Dezvoltarea jocului cu Unity

Unity este un motor de joc multiplataforma dezvoltat de Unity Technologies, care este utilizat în principal pentru a dezvolta jocuri video și simulări pentru computere, console și dispozitive mobile. Anunțat pentru prima dată doar pentru OS X, la Conferința mondială a dezvoltatorilor de la Apple din 2005, de atunci a fost extins la 27 de platforme.

Prezentare generală

Unity este un motor de jocuri pentru toate scopurile, care acceptă grafică 2D și 3D, funcționalitate drag and drop și scripting C #.

Unity este deosebit de populară pentru dezvoltarea de jocuri mobile și o mare parte din accentul lor este pe platformele mobile. Conducta 2D a Unity3D este o completare mai recentă a motorului și este mai puțin matură decât conducta 3D. În ciuda acestui fapt, Unity este o platformă adecvată pentru dezvoltarea jocurilor 2D chiar și în comparație cu alte motoare 2D dedicate, mai ales dacă intenționați să lansați jocul pe mai multe dispozitive mobile.

Unitatea este, de asemenea, o alegere bună pentru dezvoltarea VR, deși VR este o piață foarte mică în acest moment. Piețele de telefonie mobilă și PSVR sunt cele mai mari din VR, iar Unity este deja bine poziționată pentru a transporta jocuri pe multe platforme, cum ar fi PS4 și PC, sau pe multe piețe mobile diferite.

Motorul vizează următoarele API-uri grafice: Direct3D pe Windows și Xbox One; OpenGL pe Linux, macOS și Windows; OpenGL ES pe Android și iOS; WebGL pe web; și API-uri proprietare pe consolele de jocuri video.

În plus, Unity acceptă API-urile de nivel scăzut Metal pe iOS și macOS și Vulkan pe Android, Linux și Windows, precum și Direct3D 12 pe Windows și Xbox One. În cadrul jocurilor 2D, Unity permite importul de sprite și un renderer mondial avansat 2D.

Pentru jocurile 3D, Unity permite specificarea setărilor de compresie și rezoluție a texturii pentru fiecare platformă acceptată de motorul de joc și oferă suport pentru cartografierea cu bumpuri, cartografierea prin reflexe, cartografierea paralaxei, ocluzia ambientală a spațiului pe ecran (SSAO), umbrele dinamice folosind hărți de umbre, redarea – efecte de post-procesare pentru textură și ecran complet.

Unity oferă, de asemenea, servicii dezvoltatorilor, acestea fiind: Unity Ads, Unity Analytics, Unity Certification, Unity Cloud Build, Unity Everyplay, Unity IAP, Unity Multiplayer, Unity Performance Reporting și Unity Collaborate. În afară de aceasta, Unity are un magazin de active în care comunitatea de dezvoltatori poate descărca și încărca atât resurse comerciale, cât și gratuite de la terți, cum ar fi texturi, modele, pluginuri, extensii de editor și chiar exemple de jocuri întregi.

Unity se remarcă prin capacitatea sa de a viza jocuri pentru mai multe platforme. Platformele acceptate în prezent sunt Android, Android TV, Facebook Gameroom, Fire OS, Gear VR, Google Cardboard, Google Daydream, HTC Vive, iOS, Linux, macOS, Microsoft HoloLens, Nintendo 3DS family, Nintendo Switch, Oculus Rift, PlayStation 4, PlayStation Vita, PlayStation VR, Samsung Smart TV, Tizen, tvOS, WebGL, Wii U, Windows, Windows Phone, Windows Store și Xbox One.

Unity este setul implicit de dezvoltare software (SDK) pentru platforma consolei de jocuri video Nintendo Wii U, cu o copie gratuită inclusă de Nintendo cu fiecare licență de dezvoltator Wii U. Unity Technologies numește acest pachet de SDK terță parte „în primul rând în industrie”.

Interfață

Interfața Unity

În imaginea de mai sus, veți observa cinci secțiuni:

 1. Sectiunea 1. Vizualizare scenă: Aici veți crea nivel pentru joc, scenă sau proiect 3D. Toate obiectele tale de joc vor fi plasate și manipulate chiar aici.
 2. Sectiunea 2. Vizualizare joc: Aici veți vedea rezultatele, cum arată nivelul sau scena dvs. Trebuie să aveți o cameră pe scenă pentru a vedea cum arată. Uneori se numește Camera View.
 3. Secțiunea 3. Ierarhie: Această fereastră va afișa toate obiectele de joc plasate direct pe scenă. Practic, tot ceea ce vedeți în Game View trebuie să fie listat aici. Aceasta va include obiecte de joc non-vizuale și vizuale.
 4. Secțiunea 4. Proiect: Aceasta este fereastra proiectului dvs. Practic, se afișează ce se află în dosarul Activelor de pe disc. Totul, de la obiecte de joc, scripturi, texturi, foldere, modele, audio, video și etc … va fi accesibil din această fereastră.
 5. Secțiunea 5. Inspector: Acest panou va afișa diferite atribute și proprietăți ale obiectelor de joc selectate. În funcție de selecție, vor fi listate atributele și componentele corespunzătoare.

Jocuri remarcabile:

 • Assassin’s Creed: Identity
 • Trilogia Temple Run
 • Battlestar Galactica Online
 • Hearthstone: Heroes of Warcraft
 • Interior
 • Cuphead

Istorie

Au fost acceptate alte două limbaje de programare: Boo, care a fost depreciată odată cu lansarea Unity 5 și UnityScript, care a fost depreciată în august 2017 după lansarea Unity 2017.1.

Unity susținea anterior alte 7 platforme, inclusiv propriul Unity Web Player.

Unity Web Player a fost un plugin pentru browser care a fost acceptat numai în Windows și OS X, care a fost depreciat în favoarea WebGL.

Unitatea este motorul folosit de Rust, Kerbal Space Program și Cup Head.

Mai multe informații despre Unity:

 • Ghidul pentru începători final al jocului dev în Unity
 • Cum se creează un joc 2D în Unity (video)

 • Faceți un tur al Unity 2D (video)

 • Comparație între Unity și alte motoare de joc