Utilizarea sistemului de fișiere / proc pentru a examina funcționarea dvs. interioară Linux

Utilizarea sistemului de fișiere / proc pentru a examina funcționarea dvs. interioară Linux
⏱️ 6 min read

Unul dintre cele mai mari lucruri despre Linux este cât de mult aveți control asupra sistemului dvs. Puteți edita orice doriți și există atât de multe lucruri flexibile și disponibile pentru dvs. În plus, Linux este foarte transparent – mesajele de eroare sunt foarte clare și nu este greu să vezi funcționarea interioară a sistemului tău. Una dintre cele mai bune modalități de a vedea acele funcționări interioare este directorul „/ proc”. Aici vă arătăm cum să utilizați directorul „/ proc” pentru a examina funcționarea interioară a sistemului dvs. Linux.

Ce este directorul / proc?

Directorul „/ proc” este completat de la zero de fiecare dată când sistemul Linux pornește și de-a lungul timpului în care rulează. Nucleul efectuează un sondaj asupra întregului hardware din sistem și stochează acele informații acolo, facilitând accesul altor programe la informații detaliate despre hardware-ul sistemului.

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegeți despre „/ proc” este că nu este un director normal cu fișiere normale – este mai mult ca o vizualizare în sistemele interne ale sistemului. Fișierele din acest director nu sunt citite și salvate pe hard disk, cum ar fi documentul dvs. mediu sau MP3 – sunt generate de kernel-ul Linux din mers. Accesarea fișierului „/ proc / meminfo” vă va oferi probabil rezultate diferite de fiecare dată, deoarece utilizarea memoriei este aproape întotdeauna fluctuantă.

Prin introducerea acestui tip de informații de sistem într-un sistem de fișiere virtual precum „/ proc”, dezvoltatorii aderă la filosofia UNIX „totul este un fișier”. Fac acest lucru astfel încât să poată fi citit cu ușurință de orice persoană sau software la fel de ușor ca un fișier text normal – nu sunt necesare biblioteci sau limbi speciale. Pentru noi, acest lucru înseamnă că informațiile de sistem actualizate sunt întotdeauna disponibile cu ușurință.

Notă: fișierele menționate aici ar trebui să se deschidă în mod curat în orice editor de text la alegere. Exemplele arată conținutul utilizând standardul cat comandă din interiorul unui terminal.

/ proc / cpuinfo

Dacă ați petrecut ceva timp în „/ proc”, există mari șanse să vă familiarizați cu acest fișier. Afișarea conținutului „/ proc / cpuinfo” vă va oferi o imagine detaliată a exact ce procesor aveți și ce caracteristici acceptă.

/ proc / meminfo

Celălalt fișier bine cunoscut din / proc, „meminfo”, este un fișier extrem de la îndemână de păstrat. Vă arată informații despre utilizarea memoriei și a swap-ului și este o modalitate prin care scripturile și programele pot afla ce este disponibil.

Proc Meminfo

/ proc / cmdline

Acest fișier arată opțiunile care au fost folosite pentru a porni nucleul. Acest lucru poate fi la îndemână la depanarea problemelor de pornire sau dacă trebuie să verificați ce fișier nucleu a fost utilizat pentru pornire. Puteți verifica, de asemenea, dacă lista neagră a driverului dvs. Nouveau a funcționat, ceea ce a făcut-o în mod clar.

Proc Cmdline

/ proc / sisteme de fișiere

Un fișier mai puțin cunoscut, dar încă util este „sistemele de fișiere”. De aici puteți citi lista (oarecum extinsă) a sistemelor de fișiere acceptate în prezent de nucleul dvs. Nu toate acestea sunt tipul de sisteme de fișiere pe care le-ați folosi pentru a stoca datele dvs. – unele sunt ca „/ proc” în sine și au utilizări speciale.

Sisteme de fișiere Proc
Utilizarea sistemului de fișiere / proc pentru a examina funcționarea dvs. interioară Linux

/ proc / PID

În acest caz, PID este ID-ul procesului unui program care rulează. Fiecare proces are un număr unic pe care sistemul îl folosește pentru a identifica instanța respectivă a acelui program. De exemplu, când rulați programul top din linia de comandă, vedeți o listă a proceselor care rulează și a PID-urilor acestora. Fiecare proces are propriul său subdirector în „/ proc”, pe care îl puteți căuta pentru informații despre procesul respectiv.

/ proc / modules

Unul dintre cele mai vitale dintre fișierele din / proc, „module” conține o listă completă a modulelor kernel active în prezent. Dacă ați trebuit vreodată să rezolvați problemele legate de driverul video, probabil că știți cât de util poate fi acest lucru. Deși probabil nu este ceva pe care l-ați folosi în fiecare zi, acest fișier poate fi un instrument de salvare pentru depanare.

Module Proc

/ proc / mounts

Puteți verifica rapid și ușor toate dispozitivele montate deschizând fișierul „monturi”. Încă o dată, multe dintre articolele de aici nu sunt neapărat puncte de montaj de care trebuie să fie conștient un utilizator. Majoritatea secțiunilor relevante pentru dvs. vor fi găsite în partea de jos.

Încheierea

Există cu siguranță mai mult de „/ proc” decât poate fi acoperit aici, așa că aș încuraja foarte mult pe oricine citește acest lucru să facă ceva în „/ proc” pentru a găsi informațiile care ar putea fi cu adevărat utile pentru dvs. Deși multe dintre fișierele pe care le veți găsi acolo sunt destinate a fi utilizate de sistemul de operare în sine, toate pot oferi un aspect valoros asupra operațiunilor Linux.

Acum, că știți cum să examinați directorul „/ proc”, ar trebui să aflați cum să utilizați fișierul Hosts pentru a accesa serverul local și a bloca anunțuri și site-uri web. De asemenea, puteți afla mai multe despre structura directorului virtual în Linux.

Legate de:

  • Cum se folosește comanda xargs în Linux
  • Cum se remediază eroarea „Fără spațiu rămas pe dispozitiv” pe Linux
  • Cum se repară o unitate USB deteriorată în Linux

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x