YouTube ar trebui să fie responsabil pentru videoclipurile „Tide Pod Challenge”?

YouTube ar trebui să fie responsabil pentru videoclipurile „Tide Pod Challenge”?
⏱️ 4 min read

2018 a început cu ceea ce pare a fi cea mai tâmpită „provocare” virală care a ajuns vreodată pe internet: o grămadă de copii mici îndrăznesc unii pe alții să mestece una dintre acele păstăi de rufe Tide, poate pentru că sunt colorate și este ceva stupid, iar natura adolescentă dictează că este ceva distractiv. Videoclipuri cu persoane care au luat această provocare, în care s-au filmat încercând să mănânce aceste păstăi, au apărut pe YouTube, devenind în cele din urmă virale și determinând personalul companiei să pună toporul pe aceste tipuri de videoclipuri. YouTube a făcut ceea ce trebuie? Și platforma ar trebui să fie responsabilă pentru astfel de conținut care apare pe site-ul său?

Cum Să Convertiți Un Articol Înt...
Cum Să Convertiți Un Articol Într -Un Videoclip Gratuit Online?

Politica YouTube

Trebuie să luăm un moment pentru a ne uita la ce Politica YouTube este pe un conținut de genul acesta. Liniile directoare sunt clare:

  • Nu puteți posta videoclipuri care să-i încurajeze pe alții să facă lucruri periculoase, cum ar fi fabricarea de bombe, jocuri de sufocare sau orice altceva care ar putea răni o persoană, indiferent dacă este intenționat sau neintenționat.
  • Dacă doriți să faceți ceva periculos într-un videoclip sau să afișați ceva periculos, YouTube îi va permite să existe pe site-ul său, atâta timp cât este realizat în scop educativ, documentar, științific sau artistic (EDSA).

Cele mai multe videoclipuri „Tide pod challenge” postate pe site (poate chiar toate, dar nimeni nu are timp să răsfoiască toate dintre ele) nu au respectat aceste linii directoare. Da, mulți dintre ei nu au încurajat neapărat oamenii să mănânce o păstăi Tide, dar la urma urmei a fost etichetată drept „provocare” (la fel ca „provocarea cu scorțișoară” care a fost atât de populară în 2012).

Și în niciun caz nu s-ar putea spune că videoclipurile provocatoare au respectat orientările EDSA așa cum le-ar defini YouTube.

Citirea în continuare a liniilor directoare de către YouTube ne oferă acest lucru:

Suntem foarte sensibili la orice conținut dăunător sau periculos care implică minori.

Majoritatea participanților sunt fie minori, fie adulți foarte tineri. Chiar dacă videoclipurile ar fi putut fi auto-înregistrate, acestea sunt, la urma urmei, videoclipuri ale unor persoane care încearcă să mănânce o capsulă de rufe care conține cantități mari de etanol, peroxid de hidrogen, hidroxid de potasiu și alte substanțe chimice care sunt extraordinar de periculoase pentru sănătatea umană. Pur și simplu nu avea de gând să urmeze îndrumările lor.

YouTube ar trebui să fie responsabil pentru aceste videoclipuri?

tidepod-gavel

YouTube este o platformă care găzduiește videoclipuri încărcate de ceea ce ei numesc „creatori de conținut”. Acești creatori sunt persoane fizice și organizații care nu au nicio afiliere cu compania care își găzduiește videoclipurile.

Din această cauză, este greu de spus că YouTube ar trebui să fie responsabil pentru videoclipurile periculoase încărcate pe site-ul lor. Deși poate fi lăudabil faptul că au luat inițiativa de a începe o campanie care ar elimina toate aceste videoclipuri de provocare Tide pod, dacă ar fi lăsate în sus, acest lucru ar trebui să spună mai multe despre cultura noastră care atrage atenția decât despre YouTube în sine.

Un exemplu în acest sens ar fi „provocarea scorțișoarei”, care a apărut pentru prima oară în jurul anului 2007, dar a devenit extrem de populară în jurul anului 2012. Tinerii și bărbații își puneau linguri de scorțișoară în gură pentru a vedea dacă pot înghiți fără să tusească. Oricine a gătit vreodată cu scorțișoară știe cât de provocator este acest lucru!

Pe atunci, YouTube nu a luat videoclipurile jos. În primele trei luni ale anului, când provocarea a explodat în popularitate, centrele de control al otrăvurilor din SUA au primit sute de apeluri telefonice legate de persoanele care încearcă să ingereze cantități mari de scorțișoară. Totul a culminat cu moartea unui băiețel de patru ani în 2015 care a încercat să finalizeze provocarea.

Când ne uităm înapoi la acest lucru, s-ar putea să fim mai înclinați să comentăm despre combinația dintre o proliferare a rețelelor sociale și componenta de căutare a atenției a naturii umane decât am face-o cu privire la YouTube.

Și tu? În ce măsură credeți că YouTube are responsabilitatea pentru conținutul pe care îl permite pe site-ul său?

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x