de Puranjay Mohan

În acest articol, veți învăța cum să vă ucideți frica de shell-ul Linux învățând cele mai utile zece comenzi Linux.

Toți cei mai buni oameni din viață par să-i placă LINUX – Steve Wozniak

Linux Shell / Linia de comandă

Un ecran negru cu text alb și fără grafică, da! Linux Shell arată la prima vedere descurajant, dar este mult mai puternic decât orice instrument grafic.

Linux alimentează 70% din servere și 90% din super-computere din lume. Curba de învățare pentru Linux este abruptă și, pentru a o învăța, trebuie să trăiești în ea ceva timp. Odată ce te pricepi la linia de comandă, primești o abilitate care te diferențiază de mulțime.

Acest articol introduce și explică cele mai utile 10 comenzi Linux necesare pentru a supraviețui în mediul shell Linux. După ce ați citit acest articol, ar trebui să puteți efectua toate sarcinile de bază, cum ar fi crearea și ștergerea directoarelor, editarea fișierelor text și așa mai departe folosind linia de comandă.

Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell

De ce ar trebui să învățăm linia de comandă Linux?

Avantajele de a fi bun la utilizarea liniei de comandă.

 • Aflați mai multe despre sistemul dvs. de operare.
  Shell-ul vă expune la sistemul de fișiere mai direct decât browserul de fișiere grafic, vă face să înțelegeți ierarhia și structura sistemului de operare. De asemenea, puteți juca cu fișierele de configurare direct și acest lucru vă oferă puterea de a vă controla sistemul de operare mai eficient.
 • Puteți controla computerele și serverele de la distanță.
  Protocoale de rețea precum SSH și Telnet vă permit să vă conectați de la distanță la computerele dintr-o rețea, dar acestea vă oferă doar shell-ul și nu interfața grafică. Prin urmare, puteți utiliza aceste protocoale numai dacă sunteți familiarizat cu shell-ul.
 • Puteți instala Arch Linux fără ajutorul nimănui
  Arch Linux este o distribuție Linux care îi sperie pe mulți începători datorită metodei sale de instalare. Pentru a instala Arch Linux trebuie să efectuați manual toți pașii de la partiționarea discului până la crearea utilizatorului, folosind shell-ul. Trebuie să fii foarte bun la shell-ul Linux pentru a instala Arch Linux.
 • Puteți fi plătit pentru a configura și administra serverele Linux.
  Majoritatea companiilor au un post de lucru intitulat „Administrator de sistem Linux”. Rolul persoanei aflate în această poziție este de a întreține computerele Linux și de a le face modificări și configurații conform cerințelor. Persoana care are acest rol trebuie să fie foarte bună la Linux Shell și ar trebui să cunoască toate comenzile necesare pentru a configura un sistem Linux.

Linia de comandă Linux

Când deschideți aplicația terminal în distribuția dvs. Linux, veți vedea un ecran negru cu numele dvs. și alte informații tipărite. După care, veți vedea un cursor gata să primească comenzi. Informațiile afișate de prompt sunt configurabile, dar sunt dincolo de sfera acestui tutorial.

1611084729 175 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
[username@hostname current-directory]$

Promptul oferă informații despre numele de utilizator, numele gazdei (numele computerului dvs. așa cum apare în rețea), directorul de lucru actual și un „$”, care înseamnă că sunteți un utilizator normal și nu un utilizator root (utilizatorul root are toate privilegiile și drepturile în Linux).

Cele 10 comenzi de bază

Aceste 10 comenzi vă vor permite să experimentați shell-ul într-un mod în care veți putea îndeplini toate sarcinile pe care le-ați făcut în mediul interfeței grafice de utilizator, cum ar fi crearea și ștergerea directoarelor, scrierea, editarea și ștergerea fișierelor etc., în coajă fără a se confrunta cu probleme.

1. pwd

Comanda de tipărire director de lucru (pwd) tipărește calea completă către directorul în care lucrați. Când deschideți aplicația terminal, acesta pornește de obicei shell-ul din folderul de acasă, executând astfel pwd comanda va tipări „/ home / (numele-de-utilizator). „~” reprezintă acasă în prompt.

