Acum 4 ani, am lansat forumul Routech, astfel încât toată lumea să aibă un loc de sprijin pentru a obține ajutor pentru programare.

La acea vreme, Stack Overflow era renumit pentru închiderea întrebărilor programatorilor începători pentru că era „duplicat” sau „off topic”.

Am luat o decizie conștientă de a fi diferiți. Ne-am relaxat și le-am lăsat pe oameni să-și pună întrebările în pace. Singura regulă pe care oamenii trebuie să o respecte este Codul nostru de conduită de 200 de cuvinte.

Avansăm rapid până în 2019, iar abordarea noastră a funcționat excelent. Acesta este acum unul dintre cele mai mari forumuri de programare de pe internet, cu 5 milioane de vizualizări în fiecare lună. Totul este gratuit și fără reclame.

The Routech Forum
O captură de ecran a unor subforuri Routech.

Dar comunitatea dezvoltatorilor se confruntă acum cu o nouă provocare. Și din nou, trebuie să ne ridicăm la ocazie.

Reddit a înghesuit alte comunități de dezvoltatori de pe web

Astăzi, majoritatea forumurilor au dispărut în favoarea Reddit.

De exemplu, dacă căutați angular forum pe Google, rezultatul de top nu este pentru un forum Angular. Mai degrabă, este un fir chiar aici pe forumul Routech, unde cineva întreabă unde poate găsi un forum Angular bun.

Înainte, existau forumuri dedicate pentru aproape toate subiectele. În zilele noastre, nu există nici măcar forumuri pentru instrumente la fel de populare ca Angular.

In acelasi timp, subreditul Angular este viu și sănătos.

Nu e mare lucru, ai putea crede. Reddit este un site distractiv. Subreditările sunt ușor de creat și de întreținut. Și altcineva va plăti factura pentru găzduire.

Dar atunci când concentrați întreaga comunitate globală de dezvoltatori într-un singur site web, este posibil să existe probleme.

În primul rând, Reddit este deținut de o corporație privată. Funcționează cu puțină transparență.

Subreditările sunt echivalentul unui teren.

Înființarea unei comunități pe Reddit este ușoară. De exemplu, când creatorul Node.js, Ryan Dahl, și-a anunțat noul proiect Deno, am mers și a creat un subredit Deno.

Am postat un videoclip cu discuția lui Ryan Dahl, apoi am uitat imediat de subreddit. Abia luni mai târziu m-am întors și mi-am dat seama că comunitatea a crescut atât de mult. Propria mea conducere a comunității nu a făcut nicio diferență. A crescut deoarece oamenii ar căuta „Deno” pe Reddit, mi-au descoperit subreditul din cauza numelui și au început să posteze.

Îmi imaginez că același efect explică modul în care r / programarea, r / machinelearning și celelalte mari subreditate axate pe software au devenit nucleul de facto al comunității de dezvoltatori. Oamenii care controlează aceste comunități nu sunt neapărat cei mai buni oameni pentru acest loc de muncă. Sunt doar primii oameni care au făcut clic pe butonul „Creează comunitate” din bara laterală a Reddit.

Viitorul forumului Routech
Reddit încurajează toată lumea să creeze comunități. Dar puțini oameni au timp și energie pentru a vedea o comunitate.

Oricine înregistrează subreditul devine păstrat. Își pot numi prietenii ca moderatori.

Acești moderatori au control deplin asupra postărilor care apar (și dispar). Ei pot interzice oricine din subreditarea lor oricând, din orice motiv.

Pentru a înrăutăți lucrurile, conturile Reddit sunt pseudo-anonime. Acest lucru înseamnă că nu avem nicio idee cine rulează aceste subredite sau care este agenda lor.

De exemplu, r / LearnJavaScript a fost pornit de un angajat al unui bootcamp de codare din San Francisco. Dar nu aș fi știut niciodată acest lucru decât dacă cineva din acel bootcamp de codare mi-ar fi arătat-o.

