WebVR a fost explicat și cum vă afectează

WebVR a fost explicat și cum vă afectează

Google Chrome și Mozilla Firefox oferă acum amândouă asistență prealabilă pentru WebVR. Acest standard deschis de realitate virtuală este conceput pentru a permite realitatea virtuală din browser. În acest articol vom explica ce este WebVR și cum vă afectează.

Ce este WebVR?

WebVR este o interfață de programare a aplicației JavaScript sau API, concepută pentru a permite browserelor să comunice cu dispozitive de realitate virtuală. Deoarece browserele web sunt cele mai utilizate aplicații din lume, aceasta are potențialul de a extinde dramatic oportunitățile pentru experiențe de realitate virtuală. Eliminând nevoia de aplicații speciale, mai mulți producători de conținut pot distribui conținut de realitate virtuală la un cost mai mic.

Funcționează expunând noi interfețe între căștile de realitate virtuală și browserul web. API-ul poate detecta dispozitive VR, verifica capacitățile dispozitivului, sondează poziția dispozitivului și poate furniza cadre adecvate pe baza mediului VR.

Am nevoie de o cască de realitate virtuală?

Pentru imersiunea completă, hardware-ul este încă necesar. Pentru o adevărată experiență de realitate virtuală, utilizatorii vor avea în continuare nevoie de un fel de căști de realitate virtuală. Standardul este compatibil cu toate platformele actuale populare de realitate virtuală. Aceasta include HTC Vive, Oculus Rift, Google Daydream, Playstation VR, Samsung Gear VR și căști cu Windows Mixed Reality.

webvr-explicat-google-carton

Utilizatorii fără căști dedicate realității virtuale pot folosi Google Cardboard. Cartonul este, în esență, o bucată de carton ondulat pliat inteligent (de unde și numele) pe care o puteți atașa în fața feței. Aplicația pentru smartphone Google Cardboard prezintă o imagine cu două lentile pe ecranul smartphone-ului. Utilizatorii își glisează apoi smartphone-ul în această cască improvizată în spatele orificiilor ochiului și îl leagă de față cu velcro sau alte curele. Nu este cea mai confortabilă sau captivantă experiență de realitate virtuală disponibilă, dar permite realitatea virtuală accesibilă pe scară largă, fără o investiție masivă în hardware.

Cu toate acestea, pe unele site-uri va fi posibil să utilizați WebVR fără căști, dar nu este ceea ce credem noi ca adevărată realitate virtuală. Este mai degrabă o panoramă interactivă la 360 de grade. Utilizatorii pot interacționa în continuare cu mediul de realitate virtuală într-un mod limitat. Pot naviga prin lumea realității virtuale și pot privi în jur în 360 de grade, chiar și în timp ce folosesc doar un ecran plat.

Cum folosesc WebVR?

WebVR este disponibil în prezent pe principalele browsere, dar este încă clasificat ca o versiune de dezvoltare timpurie. Asta înseamnă că este instabil și poate fi modificat fără notificare prealabilă. Pentru a vedea o listă actualizată de browsere și dispozitive compatibile, verificați webvr.rocks.

Firefox acceptă WebVR de la versiunea 55 și este disponibil fără nicio modificare.

Utilizarea în Chrome necesită activarea unui steag Chrome. Va trebui să activați următoarele: chrome://flags/#enable-webvr și chrome://flags/#enable-gamepad-extensions.

Inserați acele adrese URL în bara URL a Chrome, apoi faceți clic pe hyperlinkul „Activați”.

webvr-explicat-chrome-flag

Dacă găsiți că performanța pe Chrome este limitată sau nefuncțională, puteți descărcați o versiune experimentală de Chromium, care este versiunea open-source Google a Chrome.

După ce ați activat WebVR, va trebui să vizitați un site care utilizează API-ul. a-frame.io și PlayCanvas sunt niște sandbox-uri experimentale excelente cu care să te joci

Concluzie

WebVR este în prezent în stadii experimentale, dar prezintă potențial ca un standard deschis pentru mediile de realitate virtuală. Când se extinde la toate browserele, am putea începe să vedem mai mulți dezvoltatori care profită de capacitățile sale.

Scroll to Top