Tot ce trebuie să știți despre Usenet

Tot ce trebuie să știți despre Usenet
⏱️ 6 min read

Acesta este un articol sponsorizat și a fost posibil de către Furtuna Usenet. Conținutul și opiniile reale sunt singurele puncte de vedere ale autorului care își menține independența editorială, chiar și atunci când o postare este sponsorizată.

Unii dintre voi care citesc acest lucru s-ar putea gândi: „Usenet? Ce este asta?” Alții s-ar putea gândi: „Usenet? Îmi amintesc că l-am folosit în vremurile facultății. Atât de distractiv!”

Această platformă a fost folosită de foarte mult timp pentru o varietate de scopuri de-a lungul evoluției sale și a revenit cu o răzbunare, deoarece începutul secolului XXI își extinde rădăcinile (ironic) până în ultimii ani ai secolului XX . Deși cu siguranță nu are o bază de utilizatori la fel de puternică ca alte platforme utilizate pentru navigarea pe web, a rezistat testului timpului cu o rezistență atât de mare încât ne este greu să găsim ceva care să se potrivească cu moștenirea sa.

Ce este Usenet?

În 1979, cu mai mult de zece ani înainte de prima dată când „www” a fost introdus în browserul lor, la Universitatea Duke din Carolina de Nord s-a născut o idee pentru o platformă de comunicare în rețea bazată pe panouri de știri. Doar un an mai târziu, această idee s-a concretizat în ceea ce acum numim Usenet. A început ca un fel de forum în care oamenii puteau posta lucruri pe care le considerau interesante și apoi a evoluat într-o versiune foarte primitivă a unei rețele sociale prin anii ’80.

La un moment dat, în timpul haosului, cineva a venit cu un mod ingenios de a introduce fișiere binare în aceste mesaje. De atunci, s-a născut formatul de fișier NZB. Funcționează foarte mult ca torrentele de astăzi, cu excepția faptului că descărcați de obicei dintr-o singură sursă în loc de sute. Acest lucru a dus la faptul că Usenet a devenit o platformă de partajare a fișierelor, pe lângă rolul său de forum de discuții live. O vreme, la începutul anilor 2000, a devenit unul dintre numeroasele refugii pentru oamenii care sperau la un nou loc de descărcare a fișierelor după scandalul Napster.

Apoi a căzut în obscuritate în favoarea BitTorrent. Sau cel puțin asta s-a gândit toată lumea când au încetat să vadă Usenet menționat pe web. Astăzi, milioane de oameni folosesc în continuare serviciul, descărcând mai multe terabyte de fișiere în fiecare zi.

Cum funcționează Usenet

usenet-progressbar

Pentru persoanele care nu l-au folosit niciodată, Usenet arată ca o dimensiune complet diferită a Internetului, care ar necesita o curbă de învățare abruptă. Asta nu putea fi mai departe de adevăr.

Rețineți că aceasta este o platformă de rețea foarte veche bazată pe un protocol destul de primitiv, deci conceptul din spatele Usenet este de fapt foarte simplu când ajungi la tachete de aramă. Un client se conectează la un server, descarcă o listă de grupuri și apoi primește conținut de la fiecare grup într-un anumit număr de zile. Serverul stochează toate datele și pur și simplu apucați orice doriți. Cam atât. Fiecare server are o serie de grupuri create de utilizatori și toți postează știri și fișiere în timp liber.

Din perspectiva utilizatorului, există câteva lucruri de reținut:

  • Deși există o mulțime de servere Usenet gratuite, cel mai condimentat conținut se găsește adesea în serviciile pe care le plătiți. De asemenea, veți obține mai multă viteză și, uneori, chiar și lățime de bandă de descărcare nelimitată atunci când depășiți banii.
  • Există o limită pentru cât de multe informații pot stoca aceste servere. Acesta este motivul pentru care șterg date mai vechi decât un anumit număr de zile. În unele cazuri, ar trebui să plătiți o taxă lunară mai mare pentru a accesa date mai vechi, dar, de obicei, limita inferioară este foarte mare (peste 300 de zile), deci nu trebuie să vă faceți griji prea mult pentru acest lucru.
  • Este posibil să fiți copleșit de cantitatea de spam de pe servere la început, dar dacă doriți să fiți cât mai productivi posibil, ar trebui să utilizați un motor de căutare precum Binsearch sau NZB.is.

Mituri și adevăruri care înconjoară Usenet

usenet-intersecție

Există o mulțime de ignoranță în jurul Usenet, așa că poate ar trebui să clarificăm și câteva dintre zvonurile care circulă despre serviciu chiar și în cele mai reputate publicații:

  • Este nu o platformă P2P, în ciuda a ceea ce mulți spun despre asta. Rețeaua de la egal la egal funcționează exact așa cum sugerează și numele. Doi utilizatori se conectează între ei, fac o strângere de mână politicoasă și transferă date fără a fi nevoie de intervenția serverului, cu excepția momentelor în care destinatarul dorește să găsească expeditorul. Usenet este mai centralizat. Tot conținutul este găzduit pe server, deci descărcați toate fișierele dvs. dintr-o singură locație.
  • Usenet nu este un garant al confidențialității. Unii furnizori își vor înregistra conexiunile într-o anumită perioadă de zile, ceea ce înseamnă că veți fi expus într-un fel sau altul. Excepția de la aceasta este dacă utilizați un furnizor care vă oferă acces neînregistrat. Asigurați-vă că vă conectați întotdeauna la servere neînregistrate dacă sunteți îngrijorat de acest lucru.
  • Nu există nicio garanție că nu veți găsi viruși. În ciuda celor mai bune eforturi ale curatorilor pe unele servere, virușii alunecă adesea prin crăpături. Nu poți fi mulțumit. Fiți întotdeauna la fel de prudenți atunci când utilizați Usenet precum ați fi în orice altă parte a Web-ului.
  • Dacă un server Usenet nu funcționează, utilizați un port alternativ. Uneori, ISP-ul dvs. poate bloca unele dintre cele mai implicite porturi (cum ar fi 119) pentru a vă împiedica să utilizați acest serviciu.

Câteva cuvinte finale

Acum, că am înțepenit majoritatea intrărilor și ieșirilor din Usenet, a venit timpul să începem explorarea! Probabil ar trebui să utilizați un client bazat pe web, cum ar fi SABnzbd, pentru a începe, dar atunci ați putea alege lucruri mai avansate, cum ar fi NewsBin. Ambii clienți lucrează pe Windows (iar SABnzbd are avantajul suplimentar de a lucra pe Mac OS).

Poate părea intimidant, dar la fel au fost și torentele când au ieșit pentru prima dată. Lucrurile pe care le-am discutat aici ar trebui să ușureze procesul de cunoaștere a serviciului. Nu este chiar atât de greu de utilizat, iar experiența poate fi foarte plină de satisfacții. Nu trebuie doar să luați fișiere, dar puteți, de asemenea, să postați în grupuri de știri și să comunicați cu oamenii, bucurându-vă de mediul asemănător forumului care a fost predominant în anii ’80. Odată ce crește pe tine, te vei întreba de ce nu ai folosit Usenet mai devreme!

Ești un veteran Usenet cu câteva sfaturi pentru începători? Dă-ne un sfat cu ideile tale în comentarii!

Credit de imagine: Fișiere computerizate de către DepositPhotos

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x