Un ghid pentru hardware-ul mobil: chipset-uri, SoC-uri și multe altele

Un ghid pentru hardware-ul mobil: chipset-uri, SoC-uri și multe altele
⏱️ 5 min read

Chipset-urile mobile, SoC-urile și componentele individuale sunt adesea accentuate în publicitate, dar cât de mult știți cu adevărat despre ele?

Când investiți în orice dispozitiv, ar trebui să doriți să aflați cât mai multe despre hardware-ul din interior. În timp ce hardware-ul desktop este ușor de analizat, hardware-ul mobil este notoriu dificil de înțeles pentru ochii din afară fără cunoștințe tehnice avansate.

Scopul acestui articol este de a vă permite să vă uitați la specificațiile unui telefon mobil și să luați o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză, fără a fi nevoie să petreceți ore în șir cercetând informațiile necesare.

Înainte de a începe, vom clarifica câteva tehnobabble pentru tine:

 • Chipset – În esență, „placa de bază” a unui dispozitiv mobil, deoarece oferă toate conexiunile necesare pentru ca componentele să interacționeze între ele.
 • SoC – Scurt prescurtare pentru „System on Chip”. Un SoC cuprinde CPU, chipset și alte componente de bază ale unui sistem, toate pe un singur cip, de unde și numele.
 • Procesor – Unități centrale de procesare. Una dintre cele mai puternice componente ale oricărui dispozitiv.
 • GPU – Unitate de procesare grafică. De asemenea, o componentă puternică, dar se ocupă exclusiv de grafică frumoasă.
 • Berbec – Memorie cu acces aleator. Funcționează alături de CPU și GPU pentru a gestiona mai multe sarcini simultan.
 • BRAŢ – Scurt metoda „Advanced RISC Machine”. Se referă la o companie, dar și la arhitectura procesorului pe care o utilizează. Cele mai multe procesoare mobile se bazează pe ARM, în timp ce majoritatea GPU-urilor pentru desktop / laptop se bazează pe x86 (de la Intel sau AMD).
 • x86 și x64 – O arhitectură CPU. x86 cuprinde sisteme pe 32 de biți, iar x86-64 cuprinde sisteme pe 64 de biți. Aceste arhitecturi sunt utilizate cel mai frecvent de Intel și AMD în procesoarele de desktop și laptop; cu toate acestea, Intel începe să folosească arhitectura x86 în telefoanele mobile.

Acum, putem începe cu adevărat.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Explicarea chipset-urilor și a SoC-urilor

Există o oarecare confuzie în legătură cu acest lucru, așa că hai să mergem mai departe și să o îndreptăm: chipset-urile și SoC-urile nu sunt același lucru. Un chipset într-un dispozitiv mobil acționează ca placa sa de bază, în timp ce un SoC este o combinație a majorității (dacă nu a tuturor) componentelor unui dispozitiv, inclusiv chipset-ului.

În computerele desktop, chipset-urile există pe placa de bază pentru a permite caracteristici speciale, cum ar fi overclocking-ul, controlul tensiunii și alte funcții. Chipset-urile de pe dispozitivele mobile pot, de asemenea, să activeze funcții, dar funcționează în primul rând pentru a integra componente hardware, cum ar fi o placă de bază adecvată.

mobilechipsets-soc

Cu toate acestea, SoC-urile sunt exclusiv pentru smartphone-uri, tablete, laptopuri și alte dispozitive mobile în care spațiul trebuie salvat și hardware-ul nu trebuie actualizat. Un SoC se concentrează în esență pe punerea întregului sistem sau a celor mai importante componente ale acestuia pe un singur cip.

Cine produce SoC-uri și care sunt cele mai bune?

mobilechipsets-manufacturermarkethare

În timp ce pot exista alți producători, cei mai importanți producători de chipset-uri mobile și SoC sunt următorii:

 • Qualcomm se află în spatele seriei de SoC-uri „Snapdragon” și sunt, fără îndoială, cele mai proeminente SoC-uri utilizate în ultimii ani, fiind prezentate în majoritatea ultimelor dispozitive de ultimă generație.
 • Texas Instruments face seria „OMAP” SoC, dar acestea văd o utilizare mai mică decât SoC-urile de la alți producători.
 • măr își creează propria serie „Apple Axe”, cea mai recentă fiind Apple A9X. A9X este un procesor bazat pe ARM pe 64 de biți utilizat în iPad Pro 2015.
 • Samsung se află în spatele seriei „Exynos” de SoC-uri, care văd cea mai mare parte a utilizării lor în versiuni alternative ale telefoanelor Samsung Galaxy, precum și Chromebookurilor Samsung.
 • Nvidia se află în spatele seriei „Tegra”, care sunt SoC-uri axate pe jocuri, care profită de tehnologii similare cu GPU-urile desktop Nvidia. Nvidia folosește aceste cipuri Tegra mai ales în propriile dispozitive de nișă, dar și alți producători participă ocazional la acțiune.
 • Intel se află în spatele seriei de procesoare „Atom”, care sunt x86 și sunt utilizate mai ales în laptopuri și tablete low-end.

În ceea ce privește „cel mai bun”, nu există cu adevărat cei mai buni producători de chipset-uri. De fapt, nici măcar nu există neapărat cele mai bune chipset-uri, deoarece ceea ce este în prezent „cel mai bun” nu va fi pentru mult timp (din cauza concurenței ridicate în acest domeniu) și există alte considerații într-un sistem, în afară doar de chipset și SoC.

Cum le compar?

mobilechipsets-futuremark

Din păcate, compararea directă a hardware-ului din telefoanele mobile poate fi dificilă dacă provin de la diferiți producători. De exemplu, procesorul dual-core de 1GHz al unei companii poate fi mai puternic decât cel al altor tri-core de 2GHz al altei companii.

Unde puteți compara numerele direct este între produsele din aceeași serie. De exemplu, Snapdragon 600 de la Qualcomm poate fi comparat direct cu succesorul său, Snapdragon 800. În general, cu cât numărul din aceeași serie este mai mare, cu atât performanța este mai mare.

Cu toate acestea, pentru a compara performanța între producători și dispozitive, cel mai bine este să folosiți platforme precum Nota de trecere, Futuremark și alte site-uri de benchmarking de încredere.

Concluzie

Trecerea prin hardware poate fi extrem de complexă, dar sper că ți-am dat informațiile necesare pentru a urmări știrile din acest domeniu și pentru a lua decizii de cumpărare în cunoștință de cauză.

Ați dori să adăugați ceva? Sau este ceva ce simțiți că am ratat? Spuneți-ne în comentarii!

Sursă: Graficul cotei de piață

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x