Un ghid pentru achiziționarea primului dvs. proiector DLP

⌛ Reading Time: 6 minutes

Bine ați venit în lumea interesantă a home theater-ului modern! O serie de oameni au decis să renunțe la televizoare și să le înlocuiască cu un proiector de procesare digitală a luminii (DLP). Motivele variază, dar a devenit alegerea ideală pentru sistemele de home theater din întreaga lume. Dacă citești acest lucru, probabil că înseamnă că și tu cauți să-ți cumperi propriul proiector. Înainte de a ieși și a vă deschide portofelul, trebuie să luați în considerare câteva lucruri.

Ați beneficia de fapt de un sistem DLP?

Primele lucruri mai întâi: luați ceva timp pentru a vă gândi efectiv dacă vreți efectiv un proiector DLP. Sunt ușoare și nelimitate, sigur, dar sunteți sigur că odată ce veți face pasul, nu veți regreta această decizie? Proiectoarele DLP sunt scumpe, necesită înlocuirea la fel de scumpă a lămpii o dată din când în când (frecvența depinde în totalitate de proiectorul însuși și de modul în care îl utilizați) și nu se potrivesc neapărat peste tot.

dlpchoice-benq

Acum, de ce am folosit cuvântul “potriviți” când vorbeam despre ceva la fel de compact ca un proiector? Mă bucur că ai întrebat! Proiectoarele DLP necesită o anumită cantitate de spațiu pe perete sau pe ecran pentru a proiecta corect o imagine. Sigur, puteți face ca un proiector să afișeze o imagine pe o suprafață mai mică mutându-l mai aproape, dar logistica devine puțin neclară atunci când luați în considerare faptul că uneori poate fi necesar să îl mutați suficient de aproape de perete pentru ca proiectorul să devină un obstrucție mai degrabă decât o comoditate în experiența dvs. de vizionare. În mod similar, “dimensiunea afișajului” dvs. va fi limitată dacă încercați să o utilizați într-o cameră foarte mică. Nu puteți pune doar un proiector oriunde.

Pentru a utiliza un proiector DLP, aveți nevoie de:

  • O cameră bine dimensionată,
  • Cel puțin 3-4 metri de perete neîntrerupt și
  • Condiții de lumină scăzută.

Sună prea incomod pentru tine? Poate că un televizor curbat frumos ar putea fi genul dvs. de afacere.

Înțelegerea specificațiilor rezoluției

“Wow! Verificați acest proiector 1080p! Și sunt doar 500 de dolari! “

Ai răbdare! Doar pentru că este promovat ca “full HD” sau “1080p” (chiar și “4K” cu modele mai noi) nu înseamnă că de fapt vă va arăta o imagine clar de înaltă definiție. Da, un proiector care este promovat ca “proiector 1080p” va accepta un semnal în format de rezoluție 1080p, dar asta înseamnă tot. Dacă doriți să vedeți ce fel de rezoluție veți obține de fapt de la proiector, verificați rezoluția sa nativă.

Specificația rezoluției native vă va spune câți pixeli fizici are efectiv dispozitivul. Luați, de exemplu, un BenQ TW523p la vânzare în țara mea. Are aproximativ 500 de dolari, acceptă o rezoluție enormă de 1600 × 1200 (excelentă pentru acest preț), dar are o rezoluție nativă de 1280 × 800. Imaginea finală a acelui proiector va fi redusă la aproape 2/3 din rezoluția semnalului imaginii. Voi vedea aproximativ 70% din calitatea filmului meu (presupunând că este un film de 1600 × 1200 “16:10”).

BenQ TH681 + la vânzare în țara mea costă aproximativ 800 USD. Pentru acea sumă de bani, obțin o rezoluție nativă de 1080p.

Temutul “efect curcubeu”

dlpchoice-curcubeu

Luați un moment pentru a privi un proiector cu adevărat ieftin. Examinați modul în care este afișată imaginea. Observați câteva artefacte colorate în jurul anumitor cadre? Asta se numește “efectul curcubeu” și este rezultatul unei roți de culoare care nu se învârte suficient de repede. Majoritatea proiectoarelor moderne au eliminat această problemă, dar ar trebui să știți că există încă unele dintre ele care vă vor oferi o experiență dezamăgitoare. Dacă sunteți curios să vedeți cum arată efectul curcubeu, aruncați o privire la acest videoclip:

Oribil, nu-i așa? Aproape că face filmul de neatins. Sfatul meu pentru dvs. este să nu cumpărați niciodată un proiector pe care nu l-ați testat în prealabil. De fapt, ar trebui să faceți întotdeauna acest lucru cu orice dispozitiv electronic. Serios, totuși, nu lăsați pe nimeni să vă împiedice să petreceți ceva timp de calitate cu ceva pe care urmează să îl împrumutați cu peste 1.000 de dolari.

