JavaScript este cel mai utilizat limbaj de scriptare pe Pământ. Și are cel mai mare ecosistem de bibliotecă din orice limbaj de programare.

JavaScript este limbajul de bază al web și singurul limbaj de programare care poate rula în toate browserele web importante.

În special, JavaScript nu are nicio legătură cu Java. JavaScript: limbajul de programare cel mai neînțeles din lume

Numele oficial al JavaScript este ECMAScript definit în Standard ECMA-262

Dacă doriți să aflați mai multe despre limbajul JavaScript și de ce este atât de utilizat, citiți articolul lui Quincy Larson – Ce limbaj de programare ar trebui să învăț mai întâi? – sau urmăriți asta videoclip inspirat de la Preethi Kasireddy.

Motoare JavaScript independente

Mozilla’s SpiderMonkey, primul motor JavaScript scris vreodată, utilizat în prezent în Mozilla Firefox. V8, motorul JavaScript Google, utilizat în Google Chrome.

Google Apps Script, un interpret bazat pe cloud / pe partea serverului, care oferă control programatic „de tip macro” al serviciilor și documentelor Google Apps.

Node.js, construit deasupra V8, o platformă care permite ca aplicațiile de pe server să fie scrise în JavaScript.

Windows include JScript, o variantă JavaScript în Windows Script Host.

Chakra, o furcă a Jscript, este dezvoltată de Microsoft și utilizată în browserul Edge.

Mozilla oferă, de asemenea, Rhino, o implementare de JavaScript încorporat în Java, de obicei încorporat în aplicații Java pentru a oferi scripturi utilizatorilor finali.

WebKit (cu excepția proiectului Chromium) implementează motorul JavaScriptCore.

Cadruri JavaScript

Cadrele JavaScript cele mai frecvent utilizate sunt React JS, Angular JS, Create JS, jQuery, nodeJS etc. Pentru detalii, urmați acest lucru legătură.