Totul despre Apple Silicon și Cipul M1 pe care trebuie să le știți

An Apple mouse.
⏱️ 8 min read

Niciodată unul care nu se odihnește pe lauri, Apple a dezvăluit o modalitate de a-și face mașinile să depășească concurența. Apple Silicon (în special cipul M1) promite să ofere performanțe de neegalat tuturor mașinilor.

În această postare, vă prezentăm detaliile despre Apple Silicon. Până la sfârșit, vei ști dacă este potrivit pentru tine!

Ce este Apple Silicon?

Apple Silicon este un termen care descrie toate unitățile centrale de procesare (CPU) realizate prin echipa de ingineri Apple. Cu alte cuvinte, Apple Silicon sunt procesoare interne pentru dispozitivele Apple.

Un logo Apple ascuns.

Veți găsi cipuri interne în întreaga linie de produse cu factor de formă mai mic, cum ar fi iPad și iPhone. Aceste așa-numite „cipuri A” au o putere de procesare suficientă, cu arhitectură complexă și inteligentă.

Mac-urile desktop au ocazia să ruleze pe Apple Silicon. Înainte de a putea intra în procesor, trebuie să vorbim despre diferențele de arhitectură la un nivel larg.

Procesoare ARM vs. x86

Marea majoritate a procesoarelor de computer pentru calcularea de uz general utilizează o arhitectură „x86”. În timp ce detaliile depășesc domeniul de aplicare al acestui articol, procesoarele Intel și AMD – adică cele utilizate în majoritatea computerelor bazate pe Windows și Linux – stau în multe mașini.

Cipul AMD Ryzen.

În schimb, procesoarele ARM sunt mai proeminente pe dispozitivele mobile și nu sunt prezente în multe computere desktop. Acest lucru se datorează „setului de instrucțiuni” pe care îl folosește fiecare tip de procesor. Procesoarele ARM împart instrucțiunile de procesare în sarcini de bază, cu un singur ciclu, în timp ce procesoarele x86 nu o fac.

Turmeric Ice Cube

Acesta este ceva despre care vorbim pe larg în articolul nostru despre diferențele dintre cipurile Intel și ARM. Vă recomandăm să analizați acest lucru dacă doriți să aflați mai multe despre ce se întâmplă adânc sub capotă.

Cipul Apple M1

Cipul M1 este un alt procesor bazat pe ARM din linia de produse Apple, împreună cu seria A10–14 folosită în iPad și iPhone. M1 (și alte CPU-uri Silicon) sunt mai mult ca sisteme complete pe cip. Acestea conțin procesorul, unitatea de procesare grafică (GPU), memoria cu acces aleatoriu (RAM), controlerul Thunderbolt, controlerul SSD (Solid State Drive) și multe altele.

Sigla Apple Silicon M1.

Cu alte cuvinte, cipul M1 este un sistem complet, cuprins într-un proces de 5 nanometri. E puțin, dar aprig. Veți afla mai multe despre acest lucru mai târziu în acest articol.

Ce Mac-uri folosesc chipul M1 de la Apple?

Primul Mac care include Apple Silicon este MacBook Airintrodus la sfârșitul anului 2020. Procesorul cu opt nuclee se găsește și în a MacBook Pro de 13 inchiA iMac de 24 inchiși a Mac mini. Este, de asemenea, acum în iPad Pro de asemenea.

Macbook Air.

De ce a trecut Apple de la cipurile bazate pe Intel

Cu Intel producând unele procesoare slabe de-a lungul anilor, acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Apple s-a mutat în interior. Apple a vrut să facă computere mai bune, care să depășească concurența. Pentru a face acest lucru, ei trebuiau să aducă construcția de cipuri în casă – fără manoperă Intel.

Deși Apple nu și-a produs propriile procesoare din 2005, iPhone și iPad au folosit cipuri dezvoltate de Apple de câțiva ani. La cincisprezece ani de la introducerea procesoarelor Intel, Apple a aplicat aceste cunoștințe procesoarelor desktop pentru a trece din nou la producerea propriilor cipuri.

Compania afirmă că M1 are performanță, management al energiei, eficiență energetică și durată de viață a bateriei mai bune decât cipurile Intel echivalente.

