Ubuntu vs. Linux Mint: Care ar trebui să utilizați?

Ubuntu vs. Linux Mint: Care ar trebui să utilizați?
⏱️ 8 min read

Linux Mint, deși se bazează pe Ubuntu, are o abordare diferită de Ubuntu pentru crearea unei distribuții Linux. Ubuntu folosește Gnome 3 și încearcă să păstreze totul vanilat, în timp ce dezvoltatorii Linux Mint iau toate lucrurile care nu le plac la Ubuntu și îl simplifică pentru a le face mai ușor utilizatorilor finali. Dacă vă întrebați care este cel mai bun, citiți mai departe pentru a afla în ce fel diferă și care este cel mai potrivit pentru dvs.

Notă: ori de câte ori „Linux Mint” este menționat în acest articol, se referă la Ediție scorțișoară. Pentru Ubuntu, se referă la versiunea vanilie 20.04.

Cerințe de sistem

Una dintre diferențele semnificative dintre cele mai recente versiuni Ubuntu și Mint sunt cerințele de sistem ale acestora. Ubuntu are obiceiul de a adăuga funcții noi și mai multe și a devenit mai greu și mai solicitant decât Mint. Probabil că nu veți putea face diferența într-un computer relativ modern. Proprietarii de computere mai vechi ar fi probabil mai bine cu Mint.

Instalare

Atât Ubuntu cât și Mint folosesc programul de instalare Ubiquity, ceea ce face ca instalările lor să fie aproape identice. De asemenea, pentru a instala Ubuntu, puteți utiliza sistemul de fișiere ZFS care nu este acceptat de Mint.

Codecuri Ubuntu Vs Mint Mint

Mint pare mai ușor de utilizat cu sursa deschisă, deoarece puteți alege să instalați codecuri suplimentare pentru media dvs. Acestea, din câte știm, sunt instalate implicit cu Ubuntu.

Nucleu

În timp ce Ubuntu 20.04 și Linux Mint 20 au aceeași bază de nucleu 5.4, nu toate caracteristicile sunt aceleași pentru ambele distribuții.

De exemplu, Canonical a retras Wireguard la nucleul 5.4, o caracteristică lipsită de cea mai recentă versiune a Mint. În mod similar, deși nucleul Mint ar trebui să accepte teoretic ZFS, această funcționalitate nu este expusă utilizatorului final.

ZFS

Instrumentul zsys de la Canonical permite tuturor să folosească una dintre cele mai bune caracteristici ale ZFS, luând instantanee de sistem de fișiere în mod automat. Dacă întâmpinați o problemă în timp ce utilizați sistemul dvs. de operare, este foarte probabil să îl puteți reveni la o stare de lucru anterior.

Ubuntu Vs Mint Ubuntu Zfs

Linux Mint nu acceptă ZFS, deci nu există instantanee automatizate aici. Mint vine cu propriul instrument de backup. Funcționează excelent, dar copiile de rezervă nu sunt echivalente pentru instantaneele la nivel de sistem de fișiere.

Wireguard

Wireguard este considerat cea mai bună opțiune pentru VPN-urile de astăzi și chiar a primit laude de la Linus Torvalds însuși. Canonical a adăugat suport pentru Wireguard la nucleul Ubuntu 20.04, dar nucleul lui Mint pare să-l fi omis. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți utiliza Wireguard pe Mint, ci doar că nu este inclus în versiunea sa a nucleului 5.4.

LivePatch

LivePatch este una dintre cele mai recente caracteristici ale Ubuntu – deși nu este complet nouă. Este un nou mecanism de actualizare care promite să devină depășită nevoia de reporniri după actualizările sistemului. Dacă nu vă mențineți computerul pornit 24 de ore pe zi (cum ar fi rularea unui server Linux), atunci LivePatch este util. Spre deosebire de Windows, actualizarea Linux nu necesită repornirea imediată a computerului și nu repornește singură.

