USB 3.1 Gen 2 vs. USB 3.1 Gen 1: Cum sunt acestea diferite?

USB 3.1 Gen 2 vs. USB 3.1 Gen 1: Cum sunt acestea diferite?
⏱️ 5 min read

Standardul USB din zilele noastre este puțin greu de înțeles, iar producătorii de computere nu ajută la clarificarea confuziei. Care este diferența dintre USB 3.1 Gen 1 și Gen 2 și de ce este Gen 2 mai bună decât Gen 1?

Adio USB 3.0

Lansat acum zece ani în 2008, USB 3.0 a fost a treia revizuire majoră a standardului USB. A actualizat USB 2.0, care a fost lansat în 2000 și a permis doar viteze de transfer relativ lente de 480 Mbit / s. USB 2.0 a limitat, de asemenea, puterea la 500 mA la 5V. USB 3.0 a permis niveluri de putere dramatic mai mari și transfer mai rapid de date, sporindu-le la 900 mA la 5V și, respectiv, 5 gigați pe secundă (Gbit / s).

În timp ce discutăm despre specificații, ar trebui să menționăm că specificațiile de putere nu au fost niciodată limite grele; sunt mai degrabă semne de limită de viteză, care arată nivelul maxim de siguranță. Unele încărcătoare USB pot oferi niveluri de putere mai mari, încărcând mai rapid dispozitivele. Cu toate acestea, acestea sunt din punct de vedere tehnic în afara specificațiilor USB și riscă să arunce în aer un dispozitiv dacă circuitele nu se așteaptă la niveluri de curent mai mari. Cu toate acestea, majoritatea dispozitivelor moderne consumă doar atât de multă energie cât au nevoie și pot suporta cu ușurință curent de nivel superior. Dispozitivele Apple se încarcă de fapt la 2,1 Amperi, de peste patru ori specificația USB 2.0.

USB 3.1 Gen 1

usb-3-1-gen-1-versus-gen-2-6

Iată de unde începe o mare parte din confuzia nomenclaturii. USB 3.1 Gen 1 este același cu USB 3.0. De fapt, odată cu lansarea USB 3.1 Gen 1, toți conectorii USB 3.0 existenți au fost redenumiți la USB 3.1 Gen 1. Deci, acele cabluri și dispozitive acum, prin puterea de a redenumi standardul, acceptă USB 3.1 Gen 1. Standardul a introdus unele modificări, cum ar fi conectorul USB de tip C (USB-C) văzut pe noile MacBook Pro.

În ciuda noului nume, capacitățile de transfer de date și energie au rămas la fel ca cele specificate în USB 3.0. USB 3.1 Gen 1 acceptă viteze de până la 5 Gbit / s sau 625 megabytes pe secundă (MB / s) și putere de până la 900 mA la 5V. Toate acestea sunt acceptate prin conectorul USB 3.1 Gen 1, care arată ca un conector USB 2.0 A, care este albastru în interior. Spre deosebire de Gen 2, Gen 1 include, de asemenea, mai mult de un tip de conector. Există conectorul voluminos de tip B (alias „imprimantă”), precum și conectorul subțire Micro-B văzut mai sus. Acești conectori nu sunt capabili să suporte întreaga putere a specificațiilor USB 3.1 Gen 2.

USB 3.1 Gen 2

usb-3-1-gen-1-versus-gen-2-1

Acest standard a fost lansat mult mai recent în iulie 2013. USB 3.1 Gen 2 este locul unde se află actualizarea. Acest standard păstrează rata de transfer de 5 Gbit / s a ​​USB 3.1 Gen 1 și permite, de asemenea, o viteză maximă mai mare de 10 Gbit / s (1,25 gigaocteți pe secundă).

Doar conectorul USB de tip C (USB-C) poate gestiona întreaga putere și lățimea de bandă din generația 2. Acest transfer mai puternic de date și energie costă: lungimea cablului este mai limitată în generația 2. În plus, dispozitivele și cablurile care suportă standardele mai noi de Gen 2 sunt mai puțin frecvente. Cumpărătorii vor trebui să caute logo-ul trident Superspeed cu un mic 10.

Dar USB Type C (USB-C)?

usb-3-1-gen-1-versus-gen-2-5

USB de tip C (USB-C) își merită propria mențiune aici. Acesta este doar un tip de conector, nu un standard USB. În timp ce construcția conectorului permite unele dintre caracteristicile mai cool ale USB 3.1 Gen 2, tipul conectorului în sine nu determină viteza sau transferul de putere. Acest lucru este determinat în schimb de dispozitivele de la ambele capete ale cablului. Dar, deoarece materialele de marketing sunt adesea nespecifice, unii cumpărători confundă USB 3.1 cu USB-C. Înregistrările online pot fi puțin confuze, dar dacă cumpărați un cablu de calitate cu conectori USB de tip C la ambele capete, acesta ar trebui să accepte toate caracteristicile USB 3.1 Gen 2.

În ciuda confuziei, USB-C este un conector impresionant. Acesta înlocuiește toți conectorii care au venit înainte, creând un singur tip de conector universal și renunțând la versiunile Mini și Micro ale specificațiilor USB 2.0 și 3.0. Conexiunea este robustă, capabilă de transfer pâna la 5.000 mA la 20V în siguranță.

În sfârșit, un standard cu adevărat universal

Când USB 1.0 a fost lansat, a fost o revelație. Un computer nu mai avea nevoie de o mizerie de porturi de intrare doar pentru a ieși de la sol. Acum un computer ar putea pur și simplu să aibă șase porturi USB și să ia în considerare majoritatea sarcinilor de conectivitate acoperite. Aceasta a crescut dramatic conectivitatea, precum și numărul mare de porturi de pe computere. Și USB a devenit mai popular; această tendință spre fuziune a crescut doar.

Dar, în ciuda numeroaselor îmbunătățiri, USB nu a devenit niciodată un singur conector care să le conducă pe toate. Conectorii au fost fragmentați în mai multe tipuri diferite de conectori pentru diferite aplicații, cu diferite grade de durabilitate și popularitate. USB de tip C și USB 3.1 Gen 2 elimină în cele din urmă ultima barieră pentru a completa universalitatea. One True Port poate transfera tone de date și tone de energie. Și, ca rezultat, am putea vedea în cele din urmă o lume cu periferice cu adevărat uni-conector.

Credit de imagine: Amin, B&H Photo, Maurizio Pesce

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x