Avantajele Apple Silicon față de alte procesoare

Am menționat că Apple Silicon vorbește un joc bun în ceea ce privește performanța și gestionarea energiei și, de fapt, există câteva motive practice pentru a alege cipurile Apple Silicon:

  • Apple se ocupă de întregul lanț de dezvoltare și management. Dacă nimic altceva, Apple este un maestru în integrare. Ca atare, veți descoperi că performanța va fi remarcabilă pe toate dispozitivele.
  • Cu Apple folosind acum propriile cipuri pe dispozitive mobile și desktop, puteți folosi unele aplicații pentru iOS pe macOS. Acest lucru îi ajută pe dezvoltatorii terți să creeze aplicații și pentru computere desktop – un punct de blocare obișnuit pentru utilizatorii de desktop Mac.
  • Când vine vorba de benchmark-uri, M1 este foarte puternic. Cipul funcționează bine până acum, ceea ce este de bun augur pentru viitorul Apple Silicon.

Deoarece Apple și-a folosit expertiza cu seria de cipuri AX la M1, utilizatorii vor avea o experiență grozavă – deja confirmată de recenzii și teste.

Vom vedea alte sisteme de operare și aplicații pe mașinile macOS cu Apple Silicon?

Probabil nu.

Dezvoltatorii nu au întârziat mult să optimizeze codul pentru Apple Silicon, ceea ce înseamnă că, la fel ca dezastrul pe 64 de biți cu macOS Catalina, multe aplicații nu vor funcționa pe dispozitivele care folosesc cipul M1. Apple a prezentat Rosetta 2 pentru a ajuta la tranziție. Acesta este un serviciu de traducere care acționează ca un wrapper pentru aplicațiile non-ARM, dar care afectează performanța și nu va funcționa pentru mediile virtualizate.

Apropo de asta, Microsoft a declarat că nu va lansa o versiune de Windows bazată pe ARM pentru consumul public. Software-ul de virtualizare open-source, cum ar fi VirtualBox, nu va funcționa nici pe mașinile Apple Silicon. Va trebui să găsiți alte instrumente (cum ar fi versiunea bazată pe ARM a Parallels Desktop) pentru a rula mașini virtualizate.

Ca o parte, putem alerga Previzualizare Windows Insider prin Parallels fără plângeri, deși aceasta este o versiune de Windows bazată pe ARM.

întrebări frecvente

1. Pot folosi Boot Camp cu cipuri Apple Silicon?

După cum vă puteți aștepta după ce ați citit ultima secțiune, răspunsul este „Nu”. De fapt, Boot Camp este acum întrerupt pe toate Mac-urile, iar Apple a declarat că nu va sprijini Boot Camp în viitor.

Având în vedere peisajul actual, se pare că dual-booting va fi un lucru din trecut și că nici un mediu de virtualizare Windows și macOS nu va fi posibil.

2. Există vreun beneficiu în utilizarea Mac-urilor bazate pe Intel acum sau în viitor?

În ceea ce privește performanța, Apple Silicon scoate Intel din apă. În ceea ce privește performanța, eficiența energetică, managementul energiei, durata de viață a bateriei și multe altele, Apple este pe scaunul de conducere.

Din acest motiv, am sugera ca marea majoritate a utilizatorilor să opteze pentru o mașină Apple Silicon, cu excepția cazului în care există anumite nevoi specifice pe care M1 nu le satisface. De exemplu, dezvoltatorii web ar putea dori să rămână cu Intel.

Dar M1 vă va oferi beneficii mai mari la un preț mai mic, cu un consum mai bun de energie și baterie.

3. Va trebui să cumpăr un MacBook Pro pentru o putere suplimentară de procesare?

În calitate de utilizator Apple pe termen lung, în special de mașini MacBook Pro care au la maxim, pot spune că MacBook Air are performanțe la fel de bine, dacă nu mai bune în unele zone decât MacBook Pro de 16 inci Intel din 2020.

Dacă nu sunteți editor video sau muzician, vă recomandăm să rămâneți cu un MacBook Air pentru moment. Chiar și atunci, veți dori să mergeți la Apple Store și cel puțin să testați versiunea MacBook Pro de 13 inchi cu cip M1.

rezumat

În timp ce Apple a avut o istorie neregulată în ceea ce privește unitățile de procesare interne, ei l-au scos din parc cu cipul M1. Acesta este un nou procesor bazat pe ARM, care își găsește încet drumul în mașinile desktop. Apple are deja un pedigree cu procesoarele sale mobile, iar aceste cunoștințe sunt folosite pe deplin pe desktop.

Citiți mai departe pentru a afla rezultatele unui Surface Pro X vs. Mac cu Apple Silicon care rulează Windows 10 și vești că Linux aduce suport pentru M1 Mac.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x