Acum câțiva ani, r / webdev mi-a interzis. Habar n-am de ce. Adesea văd întrebări pe r / webdev despre Routech – dintre care unele mă menționează chiar pe nume – și nu pot răspunde. Am trimis mesaje moderatorilor subredditului cerând să fie reintegrat și niciunul dintre ei nu s-a obosit să răspundă.

Unele dintre aceste probleme sunt doar artefacte ale designului original al Reddit. Fondatorii Reddit au imaginat Reddit ca un filtru de colaborare pentru conținut online. Un fel de Digg și SlashDot. Reddit nu a fost conceput având în vedere discuții substanțiale. A fost vorba mai mult de clicuri pe săgețile în sus și în jos.

Platforma de filtrare colaborativă Reddit este foarte bună în găsirea celor mai bune fotografii de pisici pentru a vă bucura. Este mai puțin bun pentru susținerea comunităților globale.

Ah, iar Reddit este blocat și în China și Indonezia. Deși nu este vina Reddit, înseamnă că aproape un sfert din lume nu poate participa la aceste comunități reddit.

Pentru comunitățile de dezvoltatori, Reddit este calea celei mai puțin rezistente. Dar am văzut unde duce această cale.

Puteți crea o comunitate pe Reddit în câteva secunde. Faceți clic pe butonul „Creați comunitate” din bara laterală. Reddit se va ocupa de toate pentru dvs. Tot ce aveți nevoie este un nume pentru comunitatea dvs. și sunteți bine să mergeți.

A fost ușor să înființi și o comunitate pe Yahoo Groups. Însă luna aceasta, Yahoo a anunțat că toate cele 10 milioane din comunitățile sale intră în coșul de gunoi al istoriei.

Acesta este doar cel mai recent dintr-o lungă serie de platforme comunitare care au murit – nu pentru că oamenii nu le foloseau, ci pentru că domnii săi corporativi nu mai doreau să plătească pentru ei. Cu o apăsare de comutator, milioane de comunități clipesc din existență.

“Internetul nu este un loc prietenos. Lucrurile care nu rămân relevante nici măcar nu au luxul de a părăsi ruinele. Ele dispar.” – Mark Zuckerberg a scris acest lucru în „Cartea sa roșie” că a forțat fiecare angajat de pe Facebook să citească în 2012

La un moment dat în viitor, acest lucru se va întâmpla și cu Reddit. Și toate subreditele sale vor dispărea. Nici măcar nu vor lăsa ruine.

Desigur, ai putea spune asta pentru orice site web. Sau orice comunitate. Sau orice. Nimic nu ține la nesfârșit.

Dar voi spune acest lucru: Routech va continua să existe mult după ce Reddit termină schimbarea mâinilor între fondurile de capital privat înainte de a-și încheia operațiunile.

Și pot spune asta cu încredere. Din două motive mari.

Motivul nr. 1: proprietate

Routech este o organizație non-profit scutită de taxe 501 (c) (3). Suntem o organizație de caritate publică. Dețineți Routech. Toata lumea face. Suntem un bun comun.

Reddit, pe de altă parte, este o corporație de 3 miliarde de dolari care și-a schimbat proprietatea de mai multe ori în istoria sa de 14 ani.

În momentul în care proprietarii Reddit o consideră greutate în portofoliul lor, vor elimina orice valoare – inclusiv datele utilizatorilor. Vor vinde acest lucru celui mai mare ofertant, apoi vor arunca restul.

Motivul nr. 2: Sustenabilitate

Routech nu este atât de scump de operat. Am fugit întreaga comunitate din propriile economii de ani de zile, la un cost total de doar aproximativ 150.000 de dolari. (Acest lucru a fost o mulțime de bani pentru mine personal, desigur. Dar eu sunt doar o persoană. Acum suntem o comunitate de milioane de dezvoltatori.)

Reddit are sute de angajați. Ei plătesc pentru sute – poate mii – de servere. Când Reddit cade în vremuri grele, vor închide aceste subreditate.

Dintr-o anumită perspectivă, Digg a fost odată mult mai mare decât era Reddit. Și, în cele din urmă, o companie de finanțe a cumpărat Digg cu 500.000 de dolari.

