Transformați fișierele MIDI în muzică multipistă cu Reaper

Transformați fișierele MIDI în muzică multipistă cu Reaper
⏱️ 5 min read

O caracteristică puțin cunoscută a software-ului Reaper DAW este capacitatea sa de a împărți automat fișiere muzicale MIDI (dintre care există mii gratuit pe Internet) în mai multe piese cărora le puteți atribui instrumente și apoi le puteți amesteca și reda cu efecte.

În acest articol vă vom învăța cum să adăugați fișiere MIDI la Reaper și cum să orchestrați și să amestecați un produs final, în acest caz un exemplu excelent de Chipmusic clasic.

MIDI este vechi

MIDI este un format depășit, cel puțin ca o modalitate de stocare a spectacolelor muzicale, iar muzica online a evoluat destul de mult încă din anii ’90. Cele mai multe browsere obișnuiau să accepte fișiere MIDI în mod nativ, dar acum majoritatea nu, ceea ce este păcat pentru acele site-uri de muzică online care găzduiesc cantități mari de fișiere MIDI, cum ar fi cel din exemplul nostru. Dar formatele merg mai departe și timpul se schimbă.

De exemplu, singura versiune a Quicktime care acceptă vechiul format general MIDI în zilele noastre este Quicktime 7 care tot poți obține și ar trebui să aibă în trusa dvs. de instrumente oricum pentru a reda tipuri de fișiere vechi.

Dar ce zici de transformarea fișierelor MIDI în muzică? Există vreo modalitate de a folosi aceste vechi piese uitate de muzică – muzică clasică, rock și de joc – pentru a crea propriile noastre mici capodopere muzicale?

Secerător pentru salvare

Deși nu este bine documentat, Secerător face o treabă destul de decentă, mai bună decât majoritatea software-urilor DAW, de a transforma MIDI în muzică.

Este ușor și să dovedim. Mergeți aici și descărcați un fișier MIDI. Îl vom transforma în chipmusic, un spot al lui Bach, poate Concertul Brandenburg 3. De asemenea, pentru a fi instrumentul nostru, du-te și descarcă o copie a minunatului și gratuit Mufă magică de 8 biți ca instrument chipmusic pe care îl veți folosi.

Tragere și plasare

Pentru a introduce fișierul MIDI în Reaper, glisați-l și fixați-l într-o pistă așa cum ați face cu un fișier WAV. Vi se va solicita și veți fi întrebat ce doriți să faceți.

Uneori s-ar putea să doriți piese separate și alteori doriți ca toate piesele dintr-una să le cânte pe același instrument. Să o facem pe a doua mai întâi. Debifați prima casetă de selectare, dacă nu este deja, și încărcați-le pe toate într-o singură pistă. Vi se va cere să confirmați că doriți să faceți acest lucru.

reaper-midi-prompt-singletrack

Odată importate datele și tempo-ul MIDI, trebuie să atribuiți un instrument. Faceți clic pe butonul FX de pe pistă și selectați Magical 8bit Plug.

secerător-midi-alege-magic

Reduceți volumul la aproximativ 0,19, schimbați în undă pătrată și tăiați SusLevel la aproximativ 0,12 pentru a evita suflarea difuzoarelor sau căștilor înainte de a juca.

reaper-midi-magic-settings

Schimbă sunetul după gustul tău. Am adăugat o mică întârziere de aproximativ 0,45 pentru a-l face puțin mai muzical și mai puțin staccato. Acum redați piesa. Este bine, dar nu ar fi mai bine să ai instrumente separate?

Muzică multipistă

Dacă în etapa de import decideți să importați piese separate, atunci trebuie să atribuiți un instrument fiecărei piese.

secerător-midi-prompt

Faceți clic pe butonul FX pe fiecare piesă pe rând și adăugați instrumentul Magical 8Bit Plug și reglați tonul, lungimea și sunetul notelor în timp ce plătiți pista.

Folosind același conector Magical 8bit, puteți utiliza pătrat, triunghi sau zgomot și două tipuri de impulsuri. Este un sintetizator foarte simplu conceput pentru muzica pe 8 biți, dar puteți obține o gamă foarte variată de sunete.

Iată un sfat: Fii atent la numele fiecărei piese; uneori autorul s-a străduit să numească fiecare piesă cu numele instrumentului pentru care a fost menționată. Aceasta înseamnă că puteți modifica sunetul pentru a imita un sunet de vioară, chitară sau bas. Unele sunete sunt lungi și altele scurte, altele sunt mici și altele sunt pline.

secerător-midi-piese complete

Dacă utilizați un sunet de zgomot, puteți adăuga un ritm de tambur la melodia dvs. Asigurați-vă că reduceți durata și întârzierea pentru a face sunetul scurt, percutant și staccato.

În cele din urmă, amestecați sau echilibrați sunetele împreună. Amintiți-vă că sunetele similare sau similare care se joacă împreună vor fi mai puternice decât sunetele diferite. Glisați faderele pentru a obține un echilibru bun al sunetului pe întreaga piesă. Apoi panoramează fiecare sunet în jurul imaginii stereo folosind butonul mic de panoramare din partea de sus a fiecărei piese pentru a poziționa sunetul în imaginea mentală a camerei. Închide ochii și doar ascultă mixul și mișcă lucrurile.

secerător-midi-mix

Adăugați un pic de reverb (cum ar fi reverbele de convoluție despre care am vorbit într-un articol anterior) și ați terminat. Pentru a găsi mai multe fișiere MIDI de transformat în muzică, „fișiere MIDI” de la Google și explora lumea muzicii MIDI gratuite.

Dacă aveți idei sau comentarii despre realizarea de muzică cu fișiere MIDI, vă rugăm să ne anunțați în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x