, inclusiv a celor conectați și deconectați de pe sistem. Deoarece puteți găsi setări referitoare la alți utilizatori, nu confundați această cheie rădăcină cu HKCU.

HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC): Pur și simplu, puteți numi aceasta o pseudo cheie rădăcină, deoarece este doar un link direct la setările curente ale profilului hardware din cheia rădăcină HKLM.

Valori cheie

Fiecare dintre cheile de bază de mai sus are propriile lor chei și fiecare cheie are propriile sale valori. Pentru fiecare cheie, puteți crea șase valori diferite, iar aceste valori depind în totalitate de programul țintă și / sau de cerințele de configurare.

windows-registry-valori

Valoarea șirului: Valorile șirurilor sunt în mare parte lizibile de către oameni și au doar o singură linie de informații textuale, cum ar fi căile de fișiere. Valorile șirului sunt una dintre cele mai utilizate valori în registrul Windows.

Valoare binară: După cum sugerează și numele, aceste valori conțin doar date binare (0, 1). Adesea, aceste valori sunt utilizate pentru a activa sau a dezactiva o anumită setare.

Valoare DWORD (32 de biți): Valorile DWORD sunt similare valorilor binare, dar sunt, de asemenea, capabile să stocheze orice număr întreg în intervalul de 32 de biți. Valorile DWORD sunt proiectate să funcționeze cu sisteme pe 32 de biți, dar sunt utilizate și în sistemele pe 64 de biți pentru compatibilitate inversă.

Valoare QWORD (64 de biți): Valorile QWORD sunt la fel ca valorile DWORD, dar sunt capabile să dețină orice număr întreg în intervalul de 64 de biți. Puteți spune că acestea sunt concepute pentru a funcționa cu sisteme pe 64 de biți.

Valoare multi-șir: Dacă valorile String sunt folosite pentru a stoca șiruri de linii simple, valorile Multi-String sunt utilizate pentru a stoca șiruri de mai multe linii sau informații textuale.

Valoarea șirului extensibil: Valorile String expandabile sunt similare valorilor normale String, dar conțin variabile de mediu.

Crearea de chei și valori noi

Crearea cheilor și valorilor în registrul Windows este relativ ușor și direct. Dar înainte de a face ceva, vă rugăm să faceți o copie de rezervă a registrului Windows deoarece orice configurare greșită sau ștergerea nedorită poate provoca erori critice.

windows-registry-backup

Pentru a crea o nouă cheie, faceți clic dreapta pe tasta de nivel Root și selectați opțiunea “Nou” și apoi “Cheie”. În mod implicit, cheia nou creată va arăta ca un folder și va fi numită ceva de genul “Cheie nouă #”. Puteți oricând să modificați numele cheii, după cum este necesar. Aceeași procedură se aplică ori de câte ori doriți să creați o nouă cheie secundară.

Windows-registry-cheie nouă

Pentru a crea o nouă valoare, faceți clic dreapta în panoul din dreapta și selectați valoarea în funcție de nevoile dvs., așa cum s-a discutat mai sus. Odată ce valoarea este creată, trebuie să o denumiți; numele depinde în întregime de cerința specifică. Rețineți însă că, dacă selectați opțiunea “Cheie” în panoul din dreapta, Windows Registry va crea automat o nouă cheie secundară.

windows-registry-new-value

Odată ce noua valoare este creată și redenumită, trebuie să introduceți datele despre valoare. Pentru a face acest lucru, faceți dublu clic pe valoare și introduceți “Value Data” după cum este necesar. Din nou, datele despre valoare depind de program sau de setările specifice.

Windows-registry-valoare-date

Asta este tot ce trebuie făcut și, sperăm, acest lucru vă ajută să înțelegeți mai bine registrul Windows și componentele sale și să creați noi chei și valori, după cum este necesar.

Fă comentarii mai jos, împărtășind gândurile și experiențele tale.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x