1611084729 562 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
comanda pwd din folderul de start

2. cd

Comanda Change Directory (cd) schimbă directorul de lucru în directorul al cărui nume este dat după cd. Scris cd myfolder va schimba directorul de lucru în „dosarul meu” și numele acestuia va apărea în prompt, dar va arunca o eroare dacă „dosarul meu” nu există în directorul curent.

1611084730 375 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
cd în folderul meu și apoi rulează pwd

Rularea comenzii „pwd” după pasul de mai sus va afișa calea către director, la care am trecut.

Alergare cd .. comanda va schimba directorul de lucru în directorul anterior din ierarhie. În acest caz, se va reveni la directorul principal.

1611084730 608 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
rularea ‘cd ..’ pentru a trece la directorul anterior și apoi rularea pwd.

De asemenea, puteți furniza calea absolută către director, la care doriți să comutați. Căile absolute sunt căi complete care încep din directorul rădăcină. De exemplu, calea absolută către „folderul meu” va fi „/ home / puranjay / myfolder”, care este aceeași cale afișată de comanda pwd.

3. Ls

Comanda List (ls) tipărește conținutul directorului de lucru curent, tipărește numele tuturor fișierelor și directoarelor prezente în directorul curent. Alergare ls în directorul „folderul meu” va fi afișat conținutul acestuia, adică fișier1, fișier2 etc.

1611084730 353 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
Comanda se execută în directorul myfolder

De asemenea, puteți furniza calea absolută către directorul al cărui conținut doriți să îl vedeți. De exemplu, dacă directorul de lucru este acasă și ls /boot este rulat, shell-ul va imprima conținutul folderului „boot” prezent în directorul rădăcină (/). Directorul de lucru nu se va schimba. De asemenea, „boot” și „/ boot” nu implică același sens pentru shell. „boot” înseamnă un director sau un fișier din directorul de lucru curent, dar „/ boot” înseamnă un director sau un fișier prezent în directorul rădăcină (/). Alergare ls boot va imprima un mesaj de eroare deoarece nu există fișier sau folder numit „boot” în directorul de lucru curent (acasă).

1611084731 300 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
ls / boot arată conținutul directorului de boot în root, dar ls boot arată o eroare

4. om

comanda man (manual) va deschide pagina manuală pentru comanda dată după man. Paginile manualului conțin documentație despre toate comenzile disponibile în Linux, oferă informații despre utilizarea corectă a comenzii și diferite opțiuni disponibile pentru comandă.

Pentru a ieși din pagina de manual, apăsați „q‘.

De exemplu, rularea man ls va deschide pagina manuală pentru comanda ls.

1611084731 452 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
Pagina manuală pentru comanda ls

5. mkdir

Comanda Make-directory (mkdir) creează un director nou cu numele dat după comandă, în directorul de lucru curent. De exemplu, alergarea mkdir hello va crea un folder numit „salut” în directorul curent. După ce directorul a fost creat, se execută cd hello va schimba directorul curent în directorul „hello” nou construit, „~” se va schimba în „hello”.

1611084731 579 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
crearea unui director numit „salut” și apoi schimbarea în el.

6. rmdir

Remove directory (rmdir) elimină / șterge directorul cu numele dat după comandă. Alergare rmdir hello va șterge directorul „salut” creat anterior. Un director nu poate fi șters executând rmdir în același director, care urmează să fie șters. Comanda cd .. poate fi folosit pentru a ieși din director și apoi rmdir hello poate fi rulat pentru al șterge.

1611084732 368 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
ieșind din directorul „salut” și apoi ștergându-l.

Dacă un director nu este gol și rmdir este rulat pentru a șterge acest director, apoi va eșua cu o eroare care afirmă că directorul șters nu este gol.

1611084732 398 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
„salut” conține un fișier numit „fișier1”, prin urmare rmdir eșuează cu o eroare.

Pentru a depăși această eroare și a șterge directoarele care nu sunt goale, fișierul -- ignore-fail-on-non-empty steagul poate fi trecut la rmdir.

De exemplu, rularea rmdir --ignore-fail-on-non-empty hello va șterge directorul salut, deși nu este gol.

1611084733 383 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
ștergerea folderului salut care nu este gol

7. clar

Comanda Clear curăță shell-ul și elimină toate ieșirile anterioare. Este util când doriți să eliminați dezordinea de pe terminal.

8. nano

Nano este un editor de text bazat pe terminal, care poate fi utilizat pentru a crea și edita fișiere text și, de asemenea, edita fișiere de configurare. Este similar cu orice alt editor de text, cum ar fi blocnotesul, singura diferență fiind că funcționează prin shell și nu are o interfață grafică. Vine preinstalat cu majoritatea distribuțiilor Linux.
Alergare nano în shell deschide editorul de text nano și oferă o interfață în care textul poate fi tastat.

1611084733 687 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
Nano rulează în terminalul Linux

Pentru a ieși din nano, apăsați CTRL+X, vă va întreba dacă doriți să salvați fișierul.

1611084733 301 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
Apăsând „Y” se va salva fișierul.

Dacă apăsați „Y”, vă va cere să introduceți numele fișierului și apăsând „ENTER” după ce ați introdus numele, se va închide nano. Un fișier cu numele pe care l-ați dat va fi creat în directorul curent.

1611084734 244 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
salvarea fișierului ca testfile.txt

9. pisică

Comanda Cat este utilizată pentru a imprima conținutul unui fișier pe consola shell, este folosită mai ales atunci când doriți să vedeți ce este prezent într-un fișier. Pentru a utiliza comanda pisică, cat filename poate fi rulat în shell, va afișa conținutul fișierului pe ecran.

1611084734 647 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
executând comanda cat pe fișierul text creat anterior.

10. rm

Comanda Remove (rm) este similară cu rmdir comandă, dar șterge fișiere în loc de directoare. Pentru a utiliza această comandă, rm filename poate fi rulat în shell. Va șterge fișierul dacă este prezent în directorul curent.

1611084734 558 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell
ștergerea fișierului text creat anterior.

11. mv (Bonus Command)

Comanda mv poate fi utilizată pentru mutarea sau redenumirea fișierelor. Redenumirea înseamnă doar mutarea unui fișier pe alt nume. Comanda mv are formatul, mv source destination. Trebuie să furnizați calea completă către sursă și destinație dacă se află în afara directorului de lucru curent.

1611084735 500 Un ghid pentru incepatori pentru a supravietui in Linux Shell

Note laterale și puncte de reținut:

 • Linux shell este sensibil la majuscule, de aceea „desktop” și „desktop” nu implică același sens.
 • Ar trebui să aveți grijă la scrierea căilor în Linux, deoarece „boot” și „/ boot” sunt două foldere diferite.
 • Singura modalitate de a stăpâni shell-ul Linux este să petreci timp în el și să-l folosești în fiecare zi. Este un avantaj suplimentar dacă sistemul dvs. de operare principal este Linux.
 • Orice faceți în sistemul de operare Linux, încercați să găsiți o modalitate de a face același lucru, dar din interiorul shell-ului. Stive Overflow este un loc minunat pentru a primi răspuns la întrebările dvs. despre Linux.
 • Dacă doriți cu adevărat să vă perfecționați abilitățile Linux și să deveniți un maestru Linux, atunci puteți citi Biblia Linux, care este cel mai aprofundat ghid Linux scris vreodată.

Concluzie:

Prima mea întâlnire cu terminalul Linux a fost acum 5 ani și și eu am fost foarte intimidat de el. În acești cinci ani, am învățat ceva nou despre Linux în fiecare zi. Energia și timpul pe care îl petreceți în timp ce învățați Linux merită complet și nu vor merge niciodată în zadar. Linux este cel mai mare și cel mai vechi proiect Open Source și învățarea acestuia este primul pas în procesul de contribuție la acesta.

Simțiți-vă liber să indicați orice greșeli pe care le găsiți, critica constructivă nu face rău.

Mulțumesc.