La ce folosești proiectorul?

Înainte de a intra vreodată într-un magazin, trebuie să fi decis deja ce scop va avea proiectorul. Trebuie să îl purtați oriunde mergeți? Aveți de gând să faceți prezentări de afaceri cu acesta? Va fi folosit ca “monitor suplimentar” sau îl veți folosi strict pentru multimedia?

Dacă aveți nevoie de un proiector portabil, obțineți un proiector de buzunar bun, de preferință unul cu Bluetooth sau un fel de conexiune periferică care funcționează cu smartphone-ul dvs.

dlpchoice-pocket

Pentru prezentările de afaceri care nu au imagini animate, nu trimiteți bani pentru una extrem de scumpă, cu toate clopotele și fluierele. Tot ce aveți nevoie este un proiector care nu va muri după câteva utilizări, chiar dacă rata de cadre este foarte mică.

Pentru junky-urile din computer care doresc să utilizeze DLP ca un ecran suplimentar, vă recomand să obțineți cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii dvs. Viteza redusă a cadrelor va fi iritantă. Efectul curcubeu te va distrage. Aproape totul despre un proiector ieftin îl va face inutil pentru computer. Nu investi un ban mai puțin decât ar trebui. În scopuri multimedia stricte, orice lucru cu o rată de cadre mai mare de 24 funcționează foarte bine. Deoarece majoritatea filmelor sunt publicate într-un raport de aspect 16: 9, asigurați-vă că proiectorul dvs. are același raport.

Cum va fi iluminată camera dvs. media?

Doriți ca proiectorul dvs. să funcționeze chiar și în condiții de iluminare acceptabile? Atunci nu puteți obține doar orice DLP. Aveți nevoie de unul ambalat cu lumeni (o unitate care măsoară lumina). În caz contrar, va trebui să opriți toate luminile pentru a vedea ceva.

În general, doriți un proiector care să aibă mult mai mulți lumeni decât luminile din camera dvs. Pentru referință, un bec de 60 de wați măsoară aproximativ 800 de lumeni. Dacă intenționați să opriți luminile pentru a viziona un film, acest lucru nu se aplică (cu alte cuvinte, nu ezitați să cumpărați orice vă captează inima).

Un cuvânt pe rapoarte de aruncare

dlpchoice-throw

Proiectoarele funcționează “aruncând” lumină pe o suprafață. Orice lumină care sare va pătrunde în ochii tăi. Raportul la care poate produce o anumită dimensiune a imaginii de la o anumită distanță se numește “raport de aruncare”. Acest lucru are legătură în mod specific cu obiectivul și modul în care acesta este înclinat. Proiectoarele cu un raport mare de aruncare trebuie mutate mai departe de perete sau ecran pentru a proiecta aceeași dimensiune a imaginii ca un proiector cu un raport redus de aruncare.

În cazul în care logistica este neclară, iată un scenariu: Să presupunem că doriți o imagine care măsoară 10 metri lățime și doriți să așezați proiectorul la 15 metri distanță de perete. Pentru a face proiectorul să proiecteze acea imagine de dimensiune exactă în timp ce stați la acea distanță exactă, aveți nevoie de una cu un raport de aruncare de 1,5. Raportul de aruncare este proporția dintre distanță și lățimea ecranului.

Vrei un proiector care să nu stea prea departe de perete? Obțineți unul cu un raport redus de aruncare. Căutați un proiector care să poată fi montat departe de ecran? Obțineți unul cu un raport mare de aruncare.

Pentru a determina raportul exact de care aveți nevoie, calculați dimensiunea camerei dvs., apoi calculați cât spațiu disponibil pe ecran doriți să ocupați. Determinați cât de mult doriți să stea proiectorul de pe ecran, apoi împărțiți-l la dimensiunea ecranului și rotunjiți-l până la cea mai apropiată zecimală. Bam! Există raportul tău de aruncare.

Să conducem asta printr-un scenariu real. Să presupunem că am o cameră de 20 × 20 de picioare. Vreau un ecran care măsoară 12 picioare și vreau să așez proiectorul la aproximativ 19 picioare distanță de ecran. 19/12 = 1,5833333333. Raportul meu ideal de aruncare este de 1,6 (dacă nu mă deranjează un ecran puțin mai mic) sau 1,5 (dacă nu mă deranjează să pun proiectorul puțin mai aproape pentru a obține lățimea ideală a ecranului de 12 picioare). Dacă doriți un proiector care poate fi utilizat în aproape orice situație, obțineți unul cu un obiectiv reglabil. Totuși, acestea sunt destul de scumpe!

Cam asta trebuie să spun despre proiectoare! Dacă doriți să adăugați ceva din propria experiență personală sau să puneți o întrebare, nu ezitați să lăsați un comentariu mai jos!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.