Ventilatorul computerului este prea tare? Iată cum să o remediați

Ventilatorul computerului este prea tare?  Iată cum să o remediați
⏱️ 5 min read

Un ventilator puternic în computerul dvs. este enervant, mai ales dacă, la fel ca mine, aveți un turn vechi mare, cu un total de nouă ventilatoare înăuntru, așezat pe biroul de lângă cap. Există momente în care trebuie să muști glonțul și să accepți că PC-ul tău va suna ca un avion ușor, cum ar fi atunci când faci activități de creștere a temperaturii, cum ar fi jocuri și editare video. În aceste momente, fanii ar trebui să pornească în viteză în funcție de setările PC-ului și să își mărească viteza (RPM) pentru a arunca tot aerul fierbinte din computer.

Dar, în timpul utilizării zilnice standard, fanii dvs. ar trebui să ruleze frumos și în liniște, deoarece navigarea pe web și scrierea de e-mailuri nu vor tocmai să vă topească computerul. Iată cum puteți prelua controlul ventilatoarelor puternice de pe computerul dvs., ajustându-le setările în funcție de dvs.

În primul rând, curățați interiorul computerului

Cât de des vă curățați computerul? Fii sincer – pentru că este important. Dacă fanii tăi sunt mai puternici decât de obicei în timpul utilizării zilnice, consideră că poate trebuie să lucreze foarte greu pentru că a) sunt înfundați cu praf sau b) Componentele computerului sunt acoperite de praf, supraîncălzindu-se mai mult, prin urmare fanii să lucreze mai mult. Sau poate sunt ambele.

Într-adevăr, ar trebui să vă deschideți computerul și să-l suflați cu aer comprimat la fiecare două luni pentru a-l menține în stare bună de funcționare (o fac cam la fiecare trei luni, ceea ce, desigur, nu este grozav). Deschideți computerul, aruncați praful și vedeți dacă asta vă ajută fanii (Amintiți-vă, nu agitați recipientele de aer comprimat înainte de a le utiliza – nu sunt cutii de graffiti).

Schimbați setările ventilatorului în BIOS

Majoritatea fanilor PC-urilor se conectează direct la placa de bază, ceea ce înseamnă că prin extensie controlează placa de bază. Și știi cum să-ți controlezi placa de bază? BIOS-ul, desigur! Majoritatea plăcilor de bază moderne oferă un control al ventilatorului destul de cuprinzător, deși modul exact de a face acest lucru va varia în funcție de marcă. Totuși, se aplică aceleași principii de bază, așa că, pentru referință, vă voi arăta cum să vă controlați fanii folosind mobilul meu ASUS Z-97 Gamer.

Pe măsură ce computerul pornește, apăsați în mod repetat tasta „Ștergeți” (sau oricare dintre tastele pe care ați setat-o ​​să intrați în BIOS) pentru a intra în BIOS.

Din ecranul BIOS-ului dvs., accesați „Reglarea manuală a ventilatorului”, unde ar trebui să apară fanii dvs. Aici puteți seta diverse profiluri de putere / zgomot, pe care le puteți selecta, și puteți auzi instantaneu dacă vă fac fanii mai liniștiți. Rețineți că un profil silențios nu are nevoie de costuri cu temperaturi mai ridicate – înseamnă doar că viteza implicită a ventilatorului la temperaturi scăzute va fi mai mică. Se va accelera în continuare atunci când temperaturile din cazul dvs. cresc. Ține-ți urechea aproape de computer, astfel încât să poți afla ce ventilator din BIOS corespunde cu ce ventilator din șasiu.

De asemenea, veți observa că puteți comuta fiecare ventilator între opțiunile PWN (Pulse Width Modulation) și DC (Control direct). Ventilatoarele PWN au de obicei conectori cu patru pini și pot economisi energie (și pot reduce zgomotul) funcționând la turații / turații mai mici. În general, dacă doriți să setați un profil de zgomot mai silențios, alegeți PWN atunci când este posibil.

fix-loud-fan-pc-asus-bios-2

Când ați terminat, apăsați „Salvare și ieșire” pentru a reporni computerul cu noile setări.

fix-loud-fan-pc-asus-bios-3

Speedfan

Speedfan nu este prima mea alegere pentru controlul ventilatorului, deoarece aplicația are tendința de a nu „vedea” întotdeauna toate ventilatoarele conectate la computer (este o aplicație dezvoltată independent și nu ține mereu pasul cu ultimele dezvoltări ale computerului industria fanilor).

Acestea fiind spuse, funcționează pentru mulți oameni și, dacă vă place să faceți jocuri, merită să încercați. Poti descărcați cea mai recentă versiune a Speedfan aici.

cum-se-repară-ventilatoarele-puternice-pc-speedfan

Există o mulțime de controale cu care să te joci în Speedfan, dar un punct de plecare este modificarea procentelor de viteză ale fanilor din fila principală „Lecturi”. Dacă doriți să obțineți mai multă profunzime, faceți clic pe „Configurare”, accesați fila „Control ventilator” și bifați caseta „Control avansat al ventilatorului”.

Aici puteți crea setări de reglare fină pentru fanii dvs., decidând care este viteza ventilatorului în raport cu temperatura diferitelor componente din computer. Faceți clic pe „Adăugați” în caseta „Temperaturi” pentru a selecta temperatura componentei cu care ar trebui să se coreleze ventilatorul dvs. (CPU este întotdeauna un pariu sigur), apoi puteți schimba graficul temperaturii / vitezei ventilatorului făcând clic pe punctele pe care doriți să fie linia albastră. A trece prin.

cum-se-repară-ventilatoarele-puternice-pc

Dacă un anumit ventilator este prea puternic în utilizarea zilnică, încercați să reduceți viteza atunci când temperatura computerului este sub 40C până la 30%, apoi 25% etc. până când zgomotul său nu vă mai deranjează, apoi apăsați OK. Amintiți-vă să țineți evidența temperaturii computerului în citirile Speedfan pentru a vă asigura că nu devine prea mare atunci când reduceți ventilatoarele.

Concluzie

Sperăm că, cu acest ghid, veți câștiga mai mult control asupra zgomotului fanilor dvs. și veți împiedica râsul când nu trebuie să fie. Sugestia mea este să începeți întotdeauna prin curățarea interiorului computerului, apoi să vă jucați cu setările de viteză ale ventilatorului în BIOS, înainte de a vă deplasa la Speedfan dacă vă simțiți încrezători.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x