Ubuntu Vs Mint Ubuntu Livepatch

Desktop

Ubuntu folosește cea mai recentă versiune de Gnome, în timp ce Linux Mint folosește Cinnamon.

Atât Gnome cât și Cinnamon sunt personalizabile, dar Gnome necesită instalarea de extensii suplimentare, în timp ce opțiunile de personalizare Cinnamon ies imediat din cutie.

Ubuntu Vs Mint Ubuntu First Boot

Imediat după instalarea Mint cu scorțișoară, prima fereastră pe care o întâlniți vă permite să modificați configurația barei principale între o configurație modernă și clasică. Puteți schimba accentele de culoare, puteți instala teme noi și chiar puteți schimba automat imaginea de fundal – totul cu doar câteva clicuri.

Personalizare Ubuntu Vs Mint Mint

Abordarea Mint se simte mult mai ușor de utilizat, dar colecția sa de opțiuni de personalizare este minusculă în comparație cu cea a Ubuntu.

Software

Linux Mint vine cu o selecție de aplicații ceva mai mare. Printre acestea, puteți găsi Warpinator, o nouă abordare a unui vechi instrument cunoscut sub numele de „Dătător”. Warpinator funcționează ca cel mai popular AirDrop al Mac, permițând dispozitivelor dintr-o rețea locală să schimbe fișiere rapid și simplu.

Meniul aplicațiilor Ubuntu Vs Mint Ubuntu

Ambele distribuții vin cu Firefox, LibreOffice și diferite utilitare pentru multimedia, gestionarea fișierelor, e-mail etc.

Ubuntu Vs Mint Software Office

Managerul de software al Mint are avantajul, deoarece este extrem de rapid în comparație cu Centrul de software Ubuntu.

Aici puteți observa, de asemenea, o diferență crucială între cele două distribuții: Mint nu acceptă instantanee în mod implicit. La fel ca mulți alți avocați open-source, dezvoltatorilor Mint nu le place modul în care Canonical controlează practic formatul snap. Nu vom lua parte, dar putem spune că prezintă puncte valabile pentru punctul lor de vedere.

Performanță în lumea reală

Pe un computer relativ nou, atât Ubuntu, cât și Mint funcționează în mod similar. Pe măsură ce specificațiile scad, desktop-ul Mint începe să se simtă mai rapid.

Pentru a le testa foamea de resurse, am creat două mașini virtuale identice. Am restricționat hardware-ul la doar 2 GB RAM și 2 nuclee CPU.

După o pornire curată, Ubuntu folosea 1,4 GB RAM și 618 MB Swap. Mint folosea 641 MB de RAM și 307 MB de swap. De asemenea, merită menționat faptul că Ubuntu a durat mult mai mult pentru a porni și a deveni utilizabil.

Am mărit specificațiile mașinilor virtuale la patru nuclee de procesor și am dublat memoria RAM la 4 GB.

Ubuntu folosește 1,7 GB de memorie RAM imediat după o pornire curată. Mint avea 740 MB de RAM.

Care este cel mai bun?

Pe un PC vechi, Mint este câștigătorul clar.

Meniul Ubuntu Vs Mint Prefs

Pe computerele moderne și mai bune, alegerea nu este la fel de clară. Ambele oferă experiențe diferite, iar alegerea dvs. depinde (mai ales) de preferințele desktopului.

Dacă preferați simplitatea și personalizarea rapidă și ușoară a desktopului, inclusiv aspectul general al desktopului, Linux Mint sau Cinnamon este alegerea mai bună pentru dvs.

Dacă preferați abordarea Gnome 3 a unui desktop simplificat care nu este la fel de ușor de personalizat sau aveți nevoie de ZFS, atunci Ubuntu este o alegere mai bună pentru dvs.

Gruparea de aplicații Ubuntu Vs Mint Ubuntu

Folosiți fie Ubuntu, fie Mint? Puteți consulta, de asemenea, recenzia noastră a ediției Linux Mint Xfce sau pur și simplu instalați MATE alături de Cinnamon în Linux Mint.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x