World Wide Web împlinește 30 de ani. Iată ce a devenit

World Wide Web împlinește 30 de ani. Iată ce a devenit

La 12 martie 1989, un britanic numit Tim Berners-Lee a propus „o bază de date hipertext mare cu legături dactilografiate”. El a avut câteva nume pentru acest nou concept, cum ar fi „Information Mesh” și „Mine of Information”, înainte de a se stabili în cele din urmă pe „World Wide Web”. Mai jos este o captură de ecran a acestuia propunere originală pe care o puteți citi online.

Așa cum se întâmplă adesea cu invențiile grozave, propunerea lui Tim de atunci nu a impresionat prea mulți oameni. De fapt, se gândea să abandoneze proiectul înainte ca Mike Sendall, supraveghetorul său de la CERN, să-l salveze. Mike l-a încurajat să lucreze pentru hipertextul global folosind o mașină NeXT disponibilă la CERN din Elveția. Aceste eforturi de pionierat au dus în cele din urmă la primul site web din lume în 1991.

Treceți rapid la epoca actuală – este timpul să ne aducem un omagiu World Wide Web, pe măsură ce se transformă în 30 de tânăr.

Ideea din spatele vechiului web

După cum ne-am aminti mulți dintre noi, în anii 1990 și chiar la începutul anilor 2000, World Wide Web a fost destul de serios în ceea ce privește deschiderea. Pe atunci se dădea seama că Web-ul ar trebui să permită utilizatorilor să colaboreze peste granițe geografice și culturale. A fi la ordinea zilei să permiți oricui să contribuie cu conținut pe Web și să îl faci accesibil la fel. Internetul încă aparține tuturor conform drepturilor „egalității digitale”, un principiu care a fost reafirmat în 2019 de către Fundația World Wide Web. Nu este proprietatea unui singur guvern sau organism privat, ci este primul activ descentralizat din lume după oxigenul din atmosferă.

Motto-ul Fundației Web

Cu toate acestea, în epoca noastră actuală, multe țări au început să impună restricții privind accesul la Web. În timp ce marele paravan de protecție al Chinei are un rap rău, situația nu este mai bună pentru majoritatea celorlalte locuri. În aproape jumătate din țările din întreaga lume, nu vă puteți bucura cu adevărat de Internet fără VPN. Ziarele online de top impun acum paravan de plată vizitatorilor care își accesează conținutul, probabil pentru supraviețuire. Cu toate acestea, pirateria online este în creștere în același timp, și câteva țări au chiar organizații politice „pirate” în parlamentele lor.

windows10free-piraterie

Odată cu apariția GDPR în Uniunea Europeană, webmasterii din multe țări au început imediat să blocheze vizitatorii UE din accesarea site-urilor lor web. Era silozurilor de date și a grădinilor zidite este în plină desfășurare. În prezent, Web-ul gratuit și deschis se confruntă cu provocări serioase din partea companiilor și guvernelor din întreaga lume. Unele țări chiar iau în considerare ideea unui „Internet Kill Switch”, cu ISP-urile care se încadrează în linie. În mod clar, instituțiile care au ținut internetul împreună pentru acest timp nu sunt în măsură să aresteze declinul libertăților online.

Care este soluția pentru Web restricționat?

Pentru a marca o cale de urmat în libertatea online, merită verificat Acest articol Tim Berners-Lee a scris pentru The Guardian. Există destul de multe idei bune pe care nu ar trebui să le ignorăm, deoarece acestea provin de la omul însuși.

  • În primul rând, el vorbește despre algoritmi responsabili. Companiile de internet adesea scuză că „algoritmii lor au greșit” atunci când site-ul lor web încalcă confidențialitatea. Cu algoritmi responsabili, trebuie să existe mai multă corectitudine, audituri și măsurarea impactului social.
  • De asemenea, el vorbește despre reclame politice care dezvăluie sursele lor de finanțare. Acest lucru poate împiedica un punct de vedere să câștige avantaje față de multe altele.
  • Neutralitatea rețelei este mai mult decât o simplă declarație politică. Principiul esențial este că toate site-urile web ar trebui tratate la fel de către furnizorii de servicii Internet. La nivel politic, Marea Britanie și multe alte țări au propuneri de neutralitate a rețelei, dar sunt încă pe hârtie, în timp ce SUA au avut una și apoi au eliminat-o. Olanda are o adevărată lege a neutralității rețelei care impune restricții asupra limitării lățimii de bandă de către furnizorii de servicii Internet și face ilegală taxarea diferită a utilizatorilor pe baza serviciilor la care accesează. Acesta este un model bun de urmat de alte țări.

Dacă prețuim libertatea internetului, trebuie să promovăm idei ca acestea în litere și spirit.

Concluzie

Pe măsură ce marchăm o aniversare importantă a unui eveniment istoric, este timpul să reflectăm asupra modului în care Web-ul ne-a schimbat viața. Trebuie să păstrăm valorile libertății internetului pentru generațiile viitoare. Faptul că citești această pagină s-a născut dintr-o viziune mișcătoare a deschiderii. Există multe provocări în scopul nostru de a ne întoarce la era vechiului web. Dar, atâta timp cât voința rămâne, orice este posibil în viitor.

Care credeți că ar putea fi o soluție reală pentru a reveni la rădăcinile originale ale Web-ului? Vă rugăm să ne anunțați în comentarii.

Scroll to Top