Verificați dacă există drivere defecte în Windows cu Driver Verifier

Verificați dacă există drivere defecte în Windows cu Driver Verifier
⏱️ 6 min read

Un driver defect poate cauza multe probleme unui computer. Cel mai mare semn indicativ că ceva trebuie actualizat este ecranul albastru al morții, care este adesea cauzat de o împiedicare a șoferului. Din fericire, avem coduri de eroare ale ecranului albastru și stocări de memorie pentru a ne spune ce nu merge bine. Cu aceste informații, putem viza apoi driverul care nu se comportă corect și îl putem actualiza sau elimina complet.

Lucrurile devin puțin mai complicate atunci când codurile de eroare și depozitele de memorie nu ajută. Poate că computerului îi este greu să fixeze defecțiunea unui anumit driver. Poate că computerul nu are nici măcar un ecran albastru și se blochează în întregime fără a da un cod de eroare sau a crea un dump. În aceste cazuri, ce faci?

Integrat în Windows este Driver Verifier. Driver Verifier pune stres suplimentar pe driverele de sistem pentru a încerca să declanșeze un accident din acesta. Dacă se întâmplă un accident, Driver Verifier raportează apoi problema printr-un ecran albastru. Data viitoare când ceva nu merge bine și trebuie să vă testați driverele, Driver Verifier vă poate ajuta.

Un cuvânt de avertizare

Înainte de a activa Driver Verifier, vă rugăm să rețineți că Driver Verifier vă poate bloca din propriul computer dacă nu sunteți atent! Deoarece Driver Verifier declanșează un ecran albastru atunci când detectează un driver rău, acest lucru poate provoca probleme mari dacă detectează unul înainte de a putea încărca complet în Windows. Deoarece nu puteți intra în Windows pentru a-l opri, rezultatul final este o buclă „boot -> load -> crash” din care s-ar putea să nu puteți scăpa dacă nu sunteți pregătit. Uneori Windows se va prinde intrând într-o buclă, moment în care puteți utiliza Repararea automată pentru a ieși din ea. Cu toate acestea, cel mai bine este să nu o lăsați la voia întâmplării!

Înainte de a activa Driver Verifier, asigurați-vă cel puțin una dintre următoarele:

  • Puteți porni cu ușurință în modul sigur fără trebuie să se încarce mai întâi în Windows. Acest lucru înseamnă că puteți utiliza metoda „Shift + Restart” sau setați opțiunea de încărcare la modul Safe Mode manual prin Windows. Intrarea în modul sigur înainte de boot are loc de obicei prin atingerea repetată a F8 în timpul boot-ului, dar computerele mai noi (în special computerele cu plăci de bază UEFI și SSD) se încarcă atât de repede încât computerul nu va înregistra apăsarea tastei F8 înainte de a intra în boot. Din păcate, utilizarea Driver Verifier în modul Safe Mode dezactivează driverele neimportante, exact ceea ce doriți să testați!
  • Creați un punct de restaurare a sistemului înainte de a utiliza Driver Verifier și aveți, de asemenea, suportul de instalare Windows la îndemână, astfel încât să puteți restabili sistemul înapoi la starea inițială.
  • Creați o unitate de recuperare pentru computer, astfel încât să puteți remedia lucrurile în cazul în care totul nu merge bine. De obicei, acest lucru este pentru ștergerea computerului curat, dar ar trebui să puteți accesa și Linia de comandă prin Opțiunile avansate, pe care le puteți utiliza pentru a dezactiva verificatorul.

Asigurați-vă că efectuați o „cursă falsă” a planului de rezervă ales înainte de a activa Driver Verifier. Nerespectarea acestui lucru poate duce la blocarea computerului.

Activarea driverului de verificare

Înainte de a activa Driver Verifier, asigurați-vă că ați citit secțiunea de mai sus despre cum să vă salvați dintr-un blocaj de boot infinit. Dacă ați sărit peste el, s-ar putea să vă puneți computerul în pericol de o buclă de boot-boot!

Odată ce sunteți sigur sută la sută că aveți un plan de rezervă, apăsați „Tasta Windows + R” și tastați cmd în dialogul Executare, apoi apăsați OK.

În interfața de comandă, tastați:

driver-verifier-run

În ecranul care apare, faceți clic pe „Creați setări personalizate (pentru dezvoltatorii de coduri)”, apoi pe următorul.

driver-verificator-creați

Veți vedea un ecran cu toate testele pe care le puteți efectua la driverele dvs. Activați-le pe toate, cu excepția celor numite „Verificarea conformității DDI” și „simularea randomizată a resurselor reduse”, apoi faceți clic pe Următorul.

teste-verificator-șofer

În ecranul următor, alegeți „Selectați numele driverelor dintr-o listă”, apoi faceți clic pe Următorul.

driver-verifier-select

Aici puteți selecta driverele pe care doriți să le testați. Dacă nu aveți idee ce ar putea cauza problema, selectați toți driverele pentru test. Cu toate acestea, ca regulă generală, probabil că nu va fi un driver Microsoft care să vă ofere probleme, așa că nu ezitați să nu includeți niciun driver listat ca „Microsoft Corporation” în „Furnizor”, astfel încât computerul dvs. să nu testeze driverele care ar putea fi foarte bine.

driver-verificator-drivere

Când faceți clic pe Finalizare, Windows vă va solicita să reporniți computerul. Reporniți și Windows va porni cu Driver Verifier activat. Continuați să utilizați computerul așa cum ați face în mod normal. Dacă Driver Verifier produce un ecran albastru, rețineți cauza pe care o menționează în mesajul de eroare și reporniți computerul.

Odată revenit în Windows, puteți dezactiva Driver Verifier în unul din cele două moduri. Puteți redeschide fereastra Driver Verifier și puteți verifica „Ștergeți setările existente” din primul meniu, apoi faceți clic pe Finalizare.

driver-verificator-ștergere

Sau puteți deschide promptul de comandă și tastați:

driver-verificator-resetare-comandă

După ce ați efectuat oricare dintre acțiuni, reporniți PC-ul pentru a opri Driver Verifier.

Dacă nu puteți porni în Windows din cauza faptului că se prăbușește prea repede, activați planul de backup pe care l-ați configurat la începutul acestui articol. Încercați să porniți în modul sigur, apoi utilizați una dintre cele două metode de mai sus pentru a o opri. În caz contrar, utilizați un punct de restaurare a sistemului și un suport de instalare pentru a reveni înainte de a seta Driver Verifier sau accesați linia de comandă printr-o unitate de recuperare și opriți Driver Verifier utilizând a doua metodă enumerată mai sus.

Test Drive

Când un șofer începe să meargă prost, uneori este greu să identificăm ce anume merge prost. Driver Verifier, atunci când este configurat cu un plan de backup adecvat, poate fi un instrument foarte util pentru testarea driverelor și eliminarea celor care reprezintă o amenințare pentru stabilitatea sistemului.

Ați avut un șofer necinstit care vă cauzează probleme înainte? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x