Windows 11 provoacă performanță lentă pe SSD-urile NVMe

Windows 11 verursacht eine langsame Leistung auf NVMe SSDs.webp
⏱️ 3 min read

  • Windows 11 arată performanțe SSD NVMe mai lente decât Windows 10.
  • Problema nu este nouă, deoarece utilizatorii au raportat-o ​​de luni de zile.
  • Microsoft nu a confirmat oficial problema.

Windows 11 are acum o problemă care provoacă performanță lentă pentru unitățile SSD (Solid-State Drives) NVMe. Conform rapoartelor utilizatorilor pe Reddit si forumuri Microsoft (prin intermediul Neowin și XDA), după actualizarea de la Windows 10 la 11, performanța unităților NVME poate fi semnificativ mai lentă decât înainte de actualizare. De exemplu, un număr de utilizatori se confruntă cu operațiuni de intrare/ieșire pe secundă (IOPS) mai mici, iar alții văd viteze de citire/scriere mai mici.

Problema nu este nouă, rapoartele despre această problemă datează de câteva luni în urmă, chiar dacă sistemul de operare era încă în previzualizare, dar nimic nu pare să se fi schimbat după ce Microsoft a decis să lanseze Windows 11 pe 5 octombrie 2021.

În forumurile Microsoft, utilizatorul „MJ_JasonM” își explică experiența și partajează o captură de ecran a performanței unității pe Windows 10 și apoi după actualizarea la Windows 11.

Compararea performanței conduce (Sursa: forumuri Microsoft)

Pe Reddit, un angajat Microsoft a recunoscut compania care investighează problema, dar acest lucru s-a întâmplat câteva luni fără o urmărire oficială.

Intr-un alt thread, user MahtiDruidi pe Reddit a distribuit o altă captură de ecran care arată viteze de scriere mai lente vizibile pe unitățile NVMe.

Raport Windows 11 vs. 10 Crystal
Raport Windows 11 vs. 10 Crystal (Sursa: Microsoft)

Rădăcina cauzei este încă necunoscută, deoarece gigantul software nu a recunoscut acest lucru ca fiind o problemă. Cu toate acestea, unii utilizatori au menționat că problema de performanță ar putea consta în securitatea bazată pe virtualizare (VBS). Alții au descoperit că problema se întâmplă doar pe unitatea care conține instalarea Windows 11. De exemplu, dacă rulați un benchmark pe o unitate secundară, vitezele de citire și scriere nu se schimbă semnificativ în comparație cu Windows 10.

De exemplu, o captură de ecran a fost postată în forumuri Microsoft arătând o diferență semnificativă de viteză pe două SSD-uri Samsung 980 Pro NVMe de top de pe aceeași mașină.

Drive scrie performanță
Drive scrie performanță (Sursa: forumuri Microsoft)

De asemenea, puteți găsi plângeri similare în oficial Hub de feedback. Un utilizator a confirmat că unitatea sa Samsung 970 EVO Plus NVMe de 1 TB care rulează Windows 10, popularul instrument de referință CrystalDiskMark, raportează viteze de scriere aleatorii în jur de 750-850 MB/s. Cu toate acestea, pe Windows 11, vitezele de scriere aleatoare sunt doar în jur de 200 MB/s pe 970 EVO Plus și 980 PRO. Ca răspuns la această postare, alți utilizatori au raportat constatări similare atunci când rulează benchmark-uri pe dispozitivele lor folosind unități NVMe.

Microsoft a lansat recent actualizarea KB5007262 ca o previzualizare pentru Windows 11, care crește numărul versiunii pentru a construi 22000.348, despre care unele rapoarte ale utilizatorilor au arătat semne de îmbunătățire a vitezei, dar nu rezolvă problema.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...