Verwenden Sie nnn als Dateimanager für Linux Terminal

Utilizați nnn ca Manager de fișiere pentru terminalul Linux

Dacă ați utilizat terminalul Linux pentru o perioadă lungă de timp, probabil că cunoașteți câteva dintre comenzile utile, cum ar fi cd pentru a vă deplasa și a ieși din dosare, a crea altele noi și a copia sau muta fișiere. Totuși, este posibil să preferați modul în care managerii de fișiere desktop sunt mai ușor de utilizat și mai rapizi pentru anumite sarcini. În acest caz, îți va plăcea nnn.

nnn este echivalentul unui manager de fișiere desktop pentru terminal. Deși nu este o soluție ultra-complexă, cum ar fi Midnight Commander, nnn este ușor pe resurse, rapid și vă permite să navigați în sistemul de fișiere fără a fi nevoie să tastați comenzi.

Instalarea nnn

nnn este disponibil pentru mai multe platforme, inclusiv Android, macOS, BSD și Linux. Instalarea sa depinde de platforma dvs. la alegere. nnn oferă pachete de lansare pentru Arch Linux, CentOS, Debian, Fedora și Ubuntu. Pentru acest tutorial, vom folosi cea mai recentă versiune de Ubuntu, unde o puteți instala cu ușurință cu:

Pentru mai multe detalii și instrucțiuni despre instalarea acestuia pe diferite distribuții / sisteme de operare, aruncă o privire aici.

nnn Utilizare

După finalizarea instalării, puteți rula nnn de la terminalul dvs. cu ajutorul comenzii nnn.

Navigați sistemul de fișiere cu Nnn Run Anywhere

nnn va lista fișierele și folderele din directorul curent pe care nnn rulează. Dosarele sunt listate în partea de sus, în timp ce fișierele sunt în partea de jos.

Navigare

Pentru a naviga în jurul sistemului de fișiere, utilizați tastele cursorului. Cu tastele sus și jos, vă deplasați în acea direcție în lista de foldere și fișiere. Pentru a introduce un folder, apăsați Enter sau tasta săgeată dreapta. Pentru a reveni la un nivel în dosarul anterior, utilizați tasta săgeată stânga.

Navigați sistemul de fișiere cu navigarea pe lista Nnn

Deschiderea fișierelor

Pentru a deschide un fișier cu aplicația implicită asociată cu tipul său de fișier, puteți selecta fișierul, apoi apăsați Enter. În captura de ecran de mai jos, am deschis un fișier imagine cu vizualizatorul de imagini implicit.

Navigați sistemul de fișiere cu vizualizarea fișierelor imagine Nnn

În mod similar, dacă apăsați Enter pe un fișier txt, acesta se va deschide în Gedit sau orice alt editor de text este implicit în distribuția dvs. etc.

Navigați sistemul de fișiere cu Nnn Vizualizarea fișierelor text

Rețineți că, într-un mediu server, este posibil să nu aveți nicio aplicație GUI instalată pentru a vizualiza fișierele dorite.

Ascunde / Afișează și Detalii fișier

Din motive de securitate, unele fișiere și foldere sunt de obicei ascunse la vedere. Pentru a le afișa, apăsați F5 pentru a comuta afișajul lor.

Pentru a obține mai multe detalii despre orice fișier sau folder, deplasați cursorul peste el și apăsați Ctrl + F.

Navigați sistemul de fișiere cu detalii de fișiere Nnn

Selectați, copiați, lipiți și ștergeți

Pentru a selecta un fișier sau folder:

1. Folosind tastele săgeată, treceți peste fișierul sau folderul dorit și apăsați Spațiu de pe tastatură. Veți vedea un simbol plus în stânga fișierului sau folderului.

2. Repetați pentru orice alt fișier sau folder pe care doriți să îl adăugați la selecție. Rețineți că alegerile dvs. ar trebui să se afle în același dosar.

Navigați sistemul de fișiere cu Nnn Selectarea lucrurilor

3. Pentru a le copia într-un alt folder, accesați folderul în care doriți să mutați fișierele și apăsați Ctrl + P. Pentru a-l muta în loc să creați copii, utilizați Ctrl + V.

Pentru a șterge selecția, apăsați Ctrl + X. nnn vă va întreba dacă doriți să acționați asupra fișierului curent sau a tuturor celor selectate.

Lucrul cu arhivele

Pentru a crea o arhivă comprimată a unei colecții de fișiere și foldere, selectați fișierele de comprimat și apăsați z pe tastatură. Tastați un nume pentru arhivă și apăsați Enter.

Navigați sistemul de fișiere cu Nnn Create Archive

nnn poate funcționa și cu arhivele existente. Apăsați Enter pe una dintre ele și nnn vă va întreba dacă doriți să efectuați acțiunea implicită (care va deschide fișierul în managerul dvs. de arhive implicit), să extrageți conținutul acestuia etc.

Navigați sistemul de fișiere cu Nnn Extract Archive

Doar Începutul

nnn, ca manager de fișiere pentru Terminal, poate face mai mult decât ceea ce am acoperit aici. Puteți folosi oricând ecranul de ajutor apăsând ? pentru a găsi alte modalități de utilizare. presa Î apoi pentru a reveni la interfața sa principală. De asemenea, puteți extinde nnn cu pluginuri, deși nu l-am acoperit aici.

Dacă utilizați terminalul Linux pe scară largă, este bine să știți cum puteți căuta pe web de pe terminal.

Legate de:

Scroll to Top