Reddit probabil cheltuie mai mult de 500.000 de dolari pe zi, doar existând în acest moment. Deși nu pot spune sigur pentru că, din nou, Reddit este deținut în mod privat și nu există transparență.

De ce funcționează atât de bine forumul Routech: moderatori, moderatori, moderatori

Forumul Routech este ceva special. Oamenii își oferă voluntar timpul și expertiza pentru a se ajuta reciproc. Creștem pentru că tot mai mulți oameni doresc un loc de susținere pentru a obține ajutor pentru programare.

Principalul motiv pentru aceasta: moderatorii sunt oameni cu adevărat buni.

Am verificat eu toate modificările noastre. Am observat cum interacționează cu alți oameni și le-am considerat cu atenție temperamentul. Nu numai că toți au citit manualul nostru pentru moderatori – mulți dintre ei au contribuit la redactarea acestuia.

De-a lungul anilor m-am întâlnit cu fiecare moderator pentru a discuta despre responsabilitățile lor. Și, în unele cazuri, am ajuns chiar să stau personal cu ei în orașe precum New York, Hong Kong și Dublin.

Este nevoie de timp pentru a identifica liderii comunității și pentru a-i ajuta să îi instruiască. Dar merită absolut.

Cum subforurile Routech pot deveni o alternativă la subreditări

În mod tradițional, Routech a fost împărțit în câteva subforuri:

 • Curriculum Help
 • Feedback despre proiect
 • Sfaturi pentru carieră
 • Și preferatul meu personal: Poți face asta!

Ei bine, astăzi anunț 7 subforuri noi. Fiecare dintre acestea este dedicat unui domeniu de programare despre care oamenii discută deja pe forum. Diferența este: acum fiecare dintre aceste domenii are propria comunitate dedicată.

Iată lista completă a subforurilor noi:

 • Știința datelor
 • Proiecta
 • DevOps
 • InfoSec
 • Învățare automată
 • Dezvoltarea aplicațiilor mobile
 • Dezvoltare web

Puteți pune întrebări în aceste subforuri. Vă puteți împărtăși proiectele. Puteți împărtăși știri asociate. În esență, aceste subforuri funcționează la fel ca subreditările lor echivalente de pe Reddit.

Principala diferență este că știi cine sunt moderatorii. Și aceștia sunt oameni pe care i-am ales în mod special pentru că sunt de sprijin și de ajutor.

Cealaltă diferență este că toată lumea urmărește același Cod de conduită de 200 de cuvinte mort-simplu.

Am identificat deja zeci de oameni în cadrul forumului Routech pe care cred că ar fi oameni buni pentru a ajuta la conducerea acestor noi subforuri.

Dar acesta este un mare efort pe termen lung. Avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obține.

Dacă aveți un pasionat interesat de unul dintre aceste subiecte și credeți că veți face un moderator bun pentru subforumul său, vă încurajez să aplicați pentru a deveni un mod. Tot ce aveți nevoie este un cont de forum și cel puțin 3 cazuri de ajutorare a persoanelor de pe forum.

Dacă cred că sunteți potrivit pentru echipa noastră de moderatori, voi programa un apel video cu dvs., astfel încât să pot afla mai multe despre dvs. și să vă ghidez prin aceste instrumente.

Poti aplicați pentru a deveni moderator pentru unul dintre aceste subforuri noi aici.

De asemenea, o actualizare rapidă despre designul vizual al forumului

Este posibil să fi observat că atât Routech.org/learn, cât și Routech.org/news au acum reproiectări „Command Line Chic”, pe baza noilor noastre Ghid de stil de proiectare.

Routech Style Guide
O captură de ecran din FreeCodeCamp’s Design Style Guide

Aproape am terminat și cu reproiectarea forumului freecCodeCamp. Ar trebui să fie live în curând și va arăta deosebit de rece în modul întunecat.

Între timp, vă încurajez să creați fire pe aceste noi subforuri. Toată lumea ar trebui să învețe fundamentele programării. Dar unde alegeți să vă specializați, depinde în cele din urmă de dvs.