Un ghid pentru ventilatoarele de admisie / evacuare și fluxul de aer pentru computerul dvs. desktop

Un ghid pentru ventilatoarele de admisie / evacuare și fluxul de aer pentru computerul dvs. desktop
⏱️ 6 min read

Nu este un secret ascuns faptul că cheia pentru păstrarea componentelor computerului la rece este utilizarea ventilatoarelor. Plăcile grafice de ultimă generație le au încorporate în mod implicit și, în timp ce procesoarele nu vin cu ventilatoare lipite direct pe ele, eșecul adăugării unui radiator după instalare va provoca opriri legate de căldură în doar câteva secunde!

Deși este posibil să nu aveți probleme legate de căldură, este posibil ca sistemul dvs. să se încălzească puțin atunci când efectuați activități intense ale sistemului. În acest caz, ar merita să investigați posibilitatea de a adăuga ventilatoare de admisie și evacuare la computer.

Ce sunt ventilatoarele de admisie și evacuare?

Când un radiator îndepărtează căldura componentelor corespunzătoare, aerul fierbinte tinde să rămână în jur și să încălzească interiorul computerului. Aceasta înseamnă că „aerul vechi” este refolosit de ventilatoare pentru a răci sistemul, ceea ce nu este ideal! Prin urmare, cheia este să adăugați ventilatoare care fie scapă de această căldură ambientală, fie aduc aer proaspăt și mai rece pentru a fi utilizat. Acesta este rolul ventilatoarelor de admisie și evacuare.

În ceea ce privește diferențele lor, este foarte simplu: ventilatoarele de admisie aduc aer proaspăt în computer, în timp ce ventilatoarele de evacuare aruncă aer stagnat. În coaliție între ele, acestea vă pot ajuta să vă mențineți temperaturile ambiante scăzute. În loc să se atașeze direct la componente, ventilatoarele de admisie și de evacuare se atașează la carcasa computerului. Este posibil să găsiți grătare cu patru găuri de șurub pe fiecare colț din jurul carcasei. Acestea sunt locuri în care puteți instala ventilatoare de admisie și evacuare.

Ele consumă energie prin conectarea la prize cu 3 sau 4 pini de pe placa de bază a computerului. Dacă doriți să obțineți fani pentru propriul computer, asigurați-vă că înțelegeți unde sunt aceste prize și câte dintre acestea aveți pe placa de bază.

Cazul pentru fluxul de aer

Deși simpla adăugare a acestora la computerul dvs. poate ajuta la reducerea temperaturilor, ne putem folosi capul și le putem pune în locuri strategice pe computerele noastre pentru a profita la maximum de răcirea noastră!

Folosind un ventilator de admisie și unul de evacuare, putem efectua următoarele:

  1. Aerul proaspăt este adus prin ventilatoarele de admisie.
  2. Aerul proaspăt se amestecă cu sistemul, alimentându-l cu aer rece. Acest aer rece este utilizat de radiatoare pentru a extrage căldura din componente și, prin urmare, devine aer încălzit.
  3. Aerul încălzit este împins din computer prin intermediul ventilatoarelor de evacuare.

Ceea ce avem este o simplă admisie -> extras -> sistem de evacuare, în care un computer este alimentat în mod constant cu aer rece în timp ce aerul încălzit este expulzat. Aceasta se numește „fluxul de aer” al unui computer și este o modalitate excelentă de a profita la maximum de fanii sistemului dvs.

Cel mai bun mod de a vă imagina fluxul de aer este să vă gândiți la un flux de aer care începe de la ventilatoarele de admisie și se termină la evacuare. Ca atare, dorim ca acest flux de aer să traverseze cât mai mult din PC posibil. Când implementează ventilatoare de admisie (sau achiziționează o carcasă cu ele preinstalate), acestea merg pe partea din față a computerului, unde există mai puține obstrucții exterioare. Aceasta înseamnă că punem ventilatoarele de evacuare pe partea din spate sau în partea superioară a computerului, astfel încât fluxul de aer să se deplaseze prin computer, să preia căldură și să-l scoată din sistem.

diagramă-flux de aer computer

Obținerea de fani

Deci, acum știm cum sunt folosite aceste ventilatoare pentru a crea un flux de aer într-un sistem. Cu toate acestea, dacă căutați fani pentru PC pe care să le puneți pe carcasa computerului, veți vedea o mulțime de statistici semi-confuze menționate. Deci, ce înseamnă?

specificațiile fluxului de aer al computerului

De admisie sau de evacuare?

Este posibil să observați că mulți fani nu declară dacă sunt ventilatori de admisie sau de evacuare. Acest lucru se poate datora faptului că ele pot fi fie! Nu numai că ventilatorul va funcționa indiferent de ce parte instalați spre carcasă, dar pe unitatea de ventilator însăși, ar trebui să vă arate în ce direcție împinge aerul. Aceasta înseamnă că puteți cumpăra două din același ventilator. Instalați doar unul astfel încât să atragă aer și celălalt astfel încât să împingă aerul în afară.

Compatibilitatea cazurilor

Nu toți fanii au aceeași dimensiune! Dacă carcasa dvs. are pete pentru instalarea ventilatoarelor, asigurați-vă că măsurați distanța orizontală dintre cele două fante pentru șuruburi și obțineți un ventilator care se potrivește cu acea dimensiune. Dacă măsurați distanța dintre două găuri de șurub adiacente la 120 mm, se va potrivi un ventilator de 120 mm. De asemenea, asigurați-vă că ventilatorul pe care îl cumpărați nu este un radiator pentru un procesor!

RPM

RPM (Revolutions Per Minute) definește cât de repede se rotește un ventilator. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât mai repede se va roti ventilatorul.

CFM

CFM (Picioare cubice pe minut) al unui ventilator definește cât de mult aer poate schimba într-un minut. Cu cât este mai mare, cu atât ventilatorul va împinge mai mult sau mai mult aer din sistemul dumneavoastră. În acest caz cu atât mai mult cu atât mai bine!

dBA

Aceasta este statistica de decibeli și reprezintă cât de tare poate ajunge ventilatorul. Dacă fanii silențioși sunt o mare considerație pentru dvs., asigurați-vă că alegeți un ventilator cu un dBA scăzut.

Pinii

Majoritatea ventilatoarelor vin cu un conector cu 3 pini, care se va potrivi într-o mufă de ventilator cu 3 pini de pe o placă de bază. Cu toate acestea, dacă placa de bază acceptă 4 pini, puteți încerca în schimb ventilatoare cu 4 pini. Pinul suplimentar adaugă controlul vitezei ventilatorului, în timp ce 3 pini funcționează de obicei cât de repede pot. Rețineți că ventilatoarele cu 3 pini pot funcționa în continuare pe conectori cu 4 pini – pur și simplu nu vor fi controlabile.

Pentru fani

Când un PC se încălzește, utilizarea ventilatoarelor este o modalitate simplă și ieftină de a reduce din nou temperaturile. Cu toate acestea, cu un pic de grijă, puteți profita la maximum de bani asigurându-vă că ventilatoarele creează un flux de aer în sistemul dvs., folosind o combinație de ventilatoare de admisie și evacuare pentru a face treaba.

Cât de importante sunt fanii PC-ului pentru tine